10 étel, amit nem szabad hűtőbe tenni: az ízük és az állaguk is megváltozik

zöldségamitnetegyélhűtőbe
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár nyáron és meleg időben mindent automatikusan a hűtőbe pakolunk, van, aminek kifejezetten rosszat tesz a hideg, ezeket szedtük most egy csokorba.

Egyes alapanyagoknak egyáltalán nem tesz jót a hűtés, az állagukat és az ízüket is megváltoztathatja, kásássá, pépessé teheti őket, sőt, akár az aromájukat is teljesen elveheti, de akár penészesedést is okozhat a párás közeg.

Dinnye

Bár jólesik a jól behűtött dinnye, ha még nem teljesen érett darabot választottál, akkor ne tedd be a hidegbe, ugyanis ott már nem érik tovább. Ráadásul a hűtőben kásássá válhat az állaga, és a színéből is veszíthet. Az egész dinnyét mindenképp szobahőmérsékleten tárold, ha viszont már felvágtad, mehet be folpackkal letakarva a hűtőbe. 

hűtőbetilostenni

Paradicsom

A paradicsom is szobahőmérsékleten érzi jól magát, úgy lesz igazán puha, lédús és édes. Ha hűtőbe teszed, kívül kemény, belül kásás lesz, és az ízéből is veszít, a zamatos paradicsomnak nyoma sem lesz.

hűtőbetilostenni2

Krumpli

Bár krumplit amúgy sem szokás hűtőbe tenni, semmiképp ne rakd hidegre, ugyanis annak hatására a burgonyában található keményítő cukorrá alakul, édes és kásás lesz. A krumplit mindig hűvös, sötét, jól szellőző helyen kell tárolni, itt írtunk róla korábban, mire érdemes figyelni. Ha esetleg kicsírázott, akkor sem kell kétségbeesni, itt olvashatod el, hogyan tudod még felhasználni.

hűtőbetilostenni1

Hagyma

A hagymának főként az állaga változik meg a hűtőben, pépes lesz ropogós helyett, de gyorsan meg is penészedhet. Fontos, hogy jól szellőző helyen tárold, úgy sokáig eláll. Ha már összevágtad, tedd légmentesen zárható dobozba, úgy rakd a hűtőbe. Ugyanígy a fokhagymát se tedd hidegre, gumis lesz, és az ízéből is veszít. 

hűtőbetilostenni3

Méz

Mézet sem szabad a hűtőbe tenni, ha nem szeretnéd, hogy kikristályosodjon és kemény legyen. Ráadásul soha nem romlik meg – erről itt írtunk korábban –, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy veszít a minőségéből. Természetesen akkor sem történik baj, ha kristályos, de ha folyékony állapotában őriznéd meg, száraz, hűvös helyen tárold.

méz

Kávé 

A kávé egyik tulajdonsága, hogy hatékonyan szívja magába a szagokat, úgyhogy semmiképp ne tedd be hűtőbe, mert minden illatot felvesz. Ráadásul a párás környezet sem tesz jót neki, sem az őröltnek, sem a szemesnek. 

kávé

Kenyér

Bár nyugodtan lefagyaszthatod, ha sokat vettél és nem fogyott el, a hűtőbe ne tedd be. A hideg levegő hatására kiszárad, de az is előfordulhat, hogy a nedves, jeges hűtőben penészedni kezd. 

kenyér

Banán

Sem az állagának, sem az ízének nem tesz jót a hűtő, bár azt hinnéd, a hidegben később barnul be, épp ellenkezőleg, ráadásul a textúrája is megváltozik.

banán

Bazsalikom

Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek kifejezetten jót tesz a hideg, tovább őrzik meg az állagukat és ízüket, a bazsalikom azonban nem tartozik ezek közé. Ha hűtőbe teszed, megfonnyad, vagy elszíneződik a levele, illetve illatából és ízéből is veszít. Inkább egy pohár hideg vízbe érdemes állítani.

bazsalikom

Csokoládé

Meleg időben automatikusan a hűtőbe tesszük, pedig sem a textúrájának, sem az ízének nem tesz jót a hideg. Magába szívhatja a szagokat a hűtőben, illetve kiülhet a felszínére a cukor is, ilyenkor fehér réteget képez a felületén. Ez az ízét nem befolyásolja, de nem lesz olyan roppanós és fényes.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük