5 tipp, mit kóstolj a Budapest Borfesztiválon: a Budai Várban rendezik meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Kevés borfesztivál rendelkezik olyan hosszú időre visszatekintő múlttal, mint a Budapest Borfesztivál, amely 1992 óta része a magyar borkultúrának.
Idén szeptember 8. és 11. között látogathatsz ki a Budai Várba kóstolgatni, felfedezni és persze megcsodálni a gyönyörű panorámát.
A 31. Budapest Borfesztivál négy napja alatt várhatóan ismét magyar és külföldi látogatók tízezrei látogatnak majd ki, hogy egy egyedülálló környezetben ismerkedhessenek meg a borokkal, gasztronómiával, borkóstolókon vegyenek részt, és meghallgassák a zenei programokat. Van, aki magabiztosan vág neki a kavalkádnak, és pontosan tudja, hogy hol és mit kóstolna. Azoknak azonban, akik még bizonytalanok, ajánlunk pár tippet, hogy mit nem érdemes idén kihagyni.
Vendégország
Az idei vendégország az Amerikai Egyesült Államok. Kalifornia, Oregon, Washington államok borászatai jönnek el hozzánk, hogy megmutassák boraikat, amelyeket itthon nemigen lehet kóstolni. Ritka alkalom, amit érdemes kihasználni, úgyhogy beszélgess velük, ismerd meg a pincészeteket és a boraikat a Savoyai teraszon.
Pezsgők, proseccók, champagne-ok
Klasszikus borfesztiválos kezdés érkezés után egyből egy buborékos tétellel indítani. Most sem fogsz szűkölködni ilyen standokban, akármit is favorizálj. Választhatsz a Villa Sandi vagy a Mionetto asztalánál proseccót, a champagne-okat többek között a Taittinger, a Brut Dargent vagy a Laurent-Perrier képviseli, magyar színekben pedig itt lesz a Törley és sokunk kedvenc helyszíne, a Kreinbacher is.
MITISZOL?
A MITISZOL? csapat standjánál a felszívódó vegyszerek és gyomirtó nélkül művelt szőlőből, a pincében minimális beavatkozással készült, a fenntarthatóság elveit követő, bio, biodinamikus, natúr borok rajongói találkoznak. Magyar és külföldi tételeket egyaránt lehet kóstolni, és nagy hangsúlyt fektetnek a buborékosokra, lesz prosecco, cava, champagne és pet-nat is.
Felfedezés
A VinAgora Felfedezettek standjánál mindennap bemutatkozik egy-egy kisebb borászat, akik a rendezvényen saját standdal nem rendelkeznek, ám a VinAgora Nemzetközi Borversenyen kiemelkedő eredményeket értek el. Ezek jellemzően kisebb, többnyire családi, kevésbé ismert borászatok. A Borfesztivál Premier program keretében pedig olyan borokkal ismerkedhetsz meg, amelyek a rendezvény hetében debütálnak a piacon.
Gasztroélmények
Ahogy a vízivásról, úgy borkóstoláskor az étkezésről se feledkezz meg. Ha már itt jársz, akkor érdemes a gasztronómiát is élményként felfogni, és ebben a Chef Market Gourmet Udvar segíthet neked. Itt öt ismert magyar fine dining étterem fogásaival ismerkedhetsz meg: Segal Viktor, a Yama, a FELIX Kitchen & Bar, a tokaji Andrássy Kúria étterme, a Bobajka és az Arany Kaviár ételei kápráztatnak el.
Fotók: Szigetváry Zsolt