Hogyan készítsd el a csicsókát? Nem csak finom, fogyaszt és vitaminnal is tele van
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Mi az a rücskös, szürkés krumpliféleség a piacon, és miért érdemes megvenni? Mindent a csicsókáról.
Szerencsére egyre több étteremben látni a tányéron és egyre gyakrabban jelenik meg a piacokon, sőt, a hipermarketekben is. Igénytelen, bárhol megterem, egész télen eláll, olcsó és nagyon egészséges.
Cukorbetegek álma
Nem csak fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek is melegen ajánlott a csicsóka, amelynek szénhidráttartalma inulin formájában jelenik meg, ez pedig egészen másképpen viselkedik. Nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, emésztetlenül halad át a szervezetünkön. A csicsókának a rosttartalma is nagyon magas, főleg ezért lehetséges, hogy sokaknak először puffadással járhat a fogyasztása, de ez néhány alkalom után csökken. Emésztés közben táplálja a bélrendszer jó baktériumait, tehát immunerősítő hatása is van, sőt, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cinktartalma is jelentős, de van benne sok C- és B-vitamin is.
Nem articsóka
Angolul jeruzsálemi articsókának nevezik, a magyar bolondosan hangzó név a csúcsaira utal, amelyek kissé megnehezítik a pucolását. Sokan nem is hámozzák meg, csak ledörzsölik a vékony héját, mi most mégis meghámoztuk inkább. Mivel a krumplinál alacsonyabb a keményítőtartalma, kiválóan pürésíthető, nem lesz belőle a turmix hatására olyan nyálkás, ragacsos rémálom, mint a krumpliból. Íze markáns, savanykás, nagyon jellegzetes és karakteres, de szinte mindenhez jól passzol. A csúcsgasztronómia is felfedezte, több menő étteremben találkozni a belőle készült pürével, mártással, krémlevessel, chipsszel.
Így szeretjük
A legjobban kevés olívaolajjal meglocsolva, sütőben sütve szeretjük, de keverhetünk a tepsibe mellé más gyökérzöldségeket is - nagyon megy hozzá a zeller és a hagyományos burgonya is. Hamar megpuhul és legalább olyan jóllakat, mint a krumpli. Még ennél is jobban szeretjük krémlevesnek, mert nagyon selymes, lágy állagúra turmixolható, de nem fojtós, könnyű állagú lesz belőle a krémleves. Kevesebb folyadékot hozzáadva krumplipüré helyett köretnek is remek. Nagyon jót tesz neki egy kevés tejszín vagy kókusztejszín.
Fotók: Ács Bori/Sóbors