Ki ne dobd a sütőtök magját! Jót tesz a szívnek és az emésztésnek is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Thai brokkolikrémleves: üde, selymes és mesésen fűszeres
Foszlós, lekvárral töltött fánk: pont úgy, ahogy a mama is sütötte
Krémes, laktató rakott tészta: maradékmentő fogást mutatunk
Ki ne dobd a sütőtök magját! Jót tesz a szívnek és az emésztésnek is
Vajpuha, paprikás-joghurtos csirkemell: sajtos panírban sül ropogósra
A sütőtök magja finom és egészséges csemege, bővelkedik vitaminokban és rostban is. Fogyaszd nasiként, vagy dobd fel vele a salátát, krémlevest, és még pékárukra is szórhatod.
Az őszi, téli szezon egyik kötelezője a sütőtök. A zöldség szinte mindennapi vendég a legtöbb család étkezőasztalán: sokan csak a húsát fogyasztják, a magját egyszerűen a kukába dobják, pedig felhasználható, ízletes és egészséges.
A népgyógyászat már régóta magasztalja a sütőtök magját, ami nem is csoda, hisz a csemege bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. A sütőtök rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészségre, magas a tápértéke.
Az íze kellemes, szuper nasiként, és salátákba is keverhető. A krémleveseket is feldobja, valamint pékáruba is kerülhet.
Apróság tele értékekkel!
- A sütőtök magja gazdag B- és E-vitamin-forrás.
- Ásványi anyagokban is bővelkedik, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz.
- A csemegében L-triptofán is található, mely támogatja a jó alvást és csökkenti a depressziót.
- Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.
- A sütőtök magja gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, felfázás esetén is ajánlott a fogyasztása.
- Rosttartalma miatt az emésztésre is jó hatással van.
- Az immunrendszert is erősíti.
- Mivel magas a cinktartalma, a prosztataproblémák is megelőzhetőek fogyasztásával.
- Rendszeres falatozásával megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.
- Az apró csemege fehérjedús, 100 gramm magban 30 gramm fehérje található.
- A sütőtök magja kiváló magnéziumforrás, ezáltal jótékonyan hat a magas vérnyomásra. Napi félcsészényi sütőtökmag elfogyasztásával támogathatod az egészséges ideg- és izomműködést.
Pirított tökmag
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm tökmag
- 2 evőkanál vaj (olvasztott)
- 1.5 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Mielőtt nekiállunk a sütésnek, érdemes megvárni, míg megszárad a tökmag, ne akkor süssük, mikor frissen kiszedtük a tökből.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A sütőtökből kikanalazott magot tisztítsuk meg a sütőtök rászáradt húsától. Terítsük ki egy tepsire. Az olvasztott vajat keverjük össze a sóval és a fokhagymaporral.
Tegyük egy tálba a magokat, öntsük rájuk a vajas keveréket, és jól forgassuk össze. Terítsük szét egy tepsin a magokat, kicsit még szórjuk meg sóval, majd süssük 45 percig, amíg nem kezdenek el felpúposodni. Sütés közben néha rázogassunk egyet rajtuk.
Fotó forrása: Getty Images