Óriási különbségek vannak az aprítógépek között: milyen célra milyet válassz?

aprítógép
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A háztartási gépek közül az aprító az, amit a legnehezebb kiválasztani, drágát vagy olcsót, kombináltat vagy egyszerűt vegyél?

Míg egy vízforraló, egy kenyérpirító vagy egy mikró kiválasztása viszonylag egyszerű művelet, aprítógépet vásárolni már sokkal bonyolultabb dolog. Nem mindegy, mit szeretnél vele készíteni, az alapján kell eldönteni, mekkora teljesítményű, űrtartalmú és milyen opciókkal rendelkező szerkezet kell.

Egy jó aprító olyan, mintha lenne egy saját kuktád, aki mindig a kezed alá dolgozik, minden műveletet felgyorsít, legyen az reszelés, darálás, szeletelés, turmixolás vagy tészták összeállítása. 

Botturmix

A botturmix igazából nem univerzális eszköz, hiszen csak néhány dolog készíthető el a segítségével, nem minden aprítási hadműveletre alkalmazható. Nagy előnye, hogy kis helyen is elfér és a turmixolnivalót nem kell áttölteni másik edénybe, így gyakran kevesebb mosogatással jár. Ugyanakkor sok hátránya is van: a kis pengéi nem tudnak teljesen simára dolgozni semmit, mindig valamennyire darabos marad az, amihez használod, különösen keményebb alapanyagok esetén. Mégis hasznos, ha kéznél van, mikor krémlevest gyártasz, ha szószokat szeretnél simábbra dolgozni, lekvárok főzésekor, egyszóval azokban az esetekben, mikor főzés közben, a láboson belül szeretnél homogénebb állagot elérni.

aprítógép3

Turmixgép

A turmixgépről sokan azt hiszik, alkalmas pástétomok, kencék, hummuszok elkészítésére is, ez azonban nem mindig igaz. Alapesetben a turmixgép csak folyadékok összedolgozására használható, sűrűbb alapanyagokat nem érdemes belerakni. Smoothie-kat, turmixokat és darabosabb leveseket szoktam vele homogenizálni, utóbbiból például a zöldborsó, a friss spenót és a cékla is simább lesz, ha turmixgépben készül.

Ha olyan italokat szeretnél készíteni, amelyekbe jégkockát vagy fagyasztott alapanyagokat, banánt, bogyósokat teszel, arra a célra nagyobb teljesítményű gépet kell választani. A legújabb turmixgépeken jelzik, milyen ételeket lehet beletenni, vannak olyanok, amelyek kemény, sűrű alapanyagokhoz is jók, sőt, magvaj-funkcióval ellátott gépeket is lehet kapni.

turmixgép

Aprítógép

Ha arra készülsz, hogy turmixokat és minden más egyebet is fogsz aprítani, a legjobb egy olyan gépet választani, amelynek turmix és aprító feltétje is van. Az aprító esetében is érdemes átgondolni, használni akarod-e hús darálására is vagy csak zöldséghez, mert azt sem tudja mindegyik. Fontos átgondolni, hogyha zöldség feldolgozása a cél, elég-e, ha egyféle állagot tud adni a kütyü, vagy szeretnéd, ha különböző zöldségeket különböző állagúra dolgozna össze? Ebben az esetben a változtatható feltétes vagy pengés verziók a legjobbak, amelyekkel szeletelni, valamint finomra vagy durvábbra aprítani, reszelni is lehet. Érdemes átgondolni, használnád-e dió, mandula darálásához, szeretnél-e mondjuk uborkát szeleteltetni vele vagy éppen káposztát reszelni? 

aprítógép2

Az erő

Ez a rész egyszerű: kis erejű gépbe nem érdemes fektetni, mert ha olyasmit aprítasz vele, ami hosszabb ídő alatt készül el, például magvajakat, akkor erősebb motorra lesz szükséged, mint egy leves összedolgozásához. A legjobb, ha fokozatai is vannak, így ha puhább az alapanyag, alacsony, ha keményebb, akkor magasabb erővel lehet dolgoztatni.

Az űrtartalom

Fontos még átgondolni azt is, milyen űrtartalmú gépet választasz. Amikor például káposztát fermentálsz, nagy bosszúságot okozhat egy kis befogadóképességű gép, amit sokszor újra kell tölteni, ha egyszerre nagyobb adag alapanyagot készülsz feldolgozni. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük