A magyar anyuka elképesztő ételszobrokat farag - A dinnyébe vésett lánykérés sem lehetetlen

sisicover2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Legyen szó Freddy Mercury arcképéről tökbe faragva, 3D-s ételszoborról vagy egyedi csokoládéról, a tiszaalpári ételszobrász bármit elkészít, nem is akármilyen minőségben.

Zombori Szimonetta, Sisi 8 éve foglalkozik ételszobrászattal, csodálatos munkáival sikert sikerre halmoz. Bár kőszobrászként végzett Szegeden, végül az ételfaragásban találta meg álmai hivatását, a nem mindennapi szakmával hamar kitűnt a tömegből, minőségi és egyedi műveket alkot. 

Az ételszobrászat mellett szappanfaragással is foglalkozik, de egyedi öntésű és festésű táblás csokikat is készít. Bár már jó pár éve Londonban él, ahol rengeteg megkeresést kap, a webshopján keresztül mi is megismerkedhetünk a termékeivel. A közösségi médiában Sisi Food Sculptor néven található meg, érdemes végigböngészni a munkáit. 

Ha érdekel, hogyan és mennyi idő alatt készülnek el az ételszobrok, miért készített Elton Johnról faragást és milyen ajándékdobozokat állított össze a vásárlóinak, mindenképp olvasd el az alábbi interjút.

sisi2

- Ha jól tudom, kőszobrászként végeztél, honnan jött az ötlet, hogy ételszobrászattal is foglalkozz? 

- Elgondolkoztam rajta, hogy mit fogok majd kezdeni a szakmámmal, amikor befejezem a sulit, hova tudok majd elmenni kőszobrászként dolgozni. Sokan ilyenkor síremlékfaragónak, sírkőkészítőnek állnak. Mivel én nagyon pozitív személyiségnek tartom magamat, aki szereti kiélni a kreativitását, ez annyira nem állt közel hozzám. Az ételszobrászat ötlete egy barátomtól származik, aki Németországban dolgozott, ő mesélt arról, milyen fantasztikus alkotások készülnek ilyen módon. Ekkor beleástam magam a témába, megtetszett, így rögtön el is végeztem egy alapkurzust, ahol megtanultam, hogyan fogjam a kést, hogyan faragjak rózsát, leveleket.

sisi11

- Főként milyen alapanyagokkal dolgozol, ha ételszobrászatról van szó?

- A legkreatívabban a görögdinnyével és a tökkel tudok bánni. Előbbi színeit jól tudom felhasználni, piros, zöld és kicsi fehér a héj alatt. Cégek logóit, feliratokat, képeket is szoktam faragni bele. A tök Halloweenkor nagyon népszerű, szintén cégek kérésére szoktam készíteni, de volt már olyan, hogy lánykéréshez is faragtam tököt. Dolgozom még avokádóval, mangóval, papayával, almával, sajttal, édesburgonyával.

sisi5

- Mennyi időbe telik egy-egy faragás, illetve milyen eszközöket használsz hozzá?

- A faragás ideje függ a motívumtól, hogy éppen mit készítek, mennyire bonyolult. Általában 2 órát minimum töltök vele, de van, hogy még több ideig készítek egy faragást. Amikor csak a felületet faragom, elég egyetlen egy kés, azzal mindent meg tudok csinálni. Thaiföldön nagyon népszerű a gyümölcsfaragás, ezért nagyon jó minőségű késeket készítenek, mindig onnan rendelem őket. Ha 3D-faragást készítek, ahhoz több szerszám kell, vésők, linóleumvágó. Az egyik kedvenc szettemet Amerikából rendeltem egy híres faragótól, aki saját márkájú késkészletet készíttetett.

sisi10

- Amikor rendelésre dolgozol, hogyan oldod meg, hogy a kifaragott alapanyag megőrizze a színét és az állagát, míg a megrendelőhöz ér? Egy ilyen dekoráció meddig tartható el?

