![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Itt az ősz, mit érdemes majd kóstolni a Borfesztiválon?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Itt az ősz, az iskolakezdés, és vele együtt a legnagyobb boros ünnep, a Budapest Borfesztivál is megnyitja kapuit. A szeptember 5-8-ig tartó rendezvény ismét a Budai Várban nyitja az őszi boros szezont. A fesztivál kiemelt témája az egri borvidék lesz.
A Budapest Borfesztiválon magyar és külföldi pincészetek, gasztronómiai kiállítók, koncertek, szakmai és kulturális programok várják a látogatókat. Ahhoz hogy ne vesszünk el a különféle pincészetek gazdag kínálatában, adunk néhány tippet, hogy a négy nap alatt miket érdemes mindenképpen megkóstolni.
![eger](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2937/29377/293776/29377669_f9959a1a223ece3c9915e78019f5fe7c_wm.jpg)
Eger
A fesztivál kiemelt borvidékének adottságai egyaránt kedveznek a fehér és a kék szőlőknek, ezért a régióban régi hagyományra tekint vissza a házasítások készítése. Nincs olyan pincészet, akinél ne lehetne egri bikavért és annak fehér párját, az egri csillagot kérni. A fehér és a vörös cuvée-k között a könnyed, jó ivású, igazi szomjoltóktól kezdve a többéves érlelést kapott komoly, elegáns tételekig mindenki megtalálja az ízlésének valót.
Tokaj
Magyarország legrégebbi történelmi borvidéke Tokaj, ami speciális talaj- és klimatikus adottságokkal rendelkezik. A borvidéket az éghajlati, fekvési, fajta- vagy talajadottságok mellett a borászok tapasztalata teszi igazán egyedivé. A kétezres évek elején indult „dry” forradalomnak köszönhetően ma már fantasztikus száraz furmintokat, hárslevelűket és ezek házasításait kóstolhatunk itt. A több évig érlelt furmintokért érdemes felkeresni a Zsirai Pincészetet, de érdemes egy virágos, könnyed hárs kóstolásával indítani mondjuk a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoktól. A fesztiválon természetesen a hagyományos tokaji fajtákat, így a szamorodnit is élvezhetjük.
![villany furmint photo](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2937/29377/293776/29377677_857c65679764f78826e934f6d1423532_wm.jpg)
Villány
Magyarország legdélebbi, már-már szubmediterrán borvidékét a Villány és Siklós környéki dombokon mintegy 2000 hektár szőlőültetvény borítja. A borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében a rendszerváltozás után, elég csak Gere Attilára, Bock Józsefre, Tiffán Edére gondolni. A kiállítók között találjuk még például a Heumann, a Malatinszky, az Ebner és a Sauska pincészeteket is, akiknél szintén érdemes lesz kóstolni. A bordeaux-i szőlőfajtákból és kékfrankosból, syrah-ból, pinot noirból komoly és a meleg termőhelyre jellemző karakterű borok készülnek, így ez a borvidék a vörösborkedvelők egyik Mekkája a borvidék. A Borfesztiválon érdemes ezek mellett a nagytestű borok mellett a Villányi franc palackjait is keresni. A cabernet franc világfajtaként önállóan ritkán jelenik meg, ezért is különleges, hogy a Villányi borvidéken három minőségi kategóriában is megtalálható mint a borvidék kiemelt terméke. Aki pedig inkább a könnyedebb, vörös bisztróborok híve, annak ott a közösségi borok standján a RedY.
![somlo kreinbacher](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2937/29377/293776/29377681_7d066e11517eaf9efd2e64d153fe2939_wm.jpg)
Nagy-Somlói
Magyarország legkisebb vulkanikus borvidéke. A története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A római kortól lakott, híres szőlőtermesztő hely. Az első tőkéket is valószínűleg a rómaiak telepítették, a magyar államalapítás után királyi birtok is volt. Nagyon szeles vidék, emiatt mérsékelten meleg, bár napfényben gazdag. Egyetlen borvidékünk, ahol a hegy északi oldalán is folyik szőlőtermesztés. A kínálatból érdemes megkóstolni a juhfarkot, amely jellegzetes, szikár stílusával, ásványos karakterével különleges borélményt nyújt. A Kolonics és a Tornai pincészeteknél biztosan találunk majd pár izgalmas évjáratot belőle. A számos magyar és külföldi elismeréssel jutalmazott elegáns Kreinbacher-pezsgők is ebből a régióból származnak.
Fotó: Furmint Fotó