![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mitől függ a bor stílusa? Az érlelési időnek és módnak jelentős szerepe van benne
![boréleléscover](https://kep.index.hu/1/0/3615/36154/361544/36154447_2763457_7df6cc51933c6dc005af770cf385e6f4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az, hogy egy bor milyen stílusú lesz végül, sokban múlik az érlelésén. Nem mindegy, hogy egy tartályban épphogy csak pihentetett gyümölcsös fehérről vagy egy sok évre a hordóban hagyott vörösről van szó.
A borok érlelésének módja és ideje nagyon különböző, hűen tükrözi a borász látásmódját és az adott tétellel kapcsolatos vízióját.
Tartályok
Műanyag- vagy acéltartályt használ a legtöbb borászat, ezek legjobbjai pedig már saját hűtéssel, fűtéssel rendelkeznek, a hőmérsékletet jelző panellel együtt. Így személyre, jobban mondva borra lehet szabni az egyedi kondíciókat a legjobb eredmény elérésének érdekében. Ezeknek a tartályoknak az anyaga nem engedi át a levegőt, ezért az oxigén nem befolyásolja a benne lévő bor aromáit.
Jellemzően a friss, gyorsan a piacra és a fogyasztók kezébe szánt tételek kerülnek ilyen tartályokba, de azért ne tedd képzeletben rögtön mindet alacsonyabb polcra. Attól, mert a borász elképzelése egy oxigéntől elzárt érlelés, még komoly és kiváló borok is készülnek így.
![borérlelés](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3615/36154/361544/36154463_539e99ae0b51eaad602a2a2dff731ac7_wm.jpg)
Hordók
A hordó tekinthető a bor eredeti aromavilágába való beavatkozásnak. Minden hordóba kerülő bor kisebb-nagyobb változáson megy keresztül. Egyrészt az oxigén jelenléte miatt, ami kis mértékben a dongákon, illetve azok között szivárog be, másrészt a fa anyagának eltérése okán (tölgy vagy hárs, zempléni vagy francia), harmadrészt a pörkölés milyensége miatt (light, medium, heavy), negyedrészt hogy új vagy használt hordóról van-e szó, ötödrészt pedig a hordó mérete is számít. Ezek mind-mind hozzáadnak és igen, néha el is vesznek a bor eredeti karakteréből. A borász folyamatos kóstolással állapítja meg, hogy végül mennyi idő után veszi ki a hordóból és palackozza a bort.
![borérlelés2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3615/36154/361544/36154465_a6dfd8d1f812d696a5b98f497b2592a1_wm.jpg)
Egyéb edények
A 90-es években a kishordós borok abszolút uralmát éltük. A vajas, vaníliás fehérborokét és a tannintól, édesfűszerektől nehéz vörösekét. Ahogy minden más, a borok trendje is állandóan változik, és a markáns hordós jegyektől visszaléptünk egy kicsit. Több tartály, kevesebb hordó, de megjelentek ezek alternatívái is, amelyek alapvetően mind az oxidáció csökkentésére törekednek. Ezek az edények kisebb-nagyobb mértékben átengedik az oxigént anélkül, hogy hordóból származó pluszaromák kerülnének a bor eredeti ízvilágához.
A legrégebbi érlelési és tárolási módok az agyag- és kőedények voltak. Vannak, akik ehhez nyúlnak vissza, az ősi grúz metódus, a qvevri reneszánszát éli, egyre több borászat kísérletezik vele. Itthon is készülnek ilyen kőedények, méghozzá Légli Attila műhelyében. Emellett egyre több üvegballon, betontartály, tojás alakú porcelánedény látható a borászatokban.
![borérlelés3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3615/36154/361544/36154469_a25c1a30e74a7746cc23d1f8d5cccaf5_wm.jpg)
Borajánló
Laposa Friss 2019
A balatoni családi pincészet Friss bora mindig az elsők között jön ki az adott évjáratból. Mi a cél? Egy könnyű, üde, fiatalos bor, ami tökéletes a hétköznapokra, akár fröccsnek is. Nem kell túlgondolni, a tartály tökéletes neki. Megmarad a gyümölcsös fókusz, fehér húsú gyümölcsök, kis citrom- és grépfrúthéj. Könnyed, alacsony alkoholtartalmú olaszrizling, ami bizony bármilyen más érlelési móddal csak veszített volna.
![Laposa.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3615/36154/361541/36154155_360e25d1014aba7ff35468b6dcc8ab2e_wm.png)
Heimann & Fiai Porkoláb-völgy Kadarka 2018
Ifj. Heimann Zoltán szívesen kísérletezik a feldolgozás és az érlelés módjaival. Ennek eredménye a Heimann & Fiai sorozat. A Porkoláb-völgyből szüretelt kadarka már az új klónok termése. Szerették volna megőrizni a borban a szőlőfajta egyedi és filigrán karakterét úgy, hogy egy komoly bor váljon belőle. Nyolc hónapig érlelték agyagamforában, így a hordós, pörkölési jegyek nélkül mutat újabb rétegeket a bor. Erdei bogyós gyümölcsök, kék virágok, keleti fűszerek aromáit érezni egy igazán csiszolt szerkezet mellett.
![Heimann fotó Bortársaság.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3615/36154/361541/36154157_e599ac3d0e242e8bd722116a20f41ab7_wm.png)
Fotó: Bortársaság
Bock Royal Cuvée 2015
A villányi „nagy öregek” egyike, Bock József nem szakított a hosszú hordós érlelés hagyományával. Ami nem feltétlenül baj, egyes boroknak jól állhat ez a stílus is. A merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah és pinot noir fajtákból házasított bor 24 hónapig új és használt barrique kishordókban érlelődött. Ez visszaköszön illatban és ízben is. A fűszeres, pörkölési jegyek határozzák meg a kortyot, a gyümölcsaromákra kicsit várni kell a pohárban, megjelenik a sok tannin is. Érdemes egy jó kis vacsora mellé bontani a palackot.
![Bock.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3615/36154/361541/36154187_9af3d06a98d756332efd167a201b08af_wm.png)
Cover és első három fotó: Getty Images