8 isteni, egészséges kence: mártogatósnak és szendvicskrémnek is szuperek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A különböző kencék és pástétomok jólesnek pékárura kenve, és még zöldségek mellé is kínálhatók. A finomságok sokféle recept szerint kipróbálhatók, mi most az egészségesebb receptek közül szemezgettünk.
Az ízletes házi kencék húsból és zöldségekből is készülhetnek. Hazánkban a legnépszerűbb változatok közé tartozik a tojáskrém, tepertőkrém, kolbászos krém vagy a libamájpástétom.
Az egészséges táplálkozásra törekvők hűtőjében mindig megbújik valamilyen zöldséges kence, mely finom, tápláló és hasznos dolgokkal látja el a szervezetet. Ilyen finomságok készülhetnek csicseriborsóból, lencséből, karfiolból vagy paprikából. A választék bőséges: mi most olyan kenyérre kenhető finomságokat ajánlunk, melyek ellenállhatatlanok és egészségesek.
Cukkinis-kapros mártogatós
A cukkiniből pompás kence dobható össze. Az ízletes finomság jólesik kenyérre kenve, és mártogatósként is kínálható zöldségek mellé. A cukkinis kence fokhagymával, kaporral és citromlével ízesítve készül. Érdemes hozzákeverni még tahinit is, amit boltban is megvásárolhatsz, vagy házilag is előállíthatod a szezámmagpasztát.
Kapros túrókrém
A kapros túrós kence igazi fehérjebomba, mely kaporral ízesítve az igazi. A túró kedvelt alapanyaga a hazai konyhának, sósan és édesen is finom. Az egyik népszerű kence, a körözött is túróból készül. Ez a kapros változat is hasonló ahhoz: a finomság készülhet tehéntúróból, ám ha karakteresebb ízélményre vágysz, akkor juhtúróval próbáld ki.
Zöldségpástétom aszalt paradicsommal
Az aszalt paradicsomos kence egyszerűen készül, tökéletes választás reggelire, szendvicskrémnek is használható, vagy kínáld mártogatósként zöldségek vagy húsok mellé. A finomság mediterrán ízvilágú, eteti magát, olyan finom. Az aszalt paradicsom mellé olyan csodás zöldségek kerülnek, mint a kaliforniai paprika, édesburgonya, hagyma és fokhagyma. Ezek együtt, a sütőben sülnek készre, így sokkal ízletesebb a házi kence.
Avokádókrém cukkinivel
A gyönyörű és ízletes avokádókrém cukkinivel és fokhagymával dúsítva készül. Egészséges finomság, mely sokféle módon fogyasztható. A krémes finomság jól kenhető, pékáruval fenséges, de mártogatósként is kínálható, akár még chips mellé is tökéletes. A kence fokhagymás ízesítést kap, ettől picit pikánsabb. Lehetsz még merészebb, akár chilipaprikával vagy füstölt paprikával is feldobhatod.
Pofonegyszerű padlizsánkrém
A csodás padlizsánkrém alig valamiből készül. Az ízletes kencét hagymás alap varázsolja különlegessé. Izgalmas fűszerek és tahini is kerül bele, ezektől lesz ellenállhatatlan. Kínáld pékáruval, zöldségek és húsok mellé, de még sima sós keksszel falatozva is jólesik. Ha hiányolnád a pikáns ízvilágot, akkor chilipehellyel gazdagítsd a kencét.
Sültpaprika-krém
Az ízletes paprikás kence sült kápia paprikából készül. A paprikát grillsütőn vagy sütőben is megsütheted. Mindkét módszer esetében fontos, hogy a megsült paprika héját távolítsd el, mivel csak a húsára van szükség. A titok, hogy miután kivetted a sütőből, fedd le és hagyd állni 10 percet, ezután egyszerűen le lehet húzni a héját.
Krémes, fehérbabos mártogatós
A jól kenhető fehérbabos kence egészséges és finom. A tápláló kence kalóriaszegény, diétába is beilleszthető. Ha így tennél, akkor zöldségek és főtt hús mellé kínáld. A kence rostban, káliumban és vasban bővelkedik, kiváló fehérjeforrás. Az ízletes finomság fűszerezésével érdemes kísérletezni, elfér benne a friss fűszernövény és a pikánsabb aromák is jól állnak neki.
Házi céklakrém
A színpompás céklakrém vitaminokban bővelkedik, az őszi, téli szezonban érdemes kipróbálni a receptet. A kencét feta sajt és frissen őrölt bors varázsolja izgalmassá. Remek választás pékárura kenve és mártogatósként is kínálhatod zöldségek és húsok mellé. Ha igazán különlegesen szervíroznád, akkor pirított fenyőmaggal megszórva tálald.
Fotó forrása: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors