10 szaftos csirkés étel receptje, ami után megnyalod a tíz ujjadat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyik legnépszerűbb szárnyas a csirke, bármelyik részét felhasználhatjuk, a hazai és a világkonyha kedvelt alapanyaga, számtalan fogás készíthető belőle.
A rántott csirkén túl is van élet. A csirke szaftosabb részeit, mint például a combját, érdemes ragukba főzni, a mellfilé kockázva bármibe belekerülhet, még tepsibe is, nem kell félni, a hús nem fog kiszáradni.
A csirkét mi is nagyon szeretjük, ezért most a 10 legkedvesebb receptünket szedtük csokorba, hogy legyen miből válogatnotok, ha csirkéből készítenétek pazar lakomát.
Paprikás csirke
A kedvelt hazai fogást csirkecombból érdemes készíteni, ebben a családi receptben nincs kispórolva a hagyma, elvégre attól lesz igazán sűrű a szaft. A végén tejfölös habarással gazdagítjuk. Nokedlivel fogyasztva a legfinomabb, ha pedig jó tejfölösen szeretjük, tálalásnál mehet még rá a hűvös finomságból.
Coq au vin
A különleges nevű ételben eredetileg kakashús a főszereplő, a lényeg a borban főzés, ettől lesz jellegzetes az íze. Az ízletes fogásban a húst nyugodtan lecserélhetjük jércére vagy csirkére, a végeredménnyel úgy is elégedettek leszünk.
Indiai csirkés curry
A csirkemellkockák krémes, zamatos mártásban kerülnek a tányérra, mellé rizst vagy naan kenyeret kínáljunk. A raguban India jellegzetes, intenzív aromái érezhetőek, egyszerű recept, amit muszáj kipróbálni.
Csirke hasselback ricottával és spenóttal
A hasselback irdalásos módszere a burgonyával vált ismertté, de ezt az egyszerű technikát bátran alkalmazhatjuk más alapanyagok készítésénél is, például csirkemellfilénél. A zsebekbe bármit pakolhatunk, ennek köszönhetően a hús szaftos és nagyon finom lesz.
Olasz rántott hús
Sok családban a rántott hús komoly jelentőséggel bír, heti egy alkalommal biztos, hogy az asztalra kerül, de ha többször, az sem gond a rajongók körében. Ha viszont már unjuk, készítsük el úgy, ahogy az olaszok szokták. Sok paradicsommal és sajttal.
Tökéletes rántott hús
Hogy mitől lesz tökéletes a rántott hús? Egyesek szerint a pác és a panír a felelős mindenért. Míg mi magyarok zsemlemorzsába öltöztetjük a rántani valót, Amerikában az írós pácra esküsznek, amiben a hús magába szívja az ízeket, bundának pedig lisztet kap, nem prézlit.
Sajttal és sonkával töltött csirke
Kinézete és íze miatt csirke cordon bleu-nek is nevezhetnénk. A töltött csirke panko morzsás panírtól lesz igazán ropogós. A hústekercsnél a forma kialakítása egyáltalán nem nehéz, hústűvel, fogpiszkálóval rögzíthetjük, vagy folpackba tekerve készíthetjük el.
Csirkeleves gnocchival
Az olaszok kedvelt pufi krumplis tésztája sűrű, tejszínes levesben szolgál betétként. A gnocchit nem csak mártásokkal érdemes kipróbálni, levesekbe csempészve is nagyon finom lesz, főleg csirke mellett.
Buffalo csirkeszárny tejfölös mártogatóssal
Az ellenállhatatlanul szaftos, tüzes csirkeszárny mellé remekül illik a friss zöldség és mártogatós. A pikáns ízekkel bíró szósz a legvégén kerül a húsra, az teszi különleges ízvilágúvá.
Zöldséges csirke
A tepsis fogásban változatos zöldségek és csirkemellfillé kerül a sütőbe. Bátran variálható az étel, amibe ízlésünknek megfelelően kerülhet a zöldségekből, ha különlegesebb fűszereket szeretnénk használni, majorannával bolondítsuk.
Fotók: Getty Images/Szász Eszter/Sóbors