Valóban elég az ecet, vagy vegyszer kell a konyhai gépek vízkövére?

ecet-háztartási-kisgép - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Univerzális tisztítószer vagy csak újabb hóbortos divat? Használjuk-e vízkő ellen az ecetet?

A vízkő nem csak csúnya, de egy csomó háztartási eszközt tönkre is tesz. Ugyanakkor a vízforralóba, kávéfőzőbe és egy csomó más olyan kütyübe, amiből iszunk vagy eszünk nem nagy örömmel teszünk komoly vegyszereket.

Akárhogy is mosnánk ki, bennünk maradna a szorongás, hogy a teával együtt a vízkőoldót is legurítjuk a torkunkon. Erre a dilemmára kínál remek megoldást a jó öreg húszszázalékos ecet. Mint minden mást, ezt a szuperhatékony alapanyagot is csak ésszel szabad bevetni, mert ha túlzásba esünk, nemcsak a vízkövet marja le, hanem a szerkezetet is.

Vízforraló

Amikor a vízforralóban sok vízkő rakódik le, akkor nem csak látványra lesz visszataszító, de a vizet is egyre lassabban fogja tudni felforralni. Ekkor sem szabad teletölteni ecettel, sokkal kíméletesebben kell állni a dologhoz.

Először is annyi vizet kell önteni a forralóba, hogy ellepje a vízköves területeket. A vizet ezután hagyni kell teljesen átlagos módon felforrni, majd egy pohárnyi ecetet hozzáönteni és állni hagyni körülbelül fél órán keresztül. Közben érdemes értesíteni a velünk egy háztartásban élőket a folyamatról, mert ha forró ecetes teát öntenek maguknak tudtukon kívül, nem lesznek boldogok. A hatóídő lejárta után simán el kell mosni a vízforralót, és minden vízkő szépen le fog jönni róla.

ecet-háztartási-kisgép - ajanlo

Nem minden kávégép

A puccosabb kávégépek nem igazán tűrik jól az ecetes vízkőtlenítést, ezekben az esetekben jobb a gyártó által javasolt megoldásokat követni. A kotyogósok viszont teljesen jól viselik az ecetes kezelést: de persze itt sem szabad túlzásokba esni. Elég 2:1 arányban vízzel megtölteni a tartályt, és ezzel a folyadékkal lefőzni egy adag kávét, majd a folyamatot sima vízzel megismételni. Ez nem csak a vízkő és a baktériumok ellen véd, de a szűrőbe, gumira rakódott zaccot is szuperül leoldja, így nem lesz égett kávéízű a kávénk. 

És még a mikró is

A mikróba néha nem csak a zsíros foltok ragadnak be, de a szagokat sem lehet onnan kiűzni, mindkettőre szuper megoldás az ecetes víz. Elég egy edényt fele-fele arányban megtölteni vízzel és ecettel és felmelegíteni a mikróban. A gép belsejét körbejáró ecetes gőz szépen leoldja majd a foltokat és a szagokat is semlegesíti.

Amit nem

Nem csak a tömény ecettel kell nagyon óvatosan bánni, hanem a nem zománcozott fém anyagokkal is, mert ezeket mattá változtathatja az ecet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük