Fahéjas, almás-zabpelyhes keksz: így lesz ragacsos és szaftos

almás-zabkeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alma, dió, fahéj, zabpehely, csupa egészséges dolog van ebben az isteni finom kekszben, aminek az elkészítése sem nagy ördöngösség.

Ez a laktató, zabpelyhes-almás keksz elképesztően ragacsos és szaftos, napokig nem szárad ki - erről a vaj és az almaszósz gondoskodik. Utóbbi fontos és kihagyhatatlan eleme a keksznek, amit megvehetünk készen, de otthon is könnyedén elkészíthetjük. Az almaszósz legyen minél sűrűbb és cukrozatlan.

Bár ez a sütemény isteni finom, nem mondható diétásnak, ugyanis rengeteg cukor kerül bele, azonban, ha szeretnénk - vagy például édes almaszószt használunk -, csökkenthetjük a mennyiségét, a sima cukrot pedig nádcukorral helyettesíthetjük. 

Almás, fahéjas keksz

almás-zabkeksz2

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 170 gramm zabpehely
  • 125 gramm liszt
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 2 teáskanál fahéj
  • 60 gramm vaj
  • 90 gramm almaszósz
  • 150 gramm nádcukor
  • 150 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kisebb darab alma
  • 60 gramm dió
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.

A zabpelyhet, lisztet, szódabikarbónát, sót, fahéjat keverjük össze egy tálban.

A puha vajat, az almaszószt, a kétféle cukrot keverjük alaposan össze. Keverjük bele a tojást és a vaníliát is. Vegyítsük össze a nedves hozzávalókat a szárazakkal, míg egynemű, homogén massza nem lesz belőle. 

Az almát kockázzuk össze, a diót daraboljuk össze, keverjük a tésztába, sűrű és ragacsos lesz a végeredmény. A tálat fedjük le fóliával, tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.

Fagyiadagolóval vagy kanál segítségével tegyünk a sütőpapírra kb. 2 evőkanálnyi halmokat a tésztából, hagyjunk köztük helyet.

Kb. 15 percig süssük őket, míg barna nem lesz a szélük. Vegyük ki őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük