Így vásárolj csomagolásmentesen: lelőhelyek és tippek, hogy könnyen menjen a váltás

csomagolásmentesség cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha te is úgy érzed, hogy elöntenek a műanyag zacskók és egyéb egyszer használatos csomagolóanyagok, akkor itt az ideje, hogy átgondold, hogyan tudod ezeket kiiktatni a háztartásodból.

A zero waste, vagyis a hulladékmentes életmód egy nagy elhatározással kezdődik, utána viszont az életed része lesz, hogy saját táskákkal, üvegekkel és egyéb újratölthető, többször használatos edényekkel megrakodva intézed a bevásárlást. Hidd el, csak elkezdeni nehéz, utána már nem is fogod érteni, eddig mire használtál annyi felesleges hulladékot. 

Ha egyelőre nem tudod teljesen minimalista módon elképzelni az életed, akkor kezdd apróbb lépésekkel: én méhviaszos csomagolóanyagot vásároltam, és ezentúl alufólia helyett ebbe fogom csomagolni a gyerekeim uzsonnáját. Csak annyival időigényesebb, hogy mindennap le kell törölnöm, de már heti szinten nagy mennyiségű szemetet spórolok meg vele.

Már azzal is sokat teszel a környezetedért, ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, arról, hogy mit hova dobhatsz ki, ebben a cikkünkben írtunk, de az FKF honlapján is naprakészen tudsz tájékozódni róla. Egy idő után észre fogod venni, hogy sokkal kevesebb valódi szemeted lesz. Figyelj arra is, hogy a boltban vásárolt szószok üvegeit se dobd ki, még fel tudod őket használni. Most már szinte minden szupermarketben kapható vászonzsák, amellyel kiválthatod a nejlonzacskókat. 

zero waste bevásárlás álló

Amikor elmész bevásárolni, észre sem veszed, hogy tulajdonképpen minden be van csomagolva. Ezt a csomagolást pedig hazaviszed, és mire kicsomagolod, nagyon sok szemetet termelsz. Ráadásul hiába hitegeted magad azzal, hogy a műanyag palackot elmosod, és újra töltesz bele innivalót vagy teszel ennivalót a műanyag dobozba, ezek a műanyagok is egy idő után használhatatlanok lesznek, de ennek ellenére sosem fognak teljesen lebomlani. Sőt, a belőlük kioldódó vegyületek még károsak is lehetnek az egészségre. 

Műanyagok helyett környezetbarát csomagolóanyagok

Ha van a közeledben csomagolásmentes bolt, akkor gyűjtsd össze az otthon kallódó üvegeket, vászonzsákokat és egyéb tartóedényeket. Ezekkel már elindulhatsz, és az edényekbe kimérik neked a müzlit, a magokat, az italokat, a tésztát, de még a mosószert is. Ha nincs ilyen bolt a közeledben, akkor igyekezz minél több csomagolás nélküli árut venni, és amit tudsz, tegyél vászontáskába, vagy ha nem fontos, ne is használj hozzá semmilyen szatyrot.

Ebben a cikkben olvashatsz személyes tapasztalatokat és tanácsokat arról, hogy hogyan térj át – akár fokozatosan – a zero waste életmódra. Érdemes előre tervezni, így a bevásárlólistának még inkább létjogosultsága lesz, hiszen csak azt fogod megvenni, amiből kifogytál vagy tényleg szükséged van rá. 

csomcsimentesség álló

Hogyan indulj el a bevásárlásra?

A listát már említettük, de szükséged lesz edényekre is. Ne gondolj nagy dolgokra, a kezdő pakk lehet vászonzsák, pár befőttesüveg és műanyag edény, ami úgyis van otthon. A fürdőszobában is biztos akad néhány kiürült tisztítószeres flakon. A zacskógyűjtés is sokakra jellemző, de most  tényleg jól jön, ha még a lisztes papírzacskót is megtartod. Igazából minden jó, ami tiszta és tárolásra alkalmas. A nagy kedvenc a tejfölösvödör és a fagyisdoboz, ebből tárazz be többet. 

Csomagolásmentes boltok

Érdemes feltérképezni, hogy a lakókörnyezetedben hol vannak csomagolásmentes boltok, és akár felkerekedni, és a heti vagy havi nagybevásárlást ott intézni. Ezekben a boltokban be is tudjátok szerezni a tárolóedényeket és zsákokat is. A Ligeti boltokat Pesten és Budán is megtalálod. A cég filozófiája, hogy az itt kapható áruk semmilyen tartósítószert, adalékanyagot vagy állagjavítót nem tartalmaznak, és az áruk hazaiak. A Pancs boltokat szintén megtalálod Pesten és Budán, a bolt ötlete egy vasárnapi termelői piacról indult el öt évvel ezelőtt, amikor azt a célt tűzték ki, hogy a minőségi hazai kistermelőket összekössék a befogadó közönséggel. Vidéken is találsz csomagolásmentes boltokat, a megyeszékhelyek közül Szegeden, Pécsett és Debrecenben is, ezekről itt olvashatsz bővebben

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon