10 egyszerű recept almával: finomak és egészségesek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lédús gyümölcs húsa és héja is tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Magában rágcsálni a legegészségesebb, de nem követünk el nagy bűnt, ha süteményekbe, salátákba, köretbe vagy levesekbe csempésszük.
Lehet édes vagy savanyú, rengeteg módon fel tudjuk használni a gyümölcsöt, az egészséges csemege egész évben a rendelkezésünkre áll - merjük használni, különböző fogásokba belecsempészni.
Nyersen, kockára vágva vagy reszelve is tökéletes lesz, hogy ne barnuljon meg, érdemes kevés citromlében átforgatni a szeleteket. Jól illik dióhoz, zellerhez, de még a majonézes mártások sem tudják elrontani, süteményekben vagy hideg gyümölcslevesben is isteni. Alább legkedvesebb receptjeinket találjátok, melyek nem csak finomak, de a pénztárcát sem fogják megterhelni, érdemes őket elkészíteni.
Almás sütemény
A zamatos gyümölcs csodálatosan érvényesül ebben a trükkös süteményben, hiszen a tésztáját nem gyúrjuk, csak lisztet és zabpelyhet keverünk össze, amit hőálló formában rétegezünk - a rétegek közöttt a lédús alma fog megbújni.
Sharlotka, az orosz almatorta
Az egyszerű receptben szinte csak az alma dominál, liszt alig, vaj pedig egyáltalán nincs benne - vagyis csak a forma kikenéséhez kell -, úgyhogy fogyókúrás szempontból is nagyon előnyös.
Fahéjas almachips
Az egészséges gyümölcschips filléres házi csemege, a ropogós falatok fahéjjal vannak fűszerezve, a cukor elhagyható, ha pedig nagyon különlegessé szeretnénk tenni, mártsuk csokiba a gyümölcsöt.
Fordított almás pite
A klasszikus almás pite fordított változata. A szaftos desszert elkészítésénél fontos, hogy milyen sorrendben kerül az alma a sütibe, hiszen a végén meg lesz fordítva, jól kell látszódnia a gyümölcsöknek.
Almás, fahéjas keksz
A ragacsos keksz csupa egészséges dolgot rejt: almát, diót, fahéjat és zabpelyhet, ráadásul az elkészítése pofonegyszerű. Nagy előnye még a csemegének, hogy napokig megőrzi szaftos állagát köszönhetően a vajnak és az almaszósznak.
Waldorf-saláta zellergumóból
Az alma nem csak magában és süteményekben lehengerlő, csodás salátákat lehet belőle készíteni. Remekül illik hozzá a dió és a zeller, ebben a Waldorf-salátában citromos öntet kerül a friss alapanyagokra.
Almarózsa
Kevés alapanyagból, fillérekből is lehet álomszép desszertet készíteni. Az almarózsa pont ilyen, a leveles tésztát vékony almaszeletekkel kell feltekerni, mutatós és nagyon finom almás édesség.
Fahéjas amerikai palacsinta
A pufi palacsintatésztába reszelt alma kerül, amiből a gyümölcs hű barátja, a fahéj sem hiányozhat. A tésztába nem szükséges cukrot tenni, elég a szervírozásnál porcukorral meghinteni.
Fahéjas bundás alma
A vékony almaszeletek sűrű palacsintatésztában mártóznak meg, majd bő olajban sülnek aranyszínűre. Már így falatozva is fenséges, ha azonban fahéjas-cukorban hempergetjük meg a szeleteket, még varázslatosabb lesz.
Almás zserbó
A zserbó hagyományos karácsonyi süti, de nincs kőbe vésve, hogy csak jeles ünnepnapokon lehet megsütni a finom desszertet. A klasszikus kedvenc ebben a receptben almás tölteléket kap, csokimázzal vagy nélküle készítve is fantasztikus lesz.
Fotók: Getty Images/Ács Bori/Sóbors