Milyen élelmiszerekből válaszd a biót? Nem mindenből éri meg a drágább

Bioelelmiszerek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hallottál már a Piszkos 12-ről? Na és a Tiszta 15-ről? Ha szeretnél magabiztosan mozogni az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek világában, akkor érdemes megismerkedned az alapokkal!

A boltok és szupermarketek polcain rengeteg bio jelöléssel ellátott termék kapható, és legtöbbször borsosabb áron, mint a sima változatok.

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mi okozza az árkülönbséget, és hogy valóban megéri-e a drágább élelmiszerekre költened, holott első ránézésre ezek a termékek nem „tudnak” többet az olcsóbbaknál. A válasz azonban nem olyan egyszerű: bár nem pusztán marketingfogásról van szó, jobban jársz, ha tisztában vagy néhány alapfogalommal.

Többet! Édesebbet! Tökéleteset!

A szupermarketek és sajnos egyre gyakrabban már a helyi termelők is olyan termékeket kínálnak, amelyek rosszabb minőségűek, mint amilyenek néhány évtizeddel ezelőtt voltak, vagy amilyenek a természetben megteremnek. Rögtön észreveheted, hogy a gyümölcsök és zöldségek mind szépek, fényesek, tökéletes az alakjuk, a színük és méretük pedig majdnem egyforma. A tökéletes terményeknek azonban ára van: annak érdekében, hogy a növények hatalmasra nőjenek, egyre édesebbek legyenek, és vásárlásra késztessenek, rengeteg kemikáliával kell őket kezelni.

Bioelelmiszerek alma

Mindezek mellett pedig a Föld riasztó mértékben növekvő lakosságát is el kell látni, ezért tömegtermelésre van szükség, mégpedig költséghatékony módon. Így vezettek be új termesztési technikákat, műtrágyákat és rovarirtó szereket. Gyakran importtermékeket fogyasztunk, amelyek olyan országokból származnak, ahol kevésbé szigorúak a permetezőszerekre vonatkozó szabályozások. Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket már azelőtt leszedik, hogy beérnének: igaz, hogy így hónapokig tárolhatók, azonban tápanyagtartalmuk elenyésző. Tudtad, hogy ötven évvel ezelőtt az őszibarack C-vitamin-tartalma ötvenszer magasabb volt, mint manapság?

Ezért kerüld a növényvédő szereket

A szabályozások bár engedélyezik, hogy a permetezőszerek kis mennyiségben jelen legyenek az élelmiszerekben (hiszen ilyen elenyésző adag nem ártalmas az emberre), azonban ezek a vegyi anyagok idővel felgyűlnek a szervezetünkben, és ez végzetes kimenetelű lehet. Szerepet játszanak az olyan betegségek kialakulásában, mint például a Parkinson-kór, a pajzsmirigyműködés zavarai vagy éppen a rák. Beleszólnak a hormonháztartásba, így túlzott bevitelük elhízáshoz is vezethet.

Bear-grylls-olvasd-el-a-leirast

A Piszkos 12 és a Tiszta 15

A növényekre azonban nem ugyanolyan mértékben hatnak a rovarirtó szerek és az egyéb külső behatások. Van egy csoportjuk, amelyeknek természetüknél fogva kevesebb vegykezelésre van szükségük, vagy nem raktározzák el nagy mennyiségben a káros anyagokat. 

Az EWG (Enwironmental Working Group, azaz Környezetvédelmi Munkacsoport) minden évben közzéteszi a tizenöt elemből álló listáját, amely olyan zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, melyek a legkevésbé szennyezettek növényvédőkkel. Ezekből a termékekből tehát nem feltétlenül szükséges biót választanod.

Bioelelmiszerek 1

A 2022-es Tiszta 15:

 1. avokádó
 2. kukorica
 3. ananász
 4. hagyma
 5. papaja
 6. zöldborsó
 7. spárga
 8. mézdinnye
 9. kivi
 10. káposzta
 11. gomba
 12. sárgadinnye
 13. mangó
 14. görögdinnye
 15. édesburgonya

És természetesen vannak azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket több permetezőszerrel kezelnek. A listát mindenképp jegyezd meg, mert ezekből a növényekből megéri az organikus verziót vásárolnod, még akkor is, ha többe kerülnek.

A 2022-es Piszkos 12:

 1. eper
 2. spenót
 3. kelkáposzta és salátafélék
 4. nektarin
 5. alma
 6. szőlő
 7. édes és csípős paprikák
 8. cseresznye
 9. barack
 10. körte
 11. zeller
 12. paradicsom
Biogazdalkodas

Szerencsére ma már egyre több termelő kezd visszatérni a hagyományos termesztési módszerekhez, és nem aggódik amiatt, hogy a termékei fizikailag nem tökéletesek. És igen, ezek a zöldségek és gyümölcsök drágábbak, de a biogazdálkodás költséges mulatság: szigorú követelményeknek kell megfelelni, több évbe telik az engedélyeztetési eljárás, és kevesebb permetezéssel kisebb a termények hozama is. Azonban annak is ugyanúgy megfizeted az árát, ha sok vegykezelt növényt fogyasztasz, hiszen a szervezeted károsításával egyre több vitamint kell szedned a belső egyensúly fenntartása érdekében. Nem ér meg annyit az egészséged?

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük