Házhoz jön a legfinomabb gyros – Erről a 3 budapesti helyről érdemes rendelni

gycover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyros az egyik legnépszerűbb utcai étel, a finomságokat kínáló bódék a 90-es években kezdték meghódítani Budapest utcáit.

Persze az elmúlt években a hazai gyrosok nagyon sokat változtak: régebben előszeretettel dobálták tele savanyúsággal a pitákat, ezeknek a magyarosított változatoknak pedig semmi közük nem volt az eredeti, autentikus street foodhoz.

A gyros eredete máig megkérdőjelezhető, sokan úgy vélik, hogy Törökország területéről származik, onnan került görög földre. A gyros elődjének a döner kebabot tartják, amit valószínűleg a perzsa katonák készítettek először, persze még nem ebben a formában.

No, de most nem is az a cél, hogy a gyros eredetét kutassuk, hanem, hogy megtaláljuk azt az éttermet, ahol igazán jó gyros-élményt kap az ember. Ez pedig nem is olyan könnyű feladat: a külföldön kapható gyrosok sokszor sokkal finomabbak, mint amit Budapest utcáin lehet találni, de az is lehet, hogy csak rossz helyen keresgéltünk eddig.

ghct2

Sajnos a jelenlegi helyzetben az igazi street food élmény elmarad, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a finom falatokról. Gyrost is szállítanak, le is teszteltünk 3 dicsért budapesti éttermet. Szerencsére sokkal jobb volt a kóstolás, mint a múltkori hamburgeres, csak pozitív élményekkel gazdagodtunk.

Hari Kebab

A Hari Kebabról az a hír járja, hogy Budapest legjobb kebabozója, ez az állítás pedig arra sarkallja az embert, hogy megkóstolja, mit kínálnak az István utcában. A választás nem volt könnyű, az étterem nagyon gusztusos finomságokkal büszkélkedik, első körben a Hari Kebab csábításának engedtünk: az igen méretes, házi készítésű pitába hús, lilakáposzta, vöröshagyma, paradicsom, sült hagyma, feta sajt, sült paprika és padlizsán is kerül. A pitát bőségesen telepakolják minden földi jóval, semmit nem sajnálnak ki belőle.

Már a látvány meggyőzi az embert! Nagyon tetszett, hogy nem öntötték tele a pitát, külön csomagolva, kétfajta szószt küldtek hozzá, egy joghurtosat és egy csípőset, ránk van bízva, hogyan adagoljuk. Minden egyes falat a mennyországba repít, az ízek és a textúrák tökéletes harmóniában állnak. Pita helyett tortillába csavarva is kérheted a gyrost.

ghct1

Leonidas Gyros

Ha igazi, autentikus görög gyros-élményre vágysz, akkor a Leonidast feltétlen ki kell próbálnod! Az étterem egyik különlegessége, hogy a pitákat vaslapon sütik, ettől füstös kérget kapnak, a belsejük viszont kellemesen puha marad. Az illatos pitába bőséggel kerül hús és saláta is, előbbi ízletes és szaftos, a zöldségek pedig ropogósak.

A gyros mellett rengeteg izgalmas saláta várja a  hasukat szeretőket, nehéz is kiemelni, melyik a legjobb, de a 3 sajtos saláta és a füstölt sajtos répasaláta kihagyhatatlan!

leonidas

Fotó: Leonidas Gyros facebook oldal

Kerkyra Gyros

A város legízletesebb autentikus tekercse a Kerkyranál található. Az étterem szerethető hangulatát még nélkülözni kell egy ideig, addig marad a rendelés. A pita, amelybe a finomságok kerülnek, nem zsebes, hanem félbehajtós, ízletes, egyedi fűszerezésű, szaftos hús és zöldségek gazdagítják. Igaz, ha megrendeled, csak gyrostál formájában elérhető, de külön is lehet kérni a megszokottól vastagabb pitát, illetve bőven akadnak más finomságok, amiket érdemes kipróbálni! A nagy kedvencek közé tartozik a görög tzatziki, a répasaláta és a fetával töltött paprika.

gct

Fotó: Gyros Kerkyra Görög Ételbár facebook oldal

Cover: Getty Images / Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük