Mutatjuk a bronzérmes magyar csapat világdöntős fogásait: hatalmas sikert arattak a Bocuse d’Oron

bocusedorcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tegnap este derült ki, kik lettek a Lyonban rendezett Bocuse d’Or szakácsverseny dobogósai: a magyar csapat elképesztő sikert ért el, a világdöntőn először kerültek be a legjobb három közé.

A Bocuse d’Or a legrangosabb nemzetközi szakácsverseny, amely világdöntőjét kétévente rendezik meg. Idén az európai döntőt Budapesten tartották, ahogyan arról korábban be is számoltunk az oldalon, ott második helyezést ért el a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat.

Az eredmények

Idén a világdöntőn 24 csapat mérte össze a tudását. Az első helyezett Dánia lett, az ezüstérmes Norvégia, a dobogó harmadik fokára pedig a magyar csapat állhatott.

A verseny legjobb commis-jának járó díjat Norvégia vehette át, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma Franciaország csapatáé lett. Két újdonság is volt idén: a társadalmi elkötelezettség díját Mexikó kapta, illetve gyerekek is zsűriztek, akik Japánnak adták a különdíjat.

A magyar csapat élén Dalnoki Bence állt, a két Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje, a munkáját Nyikos Patrik commis segítette. A coach szerepkörét Széll Tamás töltötte be, a csapat elnöke pedig Hamvas Zoltán volt. Szívből gratulálunk mindannyiuknak!

bocusedor

Fotó: Bocuse d'Or hivatalos Facebook-oldal

A tál- és a tányértéma

A versenyen mindig egy tálat kell prezentálni, amit utána tányérra kell tálalni, illetve a csapatoknak egy közvetlenül tányérra készült fogással is készülniük kell.

A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak. A tányértéma pedig egészen rendhagyó módon gyerekmenü volt, méghozzá háromfogásos 15 személyre. Ezek mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig tojásnak kellett helyet adni.

A magyar fogások képeken

Budapest tál

Mivel az ördöghal tengerben őshonos, kihívás volt vele dolgozni. A magyar csapat a hal „budapesti változatát” készítette el, vagyis utánanéztek, melyik hazai alapanyagok passzolnak hozzá a legjobban.

bocusedor5

A rózsa savanyított gyökérzöldségekből, krumpliból, medvehagymából, fűszernövényekből és érett sajtból áll össze.

bocusedor2

Ördöghal „Budapest módra” füstölt fésűkagylóval, tengeri hínárral, citromos-kovászos krutonnal.

bocusedor4

A kis cseppek alapja céklából és tokaji borból készült zselé hagymás, borsos, kakukkfüves ízesítéssel. Mellette ropogós jeruzsálemi articsóka látható.

Fotók: Bocuse d'Or hivatalos Facebook-oldal

Kagylóval töltött tortellini, ízében, fűszereiben a gulyást idézi.

Gyerekmenü

A gyerekmenüben azt szerette volna megmutatni a magyar csapat, hogy a zöldségek nem csak szépek, sokszínűek és ízletesek is. Az sem bűn, ha játszunk az étellel: így lehet megismerni az összetevőket, az állagokat, az ízeket. A konyha szuper játszótér is lehet, amit a gyerekek is élvezhetnek.

bocusedor3

Sütőtökalaplé, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, habosított zabkrém tormával és zöldborsóval.

bocusedor1

Tükörtojás, gomba, savanyított sütőtök, citrom, kakukkfű és krémes tojássárgája. A szósz érlelt magyar sajtból, sütőtökből és sütőtökolajból áll össze.

bocusedor7

Mindennap egy alma, az orvost távol tartja – hatalmas kedvenc lett a magyar csapat almaédessége.

Fotók: Bocuse d'Or hivatalos Facebook-oldal

Cover: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Facebook/Antonio Fekete

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon