Mitől függ, hogy melyik élelmiszer akciós? Nem feltétlen a közeli lejárat az ok

kenyérvásárlás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan még mindig gyanakodva figyelik a leértékelt termékek kínálatát, pedig legtöbbször ugyanolyan jó minőségű áru közül válogathatsz.

Ha te is elfordulsz az akciós, leértékelt élelmiszerek polcától, mert ott biztos rossz minőségű áruval találkozol, akkor ideje kicsit átgondolnod ezt a véleményedet, mert nem biztos, hogy rosszul jársz vele, ha megveszed, sőt. 

Ettől függetlenül figyelni kell az akciókat, mert néha csak az árak változnak hétről hétre, és nem valódi leértékelés van. Az akció önmagában nem biztos, hogy jó vétel, ahogy a ruhánál is, az élelmiszernél sem biztos, hogy szükséged van rá, csak azért, mert olcsóbb. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori okot, amelyek miatt az élelmiszerbolt bizonyos akciókat kínálhat olyan tényezők miatt, mint az évszak, a termék minősége és a kereslet.

Ha nemcsak az akciókkal spórolnál, és nem vagy nehezen tudsz lépést tartani a folyamatosan növekvő árakkal, akkor ezekkel a módszerekkel kicsit megfoghatod a kiadásaidat. Azt kutatások is alátámasztják, hogy a magyarok szívesen keresik az akciókat, akár több szupermarketbe is elmennek egy bevásárlás során, hogy a legkedvezőbb árú terméket megvásárolják.

Ha pedig nem csak az akciókkal szeretnél spórolni a kiadásokon, akkor figyelj ezekre, hogy ne pazarolj élelmiszert. 

étel akció belső

Ünnep közeleg

Bizonyos alapanyagokat vagy élelmiszereket az év kiemelt vagy különleges időszakában könnyebben és jobban el tudnak adni, mondjuk a nassolnivalókat vagy a söröket sportversenyek idején, vagy a nyári időszakban a grillezéshez szükséges ételek is ezek közé tartoznak. Ezeket a termékeket általában a boltok bejáratánál találod meg, hogy egyből felkeltsék a figyelmed, és emlékeztessenek az épp aktuális eseményre. Így tudsz egy kicsit spórolni, de azért arra figyelj, hogy az akció ne menjen a minőség rovására, és tényleg csak azt vedd meg, amire szükséged van. A lejárati időre is figyelj oda. 

grillezés álló

A terméknek szezonja van

Gyakran azért is áraznak le egy terméket, mert a szezonalitás miatt azok a legfrissebbek és a legkeresettebbek. A legtöbb szezonális termék tavasszal és nyáron kerül a polcokra. Egy drágább zöldségnél érdemes megvárni, amíg az élelmiszerbolt is lép, és már nem a legmagasabb áron kínálja, ekkor vásárolj be belőle, amíg csak tart a szezonja. 

nyári zöldségek gyümölcsök belső

Nem veszik az adott terméket

Ha nagyon nem vesznek egy adott terméket, akkor az üzletek egy idő után kénytelenek megszabadulni tőle, és akár extrém alacsony áron kiárusítani, hogy helyette más, kelendőbb árut tehessenek a helyére. 

Közeli lejáratú termék

Ha valaminek közeli a lejárati ideje, akkor biztosan leértékelik, akkor is, ha még bőven van belőle készleten. Hiszen még mindig jobb olcsóbban megszabadulni tőle, mint az egészet kidobni, hiszen utána már biztosan nem fogják tudni értékesíteni. Ezeket az árukat mindig tüzetesebben ellenőrizd, mielőtt beteszed a kosaradba, hogy biztosan ne legyen köztük olyan, ami már esetleg megromlott vagy penészes. 

tej álló

Ünnep vége

Az üzletek nagyon gyorsan leértékelik az ünnepi és szezonális árucikkeiket, ha vége az adott ünnepnek. A téli ünnepek után hirtelen tele lesz karácsonyi és szilveszteri akciós ételekkel az összes bolt, érdemes körülnézni a leértékelt áruk közt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük