
Kosz, rágcsálók, szennyezett élelmiszer: édesipari üzemet függesztett fel a Nébih

Cikkek


A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha
Ropogós

Tejszínes citromfagyi gép nélkül: a nyár kedvence lesz

Hamis pulled pork jackfruitból: izgalmasan füstös és szaftos

Mamaféle cseresznyés-mákos rétes: házi tésztával mutatjuk

Lecsós tarhonya hússal és zöldborsóval dúsítva: kiadós és finom

Fókuszban az újburgonya: 8 izgalmas recept egy helyen
Egy budapesti édesipari üzem ellenőrzése során súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.
A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok – például erősen szennyezett eszközök, helyiségek és élő rágcsáló jelenléte a termelőüzemben – az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.
Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti édesipari üzem helyszíni ellenőrzése során. Az egész egység rendezetlen, zsúfolt volt, a padozat, a falak, az eszközök, a berendezések, polcok takarítatlanok voltak. A mennyezetről nagy mennyiségű pókháló lógott és mindenhol pergett a festék. A gáz-, villany- és vízvezetékek is erősen szennyezettek voltak. Az ellenőrzés során a termelőüzemben élő rágcsálót is találtak a szakemberek.
A koszos melegítőzsámoly körül a megdermedt cukorszirup több centiméter magasan felhalmozódott, amibe mindenféle szennyeződés beletapadt. A nyújtóasztalok is erősen szennyezettek voltak, a lábazatra rászáradt, szinte rákövesedett a kosz.

Az egységben, valamint az alapanyagraktárban élelmiszert tároltak a padozaton, a szennyeződés veszélyének kitéve. Az öltözőben a szekrényben fedetlenül tojást, illetve feltört tojást tároltak. Az élelmiszer tárolására szolgáló rekeszek szintén piszkosak voltak. A termelőtérben található kézmosót nem lehetett rendeltetésszerűen használni.
A higiéniai problémákon túl az ellenőrök megállapították, hogy az élelmiszer-vállalkozás az előállított élelmiszerekkel kapcsolatos gyártási és nyomon követési dokumentációt nem vezeti.

A Nébih a fenti súlyos, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 7 tétel, mindösszesen 519 kg nem nyomon követhető élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta és elrendelte hatósági zár alá vételüket, továbbá az élelmiszer-vállalkozás által előállított élelmiszereket a forgalomból visszahívta.
Az egység az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd a tevékenységét.
Fotók: Nébih