A csipkebogyótea igazi csodaital – Így készítsd el, hogy hatásos is legyen

rosehipteacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vadrózsa és japán rózsa áltermése a csipkebogyó, amire tökéletesen illik a mondás, kicsi, de erős. Hideg napokon érdemes napi szinten fogyasztani.

A csipkebogyó az őszi fagyok idején érik be, termésének színe változó, a narancssárga színű már majdnem érett, a sötétebb mélyvörös árnyalatú, ami tapintásra puha, már túlérett. A csipkebogyó akkor a legértékesebb, ha leszedése után rögtön felhasználjuk.

A természet értékes ajándéka

Nem véletlen, hogy a téli napokon kerül elő a csipkebogyó, amikor sokkal gyakoribbak a fertőző betegségek. A belőle készült, kellemes ízű csipkebogyótea kényeztetően hat a lelkünkre, testünket pedig felvértezhetjük a betegségek ellen, hiszen antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Található benne kalcium, magnézium, cink, vas, A-C-E és K-vitamin, ráadásul nem tartalmaz koffeint, így gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

A csipkebogyótea készítése

A tea elkészítéséhez nem kell a természetben csipkebogyókat szednünk, bármelyik gyógynövényboltban beszerezhetjük filteres és bogyós változatban is. Ha nem a filteres változatból készítjük a teát, tanácsos a bogyó húsát összetörni, egy éjszakán át hideg vízben áztatni, másnap leszűrni, majd kicsit melegíteni, de fontos, hogy ne forraljuk, mert akkor az értékes anyagok elfőnek. Kevés mézzel ízesíthetjük, télen napi két-három csésze is jólesik belőle.

Mi mindenre jó még?

A csipkebogyó kiváló immunerősítő, bizonyos felső légúti betegségekre is gyógyír lehet, például köhögésre, torokfájásra, nehézlégzésre, de még az orrfolyásos problémákat is enyhíti. Ezek a bogyók az emésztési panaszokkal küzdőknek is segíthetnek. A hagyományos gyógyászat szerint csipkebogyóteát gyomorfekélyben szenvedők is fogyaszthatnak.

csipkebogyo2ct

A csipkebogyó szívünk barátja is, a benne található antioxidánsoknak köszönhetően védi az ereket, szinten tartja a koleszterint. Ha minden nap megiszunk egy bögre csipkebogyóteát, a magas vérnyomás, szívroham, stroke is elkerülhető.

Mivel magas a C-vitamintartalma, a vas felszívódását is segíti, amely a vérszegénység megelőzésénél is szerepet játszik.

Egészség és szépség

A kettő kéz a kézben jár. A bogyóban lévő antioxidánsok védik a sejteket, így bőrünkre is jó hatással van az, ha rendszeresen fogyasztunk csipkebogyóteát - az öregedéssel szemben is felvehetjük a harcot. A vattapamacsot mártsuk a kihűlt vagy el nem fogyasztott teába, majd törölgessük át vele az arcunkat. Ez egy nagyszerű bőrfrissítő és tonizáló eljárás, amit érdemes kipróbálnunk.

Mit készítsünk belőle?

A csipkebogyóból nem csak teát készítünk, más formában is felhasználhatjuk, például gyümölcsbor, szörp és lekvár készítésénél, de még salátákat és gyümölcstálakat is izgalmassá tehetünk ezzel a vitaminban gazdag bogyóval. Régebben ínséges időkben liszt is készült csipkebogyóból, ma a reformkonyha egyik népszerű alapanyaga.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük