Szemvitaminok a konyhából: ezeket edd, hogy óvd a szemed
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, ami a kor előrehaladtával és a sok monitor vagy telefon előtt eltöltött idő hatására romolhat. Azonban különböző vitaminokkal, illetve bizonyos élelmiszerek fogyasztásával megőrizhető az egészsége.
Tányéron az egészség: a változatos, egészséges étrendnek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre nézve. A megfelelő élelmiszerek rendszeres fogyasztásával a szem egészsége is megőrizhető, és bizonyos szembetegségek elkerülhetők.
A szem egészségének megőrzése érdekében vitaminokban és antioxidánsokban gazdag étrend javasolt. Talán azt mindenki tudja, hogy az egyik legfontosabb szemvitamin az A-vitamin, mely a retina működését támogatja. Elengedhetetlen a jó látás fenntartásához, óvja a szemet, de ennyi nem elég.
Vitaminok közül szükséges még a C-, E- és a B-vitaminok. Az ilyen vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával nagyon sokat lehet tenni a szem egészségének és az éleslátás megőrzésének érdekében. A szemnek más hatóanyagokra is szüksége van, ilyen a lutein, zeaxantin és a karotinoid. Ezek a vegyületek vitaminokban és a természetben is megtalálhatók (zöldségek, gyümölcsök).
Finomságok a szem egészségéért
A lutein és a zeaxantin óvják a szemet a kék fénytől, védelmet nyújtanak a makuladegeneráció ellen, és csökkentik a különféle szembetegségek kialakulásának esélyét. Ezek a vegyületek megtalálhatók a káposztában, spenótban, brokkoliban, kelbimbóban, paprikában, kukoricában és a tojássárgájában is.
A szem egészségének érdekében ott a helye a tányéron a béta-karotinoidokat tartalmazó zöldségeknek és gyümölcsöknek is. Ilyen a sárgarépa, sütőtök, édesburgonya vagy a sárgadinnye.
Az omega-3 zsírsavakat is érdemes a szem megóvásának érdekében az étrendbe iktatni, ugyanis segítik a lutein felszívódását. Épp ezért érdemes zsíros halakat fogyasztani, ilyen a lazac vagy a makréla, valamint különböző magvakat falatozni. Magvak közül remek választás a lenmag, chiamag vagy a dió.
Gyümölcsök közül fontos megemlíteni a fekete áfonyát, mely antocianinokat tartalmaz, amelyek szintén a szem védelmében játszanak szerepet. Védenek a káros hatásoktól és javítják a szem hajszálereinek vérkeringését, és a szem oxigénellátásában is nagy szerepük van.
Fotók: Getty Images