A világ legdrágább fűszerei – Miért kerülnek annyiba amennyibe?

sáfránynagy
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Melyek ezek a fűszerek és miért érnek ennyit? Nézzük meg a három legdrágább fűszer eredetét és értékét.

A sáfrány, a vanília és a kardamom került a dobogó első három fokára. Régebben ezeket a fűszereket még aranyárban mérték, és bár most sem sokkal olcsóbbak, legalább már könnyedén hozzájuk lehet jutni, szinte bármelyik nagyobb üzletben vagy fűszeresnél kaphatóak.

Sáfrány

A világ legdrágább fűszere egyértelműen a sáfrány, kilónkénti ára 15.000-30.000 euró, vagyis átszámítva 5 és 10 millió forint között mozog. Ára az áru minőségétől függ elsősorban. A sáfrány nem véletlenül kerül ennyibe: termelése az egyik legmunkaigényesebb folyamat, 1 kiló sáfrányhoz 150.000 lila krókusz virág bibéjére van szükség. A bibék begyűjtése legalább 600 munkaórát igényel, mivel csak kézzel lehet szedni. 

A sáfrányt ősidők óta használják színezésre és ízesítésre, az ókori Egyiptomi Birodalomban az étkezésben volt szerepe, a Perzsa Birodalomban színezésre használták, a perzsa uralkodók sáfránnyal festett kelméket hordtak, de szőnyegeket is színeztek vele. A középkorban a magyar konyha egyik kedvelt fűszere volt a sáfrány, státuszszimbólumnak számított.

Ma összezúzott por és szálak formájában is árusítják, de érdemes szálasat venni, mert a porral könnyedén át lehet verni a gyanútlan vásárlót: sok árus sáfrány helyett kurkumát árul. A sáfrányszál felhasználására két módszer létezik: áztassuk meleg vízbe, majd adjuk hozzá az ízesített folyadékot a készülő ételhez, vagy szárítsuk meg sütőben és morzsoljuk össze. A sáfrány nagyon fontos összetevője a paella-nak, de kagylók, halak ízesítésére és szószokba is kiváló. Elképesztően drága, de takarékos, egy késhegynyi elég belőle egy négyszemélyes adag ízesítéséhez. Nagyobb mennyiséget nem is szabad belőle használni, ugyanis míg kis mennyiségben gyógyszer, nagy adagban mérgező lehet, várandósoknak és gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása. 

safrany 1

A sáfrányt gyógyhatása miatt is érdemes megvenni, A-, C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, mint a réz, cink, vas, kalcium, kálium, magnézium, mangán. Jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, csökkenti a koleszterinszintet, de emésztési zavarokra is kiváló. 

Vanília

A második legdrágább fűszer a vanília. Eredetileg Mexikóból származik, de napjainkban főként Madagaszkáron és az Indiai óceán különböző szigetein történik a termesztése. A Madagaszkártól 800 km-re lévő Réunion szigeten termesztett vaníliát hívjuk Bourbon-vaníliának, ugyanis a sziget korábbi neve Íle Bourbon volt. A közkedvelt fűszer a spanyol hódítók közvetítése révén terjedt el Európában.

A vanília ára attól függ, hogy hol termesztették és hogy milyen formában vesszük meg, kivonatot, magot vagy egész vaníliarudat szeretnénk. Az igazi vaníliakivonat ára 6 és 260 dollár, vagyis 1700 és 72.800 forint közé esik. 

A vanília egy évelő, fatörzsekre kapaszkodó kúszónövény szárított hüvelytermése. A fermentált termés átlagosan 1,5-2,7 % vanillint tartalmaz, emiatt az értékes hatóanyag miatt vesszük meg ezt a fűszert. A vanília ára nem véletlenül ilyen magas: időigényes és bonyolult az előállítása, sok és precíz munkát igényel. A vanília virágait kézzel kell beporozni, ugyanis a virágok rövid ideig nyílnak, és ha annyi idő alatt nem jön létre a beporzás, nem lesz termés sem.

vanilia

A sárgászöld színű termés 6-9 hónap alatt fejlődik ki. A begyűjtés után feldolgozzák, ahol az aromaanyagokat, főként a vanillint, kinyerik belőle és feldúsítják. A rudakat leforrázzák, gőzölik, napon szárítják, majd közel fél éven át érlelik. Ekkor alakul ki a vaníliarúd barnás-feketés színe és jellegzetes illata. Minden termesztőnek saját receptje van az érlelési eljárásra, ezért különböző a vaníliatípusok minősége és aromaösszetétele: attól függ, hogy hol és milyen módszerrel állították elő.

Kardamom

Bár árában meg sem közelíti a sáfrányt és a vaníliát, így is a dobogó 3. helyére került a kardamom. Kilója körülbelül 60 euró, vagyis a jelenlegi árfolyam szerint 19.000 forint. Bár Dél-Indiában őshonos növény, ma már termesztik Ázsia legtöbb trópusi éghajlatú vidékén is.

A gyömbérfajták családjába tartozó, 2-5 méter magasra növő növény 1 cm-es, háromrekeszű toktermése a kardamom. Egy ilyen termésben körülbelül 15-20 darab mag van. Azért ilyen drága ez a fűszer, mert igen bonyolult és nehézkes a termesztése, csak kézzel lehet begyűjteni a termését, így sok időbe és munkába telik.

kardamom

Barna, vagyis szárított és zöld, vagyis friss formában is elérhető a kardamom a legtöbb üzletben, de jobban járunk, ha a zöldet választjuk, ugyanis a friss kardamomban sokkal több íz- és illatanyag van. Süteményekhez, kávéhoz, de húsokhoz is jól illik a fűszer, például bárányhoz egészen kiváló. 

A kardamomot a szív fűszerének is nevezik, ugyanis neve a kardia (szív) és az amomum (fűszer) szavak összetételéből született. A kardamomban sok antibakteriális hatóanyag található, ezért gyógyhatása is jelentős, rágcsálása például kellemes szájízt ad, de állítólag a fogaknak is jót tesz. Rossz emésztés és felfújódás esetén is hatásos, illetve - ahogyan a neve is mutatja - a szív gyógyszere, serkenti a szívizmok működését is. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon