7 recept avokádóból: kence, turmix és saláta is készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A vajas húsú avokádó egészséges és izgalmas alapanyag, melyből rendkívül ízletes és változatos fogások készülhetnek.
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitaminban is bővelkedik. Serkenti a vérkeringést, lassítja az öregedést, jót tesz a szemnek, a bőrünknek és az emésztésnek is.
Az avokádó a mexikói konyha egyik kedvence, igazi ősi csemege, melyet az aztékok is fogyasztottak. A vajas húsú vitaminbomba semleges ízű, ezért édes és sós finomságok is gyárthatók belőle.
A leggyakrabban intenzív fűszerezéssel készül, kedvelt a zöldből összedobott egészséges turmix, saláta vagy kence, a guacamole, mely eredetileg lime levével meglocsolva készül. Ez a kence nem csak kenyérre kenve esik jól, tortilla, chips vagy vékonyra szelt zöldségek is kerülhetnek mellé, sőt még tésztaétel vagy rizottó is feldobható vele.
Most mutatunk néhány izgalmas ötletet az avokádó felhasználására, a hét minden napjára ajánlunk egy szuper receptet, mert tényleg megéri felfedezni az avokádót!
Hamis carbonara avokádóval
A carbonara az olasz konyha egyik legismertebb tésztaétele. Egyszerűen összedobható és nagyon finom. Az eredeti carbonara a krémességét a tojástól kapja, nincs helye tejszínnek a receptben. Ma már rengeteg hamis carbonarareceptet találni, amelyek mind finomak a maguk módján. Pont ilyen ez az avokádóval és tejszínnel készült változat is.
Csicserisaláta
A fehérjében gazdag csicserisaláta nagyon kiadós, ennek ellenére alakbarát fogás. Az egészséges salátában avokádó, paradicsom, uborka, lila hagyma és feta sajt is szerepet kap. A saláta öntet nélkül is jólesik, de ha szeretnéd, bátran feldobhatod olívaolaj, citromlé és fokhagyma keverékével, sőt még kevés pesztó is forgatható hozzá. Akár még tortillába is csomagolhatod a színes salátát.
Avokádósaláta grépfrúttal
Az avokádósaláta rendkívül egészséges, C-vitaminban gazdag, köszönhetően a grépfrútnak. A szemet gyönyörködtető salátát kevés hozzávaló alkotja, alakbarát finomság, mely az öntettől különleges. A dresszing citrommal készül, amelyben mustár és oregánó is helyet kap. Tálalásnál a menta vagy koriander kötelező a salátához, úgy még ízletesebb.
Avokádós kukoricasaláta
Az avokádós kukoricasaláta könnyed nyári recept, mely önmagában is jólesik, és húsok mellé is kínálható. Hogy igazán ízletes legyen, a kukoricát érdemes grillen elkészíteni, majd a szemeket levágni a csőről, végül a zöldségekhez keverni. A salátában lila hagymának is jut hely, sőt még kaliforniai paprika, jalapeño vagy szárított paradicsom is kerülhet bele.
Sütőben sült avokádó tojással
A sütőben sült avokádó tojással gusztusos fogás, mely reggelire vagy vacsorára is tálalható. A finomság nagyon egyszerűen készül. Miután az avokádót félbevágtad és a magjától megszabadítottad, mehet is a sütőbe kicsit pirulni. Ezután kerül bele a tojás, fűszerek és néhány plusz, ami lehet kolbász, szalonna vagy zöldségek apróra darabolva.
Mexikói avokádóleves
A mexikói avokádóleves igazán különleges, szemet gyönyörködtető fogás. A leves hidegen kínálva az igazi intenzív fűszerekkel megbolondítva. Tálalásnál érdemes korianderrel vagy petrezselyemmel feldobni, de kerülhet még rá kukorica vagy chilipehely. A leves selymes állagát a tejszínnek köszönheti, de joghurtot is használhatsz helyette.
Avokádós cukkinisaláta
Az izgalmas avokádós cukkinisaláta önmagában is megállja a helyét, de sültek mellé is kínálhatod kísérőként. Az egyszerűen összedobható salátáról az a hír járja, hogy a legendás festőnő, Frida Kahlo egyik specialitása volt, amivel gyakran meglepte vendégeit. A cukkini grillezve kerül a tálba, míg az avokádó hőkezelés nélkül. A párosukra megy még sós sajt, frissen őrölt bors és borecet.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter