![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tücsök és bogár, avagy úton a fenntartható étrend felé: alternatív fehérjeforrások
![bgecover](https://kep.index.hu/1/0/4003/40035/400354/40035467_3055089_94eba9943228532d5873cacae5b3d194_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyes becslések szerint 2050-re több mint 9 milliárdra becsülik a bolygó népességét, mely komoly kihívás elé fogja állítani az élelmiszer-ellátás összes szereplőjét.
Hogy a jövő generációinak ne okozzon problémát az élelmiszer-ellátás, fontos, hogy a környezeti hatások mérséklése mellett egy fenntarthatóbb élelmiszer-előállítás és a táplálkozási szokások ilyen irányú átalakítása felé tudjunk nyitni.
Az ehető bogarak, rovarlárvák kiváló alternatív energiaforrások lehetnek manapság. A BGE idén a Kutatók Éjszakáján arra invitálta az érdeklődőket, hogy kóstolják meg „bogaras menüiket”.
A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Vendéglátás Tankszékének kollégái mellett a kar tankonyhájában Tanács Attila, mesterszakács, fejlesztőséf segített eligazodni a rovarok világában a fenntartható gasztronómia szemszögéből.
Ha tetszik, ha nem, a probléma már itt van
Élelmiszeralapanyag-készletünk, valamint az ennek előállításához szükséges feltételek is fogynak, elég csak a legelőkre vagy a vízkészletre gondolni. „Ha tetszik, ha nem, ez már itt van, 30 éven belül, tehát akár mi is, de leginkább a gyerekeink vagy az unokáink meg fogják érezni” - hangsúlyozta Tanács Attila mesterszakács. Azon túl, hogy csökkenteni kell a környezeti terhelést, számos kutató arra hívja fel a figyelmet, hogy komolyan foglalkozni kell a táplálkozás fenntarthatóvá tételével is. Ennek egyik eleme, hogy újragondoljuk a fehérjeforrásokat.
Magyarországon az állati eredetű fehérjefogyasztás nagyon jelentős, a fehérjebevitelünk mintegy 60%-át teszi ki. Ezzel mindenképp kezdeni kell valamit, és fenntarthatóbb irányba kell elmozdulni. Számos alternatíva létezik: ezek közül az első a növényi eredetű fehérje, de manapság sokat hallunk az úgynevezett laborhúsról vagy műhúsról is, mely nem más, mint izolált sejtekből bioreaktorokban növesztett hús. Hogy merre indulunk el, annak irányvonalát elsősorban a fogyasztók fogják megszabni, de mindenképp érdemes komolyan fontolóra venni e tekintetben a rovarokat is.
![bgect2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4003/40035/400355/40035503_e4a405edff538ae1cdcfe8e0304c4ae6_wm.jpg)
Szuperbogarat minden konyhába
A rovarokban igen nagy a fehérjetartalom, ráadásul azt is lehet befolyásolni, hogy milyen mennyiségben tartalmazzanak A-, E- vagy épp D-vitamint. A glutén- és laktózérzékenyek számára, valamint a cukorbetegséggel élőknek is nagyon jó opció lehet a rovar alapú táplálkozás, amennyiben a felkínált rovarok ellenőrzött forrásból származnak. Szintén pozitív, hogy az élelmiszerhulladék csökkentésében is nagy szerepet játszhatnak, hiszen megetethetjük velük többek közt a kávézaccot vagy a zöldség és gyümölcs héjat is, tartásuk pedig egyszerű és nem terheli a környezetet sem. A fogyasztásra szánt rovaroknál azonban természetesen fontos, hogy megfelelő körülmények között történjen a tenyésztés és a feldolgozás. „A rovarok fogyasztása igenis opció, de most még a falakat kell ledönteni. Ha nem mutatjuk meg, hogy a rovarok csodásak gasztronómiai szempontból is, akkor a falak megmaradnak” - tette hozzá Tanács Attila.
![bgect4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4003/40035/400355/40035589_598547c12c97e2871e7e81e6c607bd65_wm.jpg)
Bogarakat már most is eszünk, kár terelni a gondolatot
Sokszor felmerül aggályként Magyarországon és Európában is, hogy nagyon távol áll tőlünk (és a konyhánktól) a bogarak fogyasztása. Ugyanakkor látnunk kell, hogy ez nem teljesen így van: az élelmiszeriparban már most is használnak rovar alapú színezéket. Emellett persze óhatatlanul az otthoni főzés során is fogyasztunk némi bogarat. Ugyanakkor van még teendő bőven. „Több kutatás is alátámasztja, hogy a tapasztalati úton történő megismertetés fontos. Ha lehetőségünk van megtanulni valamit jól elkészíteni, akkor tehetjük azt vonzóvá, és ilyen módon értetjük meg igazán, hogyan tudjuk beépíteni majd az étrendünkbe” - emelte ki dr. Gódor-Kacsándi Anna, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének tudományos munkatársa.
![bgect1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4003/40035/400355/40035591_c257b9b726f8b6d5505d669a08cb5973_wm.jpg)
Legalább egy hangyányit tegyünk meg a fenntarthatóság felé
Ha valakinek ez még egyelőre nagy lépésnek tűnik, akkor sem érdemes elkeseredni. A dolog ugyanis még szabályozás szintjén is lassan halad: a mostani menü elkészítésére is azért volt lehetőség, mert az Európai Unió erre hivatott bizottsága ez év júniusában adott első alkalommal engedélyt a szárított rovarlárva élelmiszerként történő forgalmazására. „Ha el akarunk indulni egy fenntarthatóbb és egészségesebb táplálkozás felé, kezdjük azzal, hogy elérjük az ajánlott napi minimum 400 gramm zöldség- vagy gyümölcsfogyasztást, odafigyelve persze arra, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket, a fenntarthatóságot is szem előtt tartva. Kerüljük a túlfogyasztást, csak annyit együnk, amennyire a szervezetünknek szüksége van, ez az egészségünk szempontjából is kedvező” - tette hozzá dr. Gódor-Kacsándi Anna.
![bgect3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4003/40035/400355/40035593_6ad0b7645e265762820839c36a023e0c_wm.jpg)
A Kutatók Éjszakáján kóstolt menü:
- Csokis-banános muffin, melynek egyik alapanyaga a friss lisztkukacőrlemény,
- Palacsinta - szintén lisztkukacőrlemény hozzáadásával - karamellszósszal,
- Frissen bundázott, sült, ropogós afrikai sáska salátával és rizsgolyóval,
- Csokis-kókuszos sült sáskachips,
- Sós-fűszeres sáskaropogós,
- Párolt rizsgolyók olajban sült lisztkukaccal.
Fotók: BGE