5 csodás sütemény banánnal – Kevesebb cukorral is édes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A banán nem egy tipikus tavaszi-nyári gyümölcs, de annyira tápláló és jóízű, hogy egész évben érdemes belőle tartani otthon.
Nálunk a banán érdekes metamorfózisokon megy keresztül. Általában kicsit éretlenebb példányokat szoktam vásárolni, majd kiszámolom, hogy hány nap alatt kellene megenni, hogy ne teljesen barnán végezze. Persze pár nap után barna lesz, és bár igyekszem turmixba tenni, mégsem tudom elhasználni az összeset. Pedig az érett, sőt, a túlérett banán tökéletes sütemény-alapanyag. A még "ehetőből" is készülhetnek finomságok.
Összeszedtem 5 olyan receptet, ami miatt mindenképpen érdemes otthon banánt tartani. Amellett, hogy a banán kiváló liszthelyettesítő, krémes állagot kölcsönöz a tésztának, a cukrot is megspórolhatjuk vagy legalábbis minimalizálhatjuk, ha ezzel a gyümölccsel helyettesítjük.
Pohárdesszert
Ha nincs sok időnk a konyhában pepecselni, akkor a pohárdesszert mindig jó megoldás. Egyrészt nagyon látványos, másrészt hamar elkészül. Ennek a banános-pudingos desszertnek az alapja a keksz, amire banán és vaníliapuding kerül. Ehhez nem kell megvárni, míg megbarnul a banán, érdemes szinte a vásárlás napján elkészíteni.
Energiagolyó
Maradva a sütés nélkül elkészíthető recepteknél, ezek a kis energiagolyók biztosan lendületet adnak, akár nap elején, akár napközben fogyasztjuk őket. Amellett, hogy érettebb banánokból készül, még mézet is adunk hozzá, valamint a csokiimádók is megtalálják a számításukat, hiszen étcsoki is gazdagítja a tésztáját.
Banacsinta
A családomban a reggelik nagy kedvence a palacsinta, főleg mióta a lányom egyedül is el tudja készíteni. Ennél a banános változatnál, vagyis a banacsintánál tényleg fontos, hogy a gyümölcs nagyon érett, barna legyen, mert akkor lesz igazán jó az íze. Így teljesen elhagyható a cukor is belőle, annyira édes lesz. Egy kevés fahéjjal és vaníliával ízesítve tökéletes kényeztetés.
Banánkenyér
Az igazi klasszikus a banánkenyér, amely nem csak szép és finom, de - hacsak nem esszük meg nagyon gyorsan - viszonylag sokáig eláll és ízletes is marad. Készülhet csak banánból, de mindig találhatunk hozzá valami kis plusz hozzávalót, amitől még finomabb lesz. Ebben a receptben a plusz a fahéj és a csokichips, amitől ez a sütemény tényleg abbahagyhatatlan lesz.
Banános pite
A végére hagytam a legbonyolultabb, de a leginkább szemet gyönyörködtető süteményt, a banános pitét. Már a tésztája is az egyik kedvencem, pitetészta, amelyre banánkrém, majd a tetejére tejszínhab kerül. Ez már nem olyan gyorsan összedobható édesség, de megéri a fáradozást, biztosan nagy sikerünk lesz vele.