Cukormentes, félédes vagy ét? Ezt érdemes tudnod a különböző csokifajtákról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legjobb, ha a csokit azonnal megeszed, de természetesen nemcsak erre való ez az édesség, hanem sütemények hozzávalója is, egy a lényeg, hogy mindig nagyon jó minőségűt válassz.
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a csokoládét, legyen az bármilyen fajta. Van, aki igyekszik visszafogni magát, hogy ne mutasson nagyon sokat a mérleg, de attól még rajongó marad. A csokira is érvényes a szabály, csak nagyon jó minőségűt vásárolj, az agyoncukrozott bevonómassza-szerűségeket le se vedd a polcról. Ha isteni csokoládétortát szeretnél sütni, akkor tényleg csak a legjobb alapanyagokból dolgozz.
Csokiból nemcsak tortát készíthetsz, hanem egy másik pofonegyszerű édességet, a brownie-t is, de fontos, hogy a megfelelő fajtájú csokoládét válaszd hozzá. Ehhez például csak magas kakaótartalmú étcsokit használj, minimum 65-70 százalékosat.
Ha egy kicsit jobban érdekel a csokik világa, akkor ezt az 5 típust érdemes megismerned.
Cukormentes csokoládé
Minden csokoládét cukrozatlanul készítenek. Első lépésben leszedik a kakaóbabhüvelyeket a kakaófákról. Egy ilyen hüvelyben 50-100 bab található, amelyek kakaógyümölcsbe vannak burkolva. A farmerek néhány napig erjesztik a babot ebben a gyümölcsben, majd a napon megszárítják. Ezután a csokoládégyárban megpörkölik, darabokra törik, majd mindegyikről eltávolítják a héjat. Végül péppé őrlik, ami kihűlve csokoládétömb lesz. A cukrozatlan csokoládé, ahogy a neve is mutatja, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és nem tartalmazhat más összetevőket sem: 100% kakaóból készül. Ezen belül körülbelül a fele zsír, vagyis kakaóvaj, amely a kakaóbab természetes zsírja.
Félédes csokoládé
Gyakran olvashatod a félédes feliratot a csomagoláson. A félédes csokoládénak legalább 35 százalék kakaót kell tartalmaznia. A százaléknak nincs köze a minőséghez, csupán az összetevők százalékos arányát jelenti. Például egy 35 százalékos csokoládé azt jelenti, hogy 35 százaléka kakaóbabból származik, 65 százaléka pedig olyan egyéb összetevőkből áll, mint cukor, tejpor vagy szójalecitin. A csokoládékészítés során a készítők mindig tejport használnak, nem folyékony tejet, mert a folyékony halmazállapot nem keveredik jól a csokoládéval.
Étcsokoládé
Az étcsokoládé a félédes csokoládé egy fajtája. Bár a tejcsokoládé ellentétjének gondolhatod, ennek ellenére tartalmazhat tejterméket. Az étcsokoládéhoz nincs hozzárendelt minimum kakaószázalék, mindaddig, amíg az meghaladja a félédes csokoládéhoz szükséges 35 százalékot. Az 55 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládét már biztosan étcsokoládénak hívják. Ebből a csokoládéfajtából készíts süteményeket, így biztosan nem fogsz csalódni.
Tejcsokoládé
A tejcsokoládé őrölt kakaószemekből, cukorból, tejporból és/vagy tejszínporból készül. Ahhoz, hogy valóban tejcsokoládénak minősüljön, legalább 15 százalék kakaót kell tartalmaznia. Létezik néhány finom növényi alapú változat kókusz-, zab- és mandulaitalból.
Fehér csokoládé
Akár szereted, akár nem, a fehér csokoládé is létezik. Vannak, akik azt vallják, hogy a fehér csoki nem is igazi csoki, pedig ha megfelel bizonyos követelményeknek, akkor annak tekinthető. A fehér csokoládé fő összetevője a kakaóvaj, ami a kakaóbab természetes zsírja. Ha más zsírok is vannak benne, például pálmaolaj, az nemcsak hogy nem igazi csokoládé, hanem a fehér csokoládé renoméját is rontja. A fehér csokoládénak legalább 20 százalék kakaóvajat kell tartalmaznia, és semmilyen más növényi zsírt nem tartalmazhat.
Fotó: Getty Images