Ki ne dobd a sütőtök magját! Jót tesz a szívnek és az emésztésnek is

A sütőtök magja egészséges cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőtök magja finom és egészséges csemege, bővelkedik vitaminokban és rostban is. Fogyaszd nasiként, vagy dobd fel vele a salátát, krémlevest, és még pékárukra is szórhatod.

Az őszi, téli szezon egyik kötelezője a sütőtök. A zöldség szinte mindennapi vendég a legtöbb család étkezőasztalán: sokan csak a húsát fogyasztják, a magját egyszerűen a kukába dobják, pedig felhasználható, ízletes és egészséges.

A népgyógyászat már régóta magasztalja a sütőtök magját, ami nem is csoda, hisz a csemege bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. A sütőtök rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészségre, magas a tápértéke.

Az íze kellemes, szuper nasiként, és salátákba is keverhető. A krémleveseket is feldobja, valamint pékáruba is kerülhet. 

A sütőtök magja egészséges ct

Apróság tele értékekkel!

  • A sütőtök magja gazdag B- és E-vitamin-forrás.
  • Ásványi anyagokban is bővelkedik, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz.
  • A csemegében L-triptofán is található, mely támogatja a jó alvást és csökkenti a depressziót.
  • Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.
  • A sütőtök magja gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, felfázás esetén is ajánlott a fogyasztása.
  • Rosttartalma miatt az emésztésre is jó hatással van.
  • Az immunrendszert is erősíti.
  • Mivel magas a cinktartalma, a prosztataproblémák is megelőzhetőek fogyasztásával.
  • Rendszeres falatozásával megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.
  • Az apró csemege fehérjedús, 100 gramm magban 30 gramm fehérje található.
  • A sütőtök magja kiváló magnéziumforrás, ezáltal jótékonyan hat a magas vérnyomásra. Napi félcsészényi sütőtökmag elfogyasztásával támogathatod az egészséges ideg- és izomműködést.

Pirított tökmag

pirítotttökmag2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm tökmag
  • 2 evőkanál vaj (olvasztott)
  • 1.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

Mielőtt nekiállunk a sütésnek, érdemes megvárni, míg megszárad a tökmag, ne akkor süssük, mikor frissen kiszedtük a tökből.

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. 

A sütőtökből kikanalazott magot tisztítsuk meg a sütőtök rászáradt húsától. Terítsük ki egy tepsire. Az olvasztott vajat keverjük össze a sóval és a fokhagymaporral.

Tegyük egy tálba a magokat, öntsük rájuk a vajas keveréket, és jól forgassuk össze. Terítsük szét egy tepsin a magokat, kicsit még szórjuk meg sóval, majd süssük 45 percig, amíg nem kezdenek el felpúposodni. Sütés közben néha rázogassunk egyet rajtuk. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon