![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan készítsd el a csicsókát? Nem csak finom, fogyaszt és vitaminnal is tele van
![csicsoka cover](https://kep.index.hu/1/0/3143/31433/314335/31433587_2413519_f300de8132147ec1fe1db970b2b6a015_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mi az a rücskös, szürkés krumpliféleség a piacon, és miért érdemes megvenni? Mindent a csicsókáról.
Szerencsére egyre több étteremben látni a tányéron és egyre gyakrabban jelenik meg a piacokon, sőt, a hipermarketekben is. Igénytelen, bárhol megterem, egész télen eláll, olcsó és nagyon egészséges.
Cukorbetegek álma
Nem csak fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek is melegen ajánlott a csicsóka, amelynek szénhidráttartalma inulin formájában jelenik meg, ez pedig egészen másképpen viselkedik. Nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, emésztetlenül halad át a szervezetünkön. A csicsókának a rosttartalma is nagyon magas, főleg ezért lehetséges, hogy sokaknak először puffadással járhat a fogyasztása, de ez néhány alkalom után csökken. Emésztés közben táplálja a bélrendszer jó baktériumait, tehát immunerősítő hatása is van, sőt, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cinktartalma is jelentős, de van benne sok C- és B-vitamin is.
![csicsoka cikkbe](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3143/31433/314336/31433607_0fbeb5c3a5d2522d38a4c0b620817d09_wm.jpg)
Nem articsóka
Angolul jeruzsálemi articsókának nevezik, a magyar bolondosan hangzó név a csúcsaira utal, amelyek kissé megnehezítik a pucolását. Sokan nem is hámozzák meg, csak ledörzsölik a vékony héját, mi most mégis meghámoztuk inkább. Mivel a krumplinál alacsonyabb a keményítőtartalma, kiválóan pürésíthető, nem lesz belőle a turmix hatására olyan nyálkás, ragacsos rémálom, mint a krumpliból. Íze markáns, savanykás, nagyon jellegzetes és karakteres, de szinte mindenhez jól passzol. A csúcsgasztronómia is felfedezte, több menő étteremben találkozni a belőle készült pürével, mártással, krémlevessel, chipsszel.
Így szeretjük
A legjobban kevés olívaolajjal meglocsolva, sütőben sütve szeretjük, de keverhetünk a tepsibe mellé más gyökérzöldségeket is - nagyon megy hozzá a zeller és a hagyományos burgonya is. Hamar megpuhul és legalább olyan jóllakat, mint a krumpli. Még ennél is jobban szeretjük krémlevesnek, mert nagyon selymes, lágy állagúra turmixolható, de nem fojtós, könnyű állagú lesz belőle a krémleves. Kevesebb folyadékot hozzáadva krumplipüré helyett köretnek is remek. Nagyon jót tesz neki egy kevés tejszín vagy kókusztejszín.
Fotók: Ács Bori/Sóbors