Így fogyhatsz zsírból: csak az étkezések időpontja számít

Idokorlatos-etkezes-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az időkorlátos étkezés praktikus, könnyen betartható elvekre épül, és a legtöbb diétával ellentétben nem ír elő szigorú korlátozásokat az elfogyasztott ételekre nézve.

Az időkorlátos étkezés az időszakos böjt egy kevésbé szigorú és megengedőbb típusa, amely azonban egy sor pozitív hozadékkal járhat abban az esetben is, ha nem a fogyás a célod.

Mit jelent az időkorlátos étkezés?

Ahogy ebben a korábbi cikkemben is írtam, az időszakos böjt – legalábbis a legnépszerűbb változata – abból áll, hogy a napnak csak 8 órájában engedélyezi az étkezést. Ezzel szemben az időkorlátos étkezés nem annyira szigorú: ahhoz, hogy már rövid távon is megtapasztald a pozitív hatásait, elegendő, hogy a reggelidet a megszokotthoz képest 90 perccel később, a vacsorádat pedig 90 perccel korábban fogyasztod el.

A diéta során nem szükséges számolnod a kalóriákat, hiszen az időszakos böjthöz hasonlóan ez a diéta is csak az időablakot rövidíti le, amely egy napon belül az étkezéshez rendelkezésedre áll.

Idokorlatos-etkezes

Milyen hatásai vannak?

Mivel egy nap alatt három órával kevesebb időd lesz enni, ez azzal jár, hogy kevesebb kalóriát fogyasztasz el, de ha a bevitt kalóriamennyiség nem is csökken, minden bizonnyal jobban megválogatott, egészségesebb és táplálóbb ételeket eszel. Emiatt az alábbi előnyökre számíthatsz:

  • Az időkorlátos étkezés nemcsak a testzsír mennyiségét, de a glükóz- és koleszterinszintet is csökkentheti.
  • Csökken az éhségérzet, és idővel kevesebb táplálékra lehet szükséged.
  • A testzsír csökkenése hosszú távon segít megelőzni az elhízást, egy sor krónikus betegség kialakulását, és összességében javítja az életminőséget és növeli az élettartamot.
Idokorlatos-etkezes-1

Mennyire rugalmasak az étkezési idők?

Sok helyzetben nehéz lehet tartani magad a késői reggeli-korai vacsora időpontjához, hiszen számos olyan családi és baráti esemény jöhet közbe, amely beleszól a diétádba. Ilyenkor, ha semmiképp nem tudsz ellenállni, engedj a csábításnak, másnap viszont térj vissza a megszokott rendszerhez. Az is jól működő módszer, ha egyszerűen egy korai ebéddel indítod a napot, és este 6 után már nem eszel.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kalóriák számolgatása nem működik hosszú távon, így ha tartós megoldást keresel, akkor inkább életmódváltással próbálkozz. Erre a legjobb – és tudományosan is alátámasztott – módszer valamelyik fent említett időkorlátos étkezés vagy a kiegyensúlyozott, sok zöldségből, gyümölcsből, teljes kiőrlésű gabonákból, hüvelyesekből, magvakból és zsírszegény húsokból álló étrend, mint amilyen például a mediterrán diéta is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük