Így válassz édes, lédús hazai epret: akár saját magad is szedheted

eper kosárban cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár már jócskán benne vagyunk az eperszezonban, még mindig belefuthatsz felfújt, vízízű gyümölcsökbe, ezért érdemes figyelni, hogyan tudod kiválasztani a tényleg zamatos, édes példányokat.

Már tavasz legelején megjelennek a piacokon és a boltokban a hívogató, jellemzően hatalmas szemű piros eprek, amelyekbe azonnal beleharapna az ember. Ezekkel még megjárhatod, mert hiába gyönyörűek, jellemzően semmilyen ízük nincs. Az áruk is elég borsos, így érdemes a vásárlással várni néhány hetet, amikor megjelenik a hazai termesztésű gyümölcs is. 

Az eper nemcsak szép és finom, hanem nagyon egészséges gyümölcs is, amely még a fogyókúrádba is beilleszthető, hisz tele van rosttal, így a benne található cukor kevésbé szívódik fel. A víztartalma is nagyon magas, így a hidratálásban is segít. 

A fóliás eper már áprilistól, míg a szabadföldi változat május végétől kapható, illetve szedd magad akciók keretében saját kezűleg is szüretelhető. A szezon az időjárástól függően kicsit változhat, előrébb vagy hátrébb tolódhat. Az eperföldek címéről és nyitásáról a GyümölcsVadász oldalán tájékozódhatsz. 

eperbokor álló

Kiválasztás

A legfontosabb, hogy ne az eper nagyságát nézd, hanem bátran szimatolj a szemek közé, mert a friss magyar eper illata nagyon intenzív. A tökéletes eper nemcsak jó illatú, hanem fényes szemű is.

Ha boltban vásárolod, vagy ha magad szeded, akkor elsőként a színét vizsgáld meg az epernek, az a jó, amelyik szép egységes és sötétpiros. Szedés után az eper már nem érik tovább, így ha sárgás, zöldes szemeket látsz, azokat ne vedd meg. Arra is figyelj, hogy a frissen szedett gyümölcs szárai és levelei szép zöldek, nincsenek elszáradva. Csak ép szemeket válassz, mert ha akárcsak egy darab penészes, vagy rohadásnak indul a dobozban, akkor a többi is hamar meg fog romlani.

Arról itt olvashatsz, hogy az import epret miről ismerheted fel. 

eperszeletelés álló

Tárolás

Akárhogy is tárolod a gyümölcsöt, legfeljebb 1-2 napig bírja anélkül, hogy megromlana. Nemcsak a minőségéből, hanem a vitamintartalmából is veszít a napok folyamán. Ha teheted, azonnal dolgozd fel, vagy néhány napig tárold a hűtőszekrény alsó részén.

Fogyasztás előtt elég, ha folyó vízzel átmosod. Ha feldolgozod, főzz belőle lekvárt, vagy keverd muffinba, itt olvashatod el kedvenc epres receptjeinket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon