Utat mutat a Balatonon - Balatoni gasztrotérkép hatodszor

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A Balatoni gasztrotérkép nélkülözhetetlen mindenkinek, aki a tó környékére tervez bármilyen hosszúságú utazást.

A Balatoni gasztrotérkép, első kiadása 2015-ben jelent meg. Akkor még baráti összefogásban, a Balaton egészen kicsi területét, egészen pontosan Balatonfüred és Csopak vonzáskörzetét fedték le. Az ötletgazdák célja az volt, hogy felhívják a figyelmet, hogy a Balatonra nem csak a szezonban érdemes ellátogatni. Szauer Juditnak, a Balatoni gasztrotérkép alapítójának és csapatának célja az volt, hogy összeírja az egész évben nyitva tartó, magas minőségű szolgáltatást nyújtó helyek listáját. Olyan helyeket keresett, amelyeket maga is szívesen látogat.

balatoni gasztroterkep hivatalos

Sok a látni- és kóstolnivaló

A gasztrotérképen szereplő vendéglátóhelyek száma négy év alatt megsokszorozódott, ami jelzi, hogy egyre több fiatal vállalkozó hisz a magas minőségű vendéglátásban, és a klasszikus értelemben vett szezon meghosszabbításában is.  A mostani már a hatodik kiadás, amely 120 ezer példányban, összesen 67 vendéglátóhely részvételével jelent meg.

És, ami a legjobb, hogy tavaly óta a Balatoni gasztrotérkép digitális formában is elérhető. Új fejlesztésekkel frissült az applikáció is, mostantól egy kattintással megörökíthetők a nyár legszebb pillanatai az alkalmazáson keresztül, játékos balatonos stickerekkel ellátva, de megtudhatjuk belőle a legújabb gasztrohíreket és programajánlókat is. 

Hosszabb lett a szezon

A helyek nagy tavasztól őszig nyitva tart, így nem csak a két hónapig tartó szezonban lehet őket meglátogatni. A tulajdonosok egy része budapesti életét feladva költözött a Balatonra, hogy ott kezdjen valami egészen másba, és ez jót tett a Balaton környéki vendéglátásnak is. Lassan a strandbüfék kínálata is változik, már van választása annak is, aki nem a lángos, és hekk kínálatot kedveli, hanem enne egy normális hamburgert. Nem mintha a lángossal vagy a hekkel gond lenne, de jó, hogy van választási lehetőség. 

Az idei kiadásban több újdonság is szerepel: külön jelölést kaptak például az akadálymentesített vagy éppen a bankkártyát is elfogadó egységek, és persze feltüntetik, hogy melyik vendéglátóhely kutyabarát, hol van gyerekmenü, panoráma, pincészet, szálláshely vagy, hogy melyek a szezonálisan nyitva tartó egységek.

kreinbacher pezsgo

A résztvevő balatoni szolgáltatók palettája igen színes: éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, specialty kávézó, food truck, vegán bisztró, juice bar, de pálinkafőzde is szerepel a Gasztrotérképen. Vannak közöttük családi vállalkozások és nagyobb vállalatok is, régi balatoni „zászlóshajók” és lelkes új szereplők, mindegyikükben közös vonás, hogy saját kategóriájukban kiemelkedők, és hisznek a Balatoni Gasztrotérkép alapértékeiben.

A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány helyet, amit biztosan érdemes felkeresni idén is. 

Homola borterasz: A személyes kedvencem, egy nyári futótábor alkalmával találtunk rá, és utána minden este itt hevertük ki a napközbeni kemény edzések fáradalmait. A Kedves Cukrászda és Kávéház Balatonfüred egyik legszebb utcájában található 1917 óta. A Káli-medencében jó megpihenni a Káli-kapocsban egy fröccs társaságában. Hűvösebb időben kitérőt lehet tenni a Kreinbacher-birtokra. Ha délre kanyarodunk, és jót ennénk a strandon, akkor Balatonfenyvesen a Konyhám ajánlott, mármint nem az enyém, hanem az ott lévő. Ha valaki nem csak borozna, akkor a Zimek Pálinka Manufaktúrában kóstolhat különleges pálinkákat, vagy kortyolhat jéghideg Balatonvilágosit a Hedon sörfőzde teraszán, ahonnan csodás kilátás nyílik a tóra. És ez a felsorolás csak kis szelete a térképen található helyeknek.  

 Fotó: Szász Eszter/Sóbors, Szabó Miklós

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon