
Fókuszban az újburgonya: 8 izgalmas recept egy helyen

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Krémes, házi cseresznyefagyi: hűsítő kényeztetés a nyári napokra

Tepsiben sült feta és paradicsom: mártogatós és tésztaszósz is lehet

Ajo blanco, a hideg fokhagymaleves: főzés nélkül készül

Citromos, tejfölös pohárkrém: nyárias álomdesszert percek alatt

Szezámmagos rántott csirkemell: mustáros-petrezselymes bundában sül
A zsenge újburgonyából izgalmas köretet, egytálételt és levest is készíthetsz, mutatjuk kedvenc receptjeinket.
A tavaszi és a nyári szezon egyik kötelező kedvence az újburgonya. Az ízletes krumplit nem szükséges pucolni, csak alaposan megmosni, kicsit átdörzsölni vagy lekaparni a gyenge héját.
Az újburgonya finom és egészséges, bőven tartalmaz B- és C-vitamint, valamint káliumot. A keményítőtartalma alacsonyabb, mint az öregburgonyáé, emiatt kevésbé hizlal és emeli meg a vércukorszintet.
Az újkrumpliból sokféle finomságot készíthetsz. Az egyik legkedveltebb köret a petrezselymes burgonya, de érdemes kaporral vagy rozmaringgal dúsítva is kipróbálni. Az újkrumpliból főzeléket vagy egy jó pincepörköltet is készíthetsz! A szezonja rövid, úgyhogy érdemes kihasználni: receptválogatásunkban ajánlunk néhány izgalmas receptet, amit öröm elfalatozni!
Petrezselymes újkrumpli
Az újkrumpliszezon idején kötelező a zöldségből petrezselymes köretet készíteni, ami szó szerint eteti magát, olyan finom. A petrezselymes újkrumpli egyszerűen készül, de háztartásonként kisebb, nagyobb eltérések vannak a receptek között. Van, aki először puhára vagy félpuhára főzi, utána pirítja, és a végén keveri hozzá a petrezselymet. Más csak pirítja, és olyan is akad, aki a petrezselyem mellett más fűszernövényekkel vagy vékonyan szelt retekkel, hagymával dobja fel a köretet.

Újburgonya sajtszószban
Az izgalmas újburgonyás köret sajtszósszal nyakon öntve pirul készre, sütőben vagy serpenyőben is szép pirosra sütheted. A sajtszószos újkrumpli magában is jólesik, de kínálhatod sültek vagy rántott hús mellé is.

Tejszínes, gombás újburgonya
A tejszínes, gombás, újburgonya egyszerűen készül, mégis nagyon izgalmas egytálétel vagy köret. A különleges fogás önmagában kínálva is tökéletes, de hús mellé is kerülhet. A receptben újburgonyát használunk, de parázsburgonyával is működik a recept. A picit pikánsabb íz kedvéért a gombás szószba dijoni mustárt is keverj, és a friss petrezselyemről se feledkezz meg!

Újkrumplisaláta
A tavaszi hangulatú krumplisaláta picit pikáns, tökéletes köret sültek mellé. Majonézes öntet helyett mustáros keverékkel nyakon öntve készül, amelyhez rengeteg zöldfűszer kerül. A különlegesebb hatás kedvéért kapribogyóval is feldobhatod! A salátát jó hidegen kínáld, érdemes legalább 1 napra hűtőbe tenni tálalás előtt, mert úgy sokkal ízletesebb!

Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal
Az izgalmas, tavaszi fogások listáján a borsóleves nagy kedvenc, amit friss zöldségekből szokás készíteni. Ha már a borsó és a répa is zsenge benne, akkor újkrumpli kerüljön mellé. A tanyasi zöldborsóleves nagyon tartalmas, laktató fogás, amit bográcsban is elkészíthetsz. Ez után az étel után nincs szükség második fogásra, egy kis édes vagy sós finomságnak persze mindig jut hely, lehet ez pogácsa, palacsinta vagy fánk.

Paprikás krumpli
A paprikás krumpli ősi magyar étel, ami háztartásonként máshogy készül. Egyszerű recept, mégis sokféle változatban kipróbálhatod. Van, aki kolbásszal, szalonnával, virslivel, galuskával vagy más turpissággal varázsolja az asztalra. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy bográcsban készítve a legjobb, és akkor, ha jó sűrű a szaftja, amit lehet tunkolni. Ha pedig már úgyis szezonja van az újburgonyának, akkor próbáld ki azzal a receptet!

Újkrumplifőzelék citrommal és zöldekkel
Ahogy a neve is sugallja, ez a recept nem a hagyományos babérlevéllel készült főzelék, ami a hazai konyhára jellemző. A tavaszi hangulatú újburgonyás főzelék kicsit savanykás ízvilágú, amit medvehagymával, spenóttal, korianderrel vagy petrezselyemmel is feldobhatsz, sőt akár a felsorolt négyest egyszerre is a főzelékhez adhatod. A receptben tejföl is kerül hozzá, de helyette joghurttal és kefirrel is érdemes kipróbálni.

Tepsis újburgonya sajttal és tejföllel
Az ínycsiklandó köretet bármilyen krumpliból készítheted, öregből, édesből, de a legjobb újkrumpliból. Mivel az újburgonya zsenge, hamarabb elkészül, a tejföltől és a sajttól finom krémesre sül. Az így készült krumpli önmagában is jólesik és köretként is kínálhatod. A finomság tetejére tálalásnál szórj zöldfűszereket, lehet ez petrezselyem, rozmaring vagy metélőhagyma.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Ács Bori