- Amit folyamatosan használok, az a háztartási fólia. Amikor például dinnyét faragok és éppen szünetet tartok, vagy legyen szó a kész kifaragott dinnyéről, rögtön befóliázom, így friss marad. Én nem tudok előredolgozni, minden rendezvény előtt át kell gondolnom, hogy mennyi időre van szükségem, hogy a mű elkészüljön, mert a legfrissebbnek kell lennie. Például a dinnye maximum 2 napig használható fel díszítési célra. Persze, ha nyitott hűtőben tárolják, akkor 5-6 napig is elvan, de éjszakára mindig újra be kell fóliázni és előtte vízzel lepermetezni. Amikor tököt faragok, akkor lehet felszíni vagy 3D-faragást készíteni. Amikor felszínit csinálok, az 1 hónapig is eltartható, ha nem nyitom meg a tököt - a felszínét minden nap végén be kell fújni vízzel és befóliázni estére. Van, hogy kicsi citromlevet rakok a vízbe, azzal fújom be a faragásokat.

sisi9

- Mi volt az eddigi legextrémebb rendelésed, amit ki kellett faragnod, akár az alapanyagot, akár a mintát tekintve? 

- Sok érdekes munkám volt, de talán az eddigi legnagyobb kihívás az volt, amikor egy nagy szupermarketnek kellett 4 híres énekest kifaragnom, Ed Sheerant, Elton Johnt, Freddie Mercury-t, illetve David Bowie-t, utóbbiról készült egy videó is. Az üzlet egy játékot hirdetett, amelyben meg kellett tippelni, kiket faragtam ki. 

Sikerült addig eljutnom az évek alatt, hogy bizonyos cégeknek, például a L'oreal-nak évről évre én készítem a halloweeni dekorját Londonba. Volt szerencsém több nagyobb céggel is együtt dolgozni, mint a Google, Coach New York, L'oreal, Aldi, Carlsberg, Sainsbury's, Harry Potter and the Cursed Child London.

sisi7

- Az ételszobrászat mellett mással is foglalkozol?

- A szabadidőmben sokat tanulok és olvasok. Mivel rengeteg mindent én csinálok a vállalkozásomban, elég sok területen kellett tudást szereznem, és ez nagyon időigényes feladat, mások bizonyos szakmákat évekig tanulnak, amelyekre nekem hamarabb volt szükségem: ilyen a marketing, a webshop-készítés, új programok kitanulása stb. Valamint rengeteg időm köti le az ötletelés, fejlesztés. Most már éppen a karácsonyi kollekción dolgozom. Közben természetgyógyász-tanfolyamot is végzek, bár húzódik, mert a két babám és a vállalkozásom mellett nem tudtam rá úgy koncentrálni mostanában.

sisi8

- Úgy tudom, saját márkád is van: itt mi mindent lehet megvásárolni, illetve hova szállítotok ki?

- Igen, amikor beütött a pandémia, nem sokkal utána egyre több megkeresést kaptam, hogy csinálok-e ajándékdobozokat, amelyekkel meglephetnék a szeretteiket, ha már nem tartanak szülinapokat és bulikat az emberek. Ez adta az ötletet: meg is csináltam a saját márkámat, a Rosegold & Grey artisan gifting-et. Épp ekkor kezdtem el dolgozni csokival és különleges táblás csokoládékat készíteni. Mindegyik dobozba rakok egy általam készített csokit vagy faragott szappant is. Különböző alkalmakra állítottam össze az ajándékdobozokat, különböző stílusban, nagy hangsúlyt fektetek a minőségre és egyediségre, a csomagok elengedhetetlen névjegye az elegancia. Kézműves, környezetbarát termékek és gasztronómiai különlegességek kerülnek még a dobozokba. A célom egy olyan piaci rés betöltése volt, amely nagyon hiányzott már, én is meguntam (mint sokan mások), hogy nem találtam olyan céget, akik ajándékszervizzel foglalkoznak és biztosítani tudják a minőséget. Mi kézzel írott üdvözlőkártyákat is rakunk a dobozokba, hogy amikor valaki ajándékba küldi, minél személyesebb legyen. Ezeket a csomagokat rögtön az ajándékozott személynek szállítjuk ki, minden terhet leveszünk a vásárló válláról, ha nincs ideje, de szeretne személyre szóló ajándékot adni.

sisi3

- Főleg angolok vásárolják a termékeinket, de már többször küldtünk csomagot Amerikába is, valamint vannak rendszeres vásárlóink Európa különböző országaiból, például Magyarországról, oda is szállítunk. Persze vannak olyan ajándékcsomagok, amelyek csak a helyieknek érhetőek el, például a virágos dobozaink, mivel az élő virágot nem lehet postán szállíttatni.

Fotók: Sisi Food Sculptor

Ezt is szeretjük