![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 étel, amit nem szabad hűtőbe tenni: az ízük és az állaguk is megváltozik
![zöldségamitnetegyélhűtőbe](https://kep.index.hu/1/0/4495/44956/449561/44956192_3429306_ffee9a42b54ee91e67b7f34aa51af218_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár nyáron és meleg időben mindent automatikusan a hűtőbe pakolunk, van, aminek kifejezetten rosszat tesz a hideg, ezeket szedtük most egy csokorba.
Egyes alapanyagoknak egyáltalán nem tesz jót a hűtés, az állagukat és az ízüket is megváltoztathatja, kásássá, pépessé teheti őket, sőt, akár az aromájukat is teljesen elveheti, de akár penészesedést is okozhat a párás közeg.
Dinnye
Bár jólesik a jól behűtött dinnye, ha még nem teljesen érett darabot választottál, akkor ne tedd be a hidegbe, ugyanis ott már nem érik tovább. Ráadásul a hűtőben kásássá válhat az állaga, és a színéből is veszíthet. Az egész dinnyét mindenképp szobahőmérsékleten tárold, ha viszont már felvágtad, mehet be folpackkal letakarva a hűtőbe.
![hűtőbetilostenni](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956506_2958fa23e71b55bea0c99ee6a33115e6_wm.jpg)
Paradicsom
A paradicsom is szobahőmérsékleten érzi jól magát, úgy lesz igazán puha, lédús és édes. Ha hűtőbe teszed, kívül kemény, belül kásás lesz, és az ízéből is veszít, a zamatos paradicsomnak nyoma sem lesz.
![hűtőbetilostenni2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956508_8393d3183ab4aec854c63c95873cac4a_wm.jpg)
Krumpli
Bár krumplit amúgy sem szokás hűtőbe tenni, semmiképp ne rakd hidegre, ugyanis annak hatására a burgonyában található keményítő cukorrá alakul, édes és kásás lesz. A krumplit mindig hűvös, sötét, jól szellőző helyen kell tárolni, itt írtunk róla korábban, mire érdemes figyelni. Ha esetleg kicsírázott, akkor sem kell kétségbeesni, itt olvashatod el, hogyan tudod még felhasználni.
![hűtőbetilostenni1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956510_17c7c07badfdea953ed7aa34c8a8e65a_wm.jpg)
Hagyma
A hagymának főként az állaga változik meg a hűtőben, pépes lesz ropogós helyett, de gyorsan meg is penészedhet. Fontos, hogy jól szellőző helyen tárold, úgy sokáig eláll. Ha már összevágtad, tedd légmentesen zárható dobozba, úgy rakd a hűtőbe. Ugyanígy a fokhagymát se tedd hidegre, gumis lesz, és az ízéből is veszít.
![hűtőbetilostenni3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956512_49632344e1c3acd864c7b1c699b1b144_wm.jpg)
Méz
Mézet sem szabad a hűtőbe tenni, ha nem szeretnéd, hogy kikristályosodjon és kemény legyen. Ráadásul soha nem romlik meg – erről itt írtunk korábban –, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy veszít a minőségéből. Természetesen akkor sem történik baj, ha kristályos, de ha folyékony állapotában őriznéd meg, száraz, hűvös helyen tárold.
![méz](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956540_d1985ee1a819d6baaf037499b8bf0613_wm.jpg)
Kávé
A kávé egyik tulajdonsága, hogy hatékonyan szívja magába a szagokat, úgyhogy semmiképp ne tedd be hűtőbe, mert minden illatot felvesz. Ráadásul a párás környezet sem tesz jót neki, sem az őröltnek, sem a szemesnek.
![kávé](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956542_0e6cbb89b34964fc1047a7412aa998f9_wm.jpg)
Kenyér
Bár nyugodtan lefagyaszthatod, ha sokat vettél és nem fogyott el, a hűtőbe ne tedd be. A hideg levegő hatására kiszárad, de az is előfordulhat, hogy a nedves, jeges hűtőben penészedni kezd.
![kenyér](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956570_0d8eb036be45384ea2a2a755349114e2_wm.jpg)
Banán
Sem az állagának, sem az ízének nem tesz jót a hűtő, bár azt hinnéd, a hidegben később barnul be, épp ellenkezőleg, ráadásul a textúrája is megváltozik.
![banán](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956574_a950fd740fce5ab8f8e40c9241060672_wm.jpg)
Bazsalikom
Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek kifejezetten jót tesz a hideg, tovább őrzik meg az állagukat és ízüket, a bazsalikom azonban nem tartozik ezek közé. Ha hűtőbe teszed, megfonnyad, vagy elszíneződik a levele, illetve illatából és ízéből is veszít. Inkább egy pohár hideg vízbe érdemes állítani.
![bazsalikom](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4495/44956/449565/44956576_b9d76d9d06516d86895553686828295a_wm.jpg)
Csokoládé
Meleg időben automatikusan a hűtőbe tesszük, pedig sem a textúrájának, sem az ízének nem tesz jót a hideg. Magába szívhatja a szagokat a hűtőben, illetve kiülhet a felszínére a cukor is, ilyenkor fehér réteget képez a felületén. Ez az ízét nem befolyásolja, de nem lesz olyan roppanós és fényes.
Fotók: Getty Images