Vidd haza a Balatont - Ezeket a borokat ne hagyd ki ősszel

boroscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Véget ért a nyár, a nyaralás. Idén rengetegen választották a Balatont, ami így a mostani szezonban ki is tehette a megtelt táblát.

Noha a nagy fesztiválok elmaradtak, azért bőven akadt családiasabb hangulatú program, kisebb koncertek, lehetett pincészeteket látogatni, bort kóstolni, nyíltak új helyek és megmaradtak a régi kedvencek. Ha valaki a Balaton csendesebb arcát szereti, annak ősszel érdemes ide ellátogatni, és noha a szüreti teendők szinte teljesen lefoglalják a borászokat, azért bőven van hol bort kóstolni. 

Ha éppen úgy alakul, hogy személyesen nem tudod vagy nem lehet felkeresni a magyar tengert – őrült egy év ez! –, akkor viszont ne feledkezz el arról, hogy pár tókörnyéki pincészet borával otthon is felelevenítheted a balatoni hangulatot. A balatoni borok kapcsán ezeket a trendeket fedezd fel most ősszel!

Keresd a furmintot!

A furmint mindannyiunk számára egy elsősorban Tokajhoz kötődő fajta. Tény, hogy a legtöbb telepítés ezen a borvidéken található és a pezsgőtől az aszúig széles skálán foglalkoznak a fajtával, azonban jó tudni, hogy régen, még a filoxéravész előtt, a balatoni dűlőkben is az egyik fő szőlőfajta volt. A 90-es évektől kezdve egyre többen telepítették itt, azóta is nő a területek száma. A meleg évjáratokra és a klímaváltozással járó felmelegedésre adhat választ a furmint egyedi, élénk savszerkezete. Néhány éve már a köveskáli Furmint Napokon vetik össze tapasztalataikat a borászok konferencia és borkóstoló keretében.

Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint 2017

2015-ben telepített a pincészet dél-balatoni területein 2 hektáron furmintot. Elsősorban pezsgőalapnak szánták, azonban a jól megválasztott klón, maga a fajta és a terroir arra sarkallta őket, hogy csendes borként is kipróbálják. 2017-ben szüretelték először, és szűztermésként is már a furmint legszebb jegyeit hozta a bor. Fehér húsú gyümölcsöket, citrusokat, finom savasságot érezni benne. A pincészet arra törekedett, hogy egy gyümölcshangsúlyos és érlelhető tételt készítsenek. A dél-balatoni talaj és mikroklíma egyedi arccal ruházza fel az itteni furmintokat.

garamvári

Vörös Balaton

Pár borvidék kivételével könnyűszerrel megmondható, hogy ott a fehér vagy a kék szőlő dominál. Ha a Balatonra kapásból a fehéret vágnád rá, igazad lenne, azonban itt is divatba jöttek a vörösborok, méghozzá a világ- és a hazai fajták egyaránt. Örülünk ennek a trendnek, hiszen mindig jólesik a változatosság, és az ásványos talajon, a tó tükre által visszavert meleg mikroklimatikus körülmények között a kék szőlő szépen beérik és izgalmas borokat ad. Ráadásul itt is van hagyománya a kék szőlőnek, aminek szintén a filoxéra tett keresztbe. A bordeaux-i fajták, a syrah és a kékfrankos a legelterjedtebb, de találni pinot noirt, zweigeltet, sőt, még malbecet és tabunellót is.

Villa Gyetvai Prima Merlot 2017

A Balatonfüreden található, elegáns századfordulós épület ad otthont a Villa Gyetvai pincészetnek, akiknek a város mellett, valamint a legjobb paloznaki és tihanyi dűlőkben vannak szőlőterületeik. A merlot kerek, gyümölcsös, elegáns karaktere remekül bontakozik ki az északi parton is. A borban sötét bogyós gyümölcsöket érezni, szedret és fekete ribizlit, a fűszeresség mellett a gránátalmára emlékeztető fanyarság üdíti a kortyot. Az érett, bársonyos tanninok, a még mindig eleven savszerkezet és a hosszú lecsengés is mutatja, hogy egy igazán komoly, komplex bor került a pohárba.

Gyetvai

Olaszrizling nélkül nem lehet

A Balatoni borrégió kiemelt fajtájáról van szó, nemcsak a könnyed BalatonBor alapja, amit a termelők a hétköznapok borának szántak, hanem a legkomolyabb dűlősek között is viszik a prímet. Rengeteg munkája fekszik a tó körüli borászoknak abban, hogy a fogyasztók által is elismert és egyre jobban kedvelt fajta legyen. A régiós BalatonBor után a HegyBor, azaz a település szintű kategória is olaszrizlingből készülő borokat jelent, ami csak meghatározott földrajzi termőterületekről származhat. Látható tehát, hogy komolyan gondolják az olaszrizlinggel való hosszú távú munkát, így mindenképpen érdemes, sőt egyenesen kötelező kóstolni.

Földi Bálint Olaszrizling 2019

Földi Bálint neve ismerős lehet azoknak, akik gyakrabban járnak a Balaton-felvidéki pincészetekhez, hiszen több borászatnál is jelen volt és van. Ismerhető a Sabar-borokról, „A két jóbarát meg az Anti” háromszemélyes projektjének ő az egyharmada, emellett még a saját borait is készíti. Három fajtával dolgozik, ezek közül az egyik az olaszrizling. A spontán erjedt borhoz egy idősebb badacsonyörsi és egy fiatalabb Szent György-hegyi parcelláról szüreteltek, és használt hordóban erjesztettek, tartályban érleltek a palackozásig. A kerek, érettebb gyümölcsöket felvonultató borban a citrusok és az ásványok határozzák meg a kortyot, vétek lenne kihagyni ezt a borélményt!

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük