3 szuper bor spárga és eper mellé: kiemelik az ízüket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavasszal a bor- és gasztrorajongók körében kihagyhatatlan párosítások időszaka köszönt be.
Megjelenik a spárga és az eper a boltok polcain és a piacokon, mi pedig sietünk melléjük beszerezni egy palack sauvignon blanc-t, traminit vagy rozét.
Spárga
Az elmúlt években igazán népszerűvé és trendivé vált a spárga, amely ilyenkor minden valamire való gasztrorajongó tányérján megjelenik. Rengeteg recept közül válogathatsz, kezdve a nagy klasszikussal, a vaj és olívaolaj keverékén roppanósra sütött, hollandi mártással tálalt spárgával. De persze szuper egy könnyű krémlevesnek is, rizottóra vagy tésztához keverve, süthetsz belőle quiche-t, megpakolhatod vele a leveles tésztát kecskesajttal és sonkával összesütve, és ilyenkor pizzafeltétnek sem utolsó, mondjuk, puha mozzarellával és friss mentával.
Spárga mellé a legklasszikusabb választás egy jellegzetes illatú és ízű sauvignon blanc, de elkalandozhatsz akár a tramini vagy a száraz muskotály és egyéb illatos fajták felé is.
Eper
A másik tavaszi kedvenc, amelynek a megjelenését mindenki nagyon várja, az eper. Ahogy egyre kevésbé kell borsos árat fizetni érte, úgy vesszük mind gyakrabban és gyakrabban, hiszen lehetetlen megunni. A friss eper önmagában is isteni csemege, és számtalan édesség készülhet vele, azonban érdemes a sós receptek között is keresgélni. A spárga-eper-feta-menta együtt, mint saláta, felejthetetlen kombináció. Sült lazacot is köríthetsz apróra vágott eper-bazsalikom relish-sel. A sült csirkével megszórt friss zöldsalátát is egyből feldobja, és akár még halas tacóhoz is kipróbálhatod, mint egy különleges salsaszószt.
Az eper esetében is az illatos borok felé keresgélj, és persze ott a rozé, amely nem csak színében passzol hozzá.
Villa Gyetvai Tramini 2022
A balatonfüredi borászat egyik titkos kedvence ez a tétel. Nem azért titkos, mert rejtegetik, hanem mert itthon kevésbé számít ismertnek az illatos szőlőfajták között. Egyszerre parfümös és elegáns bor. A traminire jellemző illatjegyek, úgymint a rózsa, a licsi és a sárgadinnye, mind megjelennek a borban, emellett érezni benne az észak-balatoni borokra jellemző intenzív savszerkezetet is. Eper, spárga és lágy sajtok remek társa.
Fotó: Kőrösi Tamás
Bolyki Sauvignon Blanc 2022
Az egri borászatot sokan ismerik feltűnő, mesefigurákkal teli címkéiről, és számtalan látogató mesél lelkesen az óriási sziklába vájt pincekomplexumról. Egy egyedi célpont, ahol bort is lehet kóstolni. Mi kell még? Akár személyesen mész el, akár otthonra szereznél be egy palackot, tavasszal ne hagyd ki a sauvignon blanc-t! Friss, üde bor, tele zöldes jegyekkel és vibráló citrusokkal. Egy spárgavacsorához tökéletes választás.
Fotó: Bolyki Szőlőbirtok/Busák Attila
Kárásztelek Friza Rosé Gyöngyözőbor
Kárásztelek Észak-Erdélyben található, ahol minden feltétel adott a kiváló buborékos borok készítéséhez. A pinot noirból szűrt rozé kirobbanóan gyümölcsös, tele málnával, szamócával és friss grépfrúttal. Alacsony alkoholtartalom és egy kevés maradék cukor teszi könnyen szerethetővé és populárissá a tételt. Az eper minden formájával tökéletes összhangot alkot, legyen az egy tál friss gyümölcs, egy szelet sütemény vagy éppen egy fetás-mentás-epres saláta.
Cover és első kettő fotó: Getty Images