Mitől függ a bor stílusa? Az érlelési időnek és módnak jelentős szerepe van benne

boréleléscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az, hogy egy bor milyen stílusú lesz végül, sokban múlik az érlelésén. Nem mindegy, hogy egy tartályban épphogy csak pihentetett gyümölcsös fehérről vagy egy sok évre a hordóban hagyott vörösről van szó.

A borok érlelésének módja és ideje nagyon különböző, hűen tükrözi a borász látásmódját és az adott tétellel kapcsolatos vízióját.

Tartályok

Műanyag- vagy acéltartályt használ a legtöbb borászat, ezek legjobbjai pedig már saját hűtéssel, fűtéssel rendelkeznek, a hőmérsékletet jelző panellel együtt. Így személyre, jobban mondva borra lehet szabni az egyedi kondíciókat a legjobb eredmény elérésének érdekében. Ezeknek a tartályoknak az anyaga nem engedi át a levegőt, ezért az oxigén nem befolyásolja a benne lévő bor aromáit.

Jellemzően a friss, gyorsan a piacra és a fogyasztók kezébe szánt tételek kerülnek ilyen tartályokba, de azért ne tedd képzeletben rögtön mindet alacsonyabb polcra. Attól, mert a borász elképzelése egy oxigéntől elzárt érlelés, még komoly és kiváló borok is készülnek így.

borérlelés

Hordók

A hordó tekinthető a bor eredeti aromavilágába való beavatkozásnak. Minden hordóba kerülő bor kisebb-nagyobb változáson megy keresztül. Egyrészt az oxigén jelenléte miatt, ami kis mértékben a dongákon, illetve azok között szivárog be, másrészt a fa anyagának eltérése okán (tölgy vagy hárs, zempléni vagy francia), harmadrészt a pörkölés milyensége miatt (light, medium, heavy), negyedrészt hogy új vagy használt hordóról van-e szó, ötödrészt pedig a hordó mérete is számít. Ezek mind-mind hozzáadnak és igen, néha el is vesznek a bor eredeti karakteréből. A borász folyamatos kóstolással állapítja meg, hogy végül mennyi idő után veszi ki a hordóból és palackozza a bort.

borérlelés2

Egyéb edények

A 90-es években a kishordós borok abszolút uralmát éltük. A vajas, vaníliás fehérborokét és a tannintól, édesfűszerektől nehéz vörösekét. Ahogy minden más, a borok trendje is állandóan változik, és a markáns hordós jegyektől visszaléptünk egy kicsit. Több tartály, kevesebb hordó, de megjelentek ezek alternatívái is, amelyek alapvetően mind az oxidáció csökkentésére törekednek. Ezek az edények kisebb-nagyobb mértékben átengedik az oxigént anélkül, hogy hordóból származó pluszaromák kerülnének a bor eredeti ízvilágához.

A legrégebbi érlelési és tárolási módok az agyag- és kőedények voltak. Vannak, akik ehhez nyúlnak vissza, az ősi grúz metódus, a qvevri reneszánszát éli, egyre több borászat kísérletezik vele. Itthon is készülnek ilyen kőedények, méghozzá Légli Attila műhelyében. Emellett egyre több üvegballon, betontartály, tojás alakú porcelánedény látható a borászatokban.

borérlelés3

Borajánló

Laposa Friss 2019

A balatoni családi pincészet Friss bora mindig az elsők között jön ki az adott évjáratból. Mi a cél? Egy könnyű, üde, fiatalos bor, ami tökéletes a hétköznapokra, akár fröccsnek is. Nem kell túlgondolni, a tartály tökéletes neki. Megmarad a gyümölcsös fókusz, fehér húsú gyümölcsök, kis citrom- és grépfrúthéj. Könnyed, alacsony alkoholtartalmú olaszrizling, ami bizony bármilyen más érlelési móddal csak veszített volna.

Laposa.png

Heimann & Fiai Porkoláb-völgy Kadarka 2018

Ifj. Heimann Zoltán szívesen kísérletezik a feldolgozás és az érlelés módjaival. Ennek eredménye a Heimann & Fiai sorozat. A Porkoláb-völgyből szüretelt kadarka már az új klónok termése. Szerették volna megőrizni a borban a szőlőfajta egyedi és filigrán karakterét úgy, hogy egy komoly bor váljon belőle. Nyolc hónapig érlelték agyagamforában, így a hordós, pörkölési jegyek nélkül mutat újabb rétegeket a bor. Erdei bogyós gyümölcsök, kék virágok, keleti fűszerek aromáit érezni egy igazán csiszolt szerkezet mellett.

Heimann fotó Bortársaság.png

Fotó: Bortársaság

Bock Royal Cuvée 2015

A villányi „nagy öregek” egyike, Bock József nem szakított a hosszú hordós érlelés hagyományával. Ami nem feltétlenül baj, egyes boroknak jól állhat ez a stílus is. A merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah és pinot noir fajtákból házasított bor 24 hónapig új és használt barrique kishordókban érlelődött. Ez visszaköszön illatban és ízben is. A fűszeres, pörkölési jegyek határozzák meg a kortyot, a gyümölcsaromákra kicsit várni kell a pohárban, megjelenik a sok tannin is. Érdemes egy jó kis vacsora mellé bontani a palackot.

Bock.png

Cover és első három fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük