Szuper éttermi praktikák, amiket otthon is alkalmazhatsz: tökéletes ételt tehetsz az asztalra
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Hiába követed a receptet, sosem lesz olyan selymes a mártásod, sosincs olyan szép kérge a húsnak, mint amikor étteremben eszel? Most eláruljuk a séfek tippjeit, hogy varázsolhatod az otthonodba a vendéglők fogásait.
Egy étteremben nincs pazarlás, mindent felhasználnak, a maradékokat újragondolják, mindenből kihozzák a maximumot. Se a csont, se a zöldséghéj, se a fűszerek szára, se a főzővíz nem megy kárba, ízletes ételek alapjaként születnek újjá.
Az alábbi lista összeállításában a Daily Meal és a BuzzFeed volt a segítségünkre, gyakorlott séfek mondták el, mire érdemes otthon is figyelni. Ha csak pár tippet kipróbálsz, pár szabályt betartasz, hidd el, sokkal ízletesebb ételt tehetsz majd az asztalra.
Eszközök használata
- Amihez csak lehet, öntöttvas serpenyőt használj. Nem lehet olyan könnyen megkarcolni, felsérteni a felületét, minden szépen, egyenletesen sül benne.
- Tapadásmentes serpenyőt tojás sütéséhez használj.
- Mindig forrósítsd fel a serpenyőt használat előtt, különben beleragad az alapanyag, nem fog szép kérget kapni.
- Nincs szükség sokféle konyhai eszközre, éles késre viszont mindenképpen. Vigyázz, hogy ne csorbuljon ki az éle, időközönként fend meg.
- Tegyél nedves papírtörlőt vagy konyharuhát a vágódeszka alá, úgy biztosan nem fog elmozdulni.
- Ha hallal dolgozol, a vágódeszkát és a kezedet citromlé és só keverékével mosd át, azonnal eltűnik a markáns szag.
- Ne zsúfold túl a serpenyőt/lábast: a hozzávalók között mindig hagyj egy kis helyet, hogy egyenletesen tudjanak sülni, pirulni, különben párolódni fognak.
Konyhatechnológiai tippek
- Közvetlen tálalás előtt adj egy kevés vajat a szószokhoz, ettől még finomabbak és selymesebbek lesznek.
- A tészta főzését a szószban fejezd be. Vedd ki a vízből, mikor félkemény, majd tedd a forró mártásba, abban főzd puhára. Így magába tudja szívni az ízeket, sokkal finomabb lesz.
- Ha szalonnát/sonkát vágsz, tedd a húst 15 percre a fagyasztóba szeletelés előtt, így egyenletes, szép csíkokat vághatsz belőlük.
- Locsolj citromos vizet az avokádóra/almára/zellerre, hogy ne barnuljanak be.
- Főzz 1:1 arányban vajjal és olajjal: előbbitől ízletesebb lesz az étel, utóbbi nem hagyja megégni a vajat.
- Hogy kihozd az ízekből a maximumot, a dióféléket és magvakat mindig pirítsd le.
- Hogy tökéletesen pirult legyen a hús, itasd fel róla a nedvességet papírtörlő segítségével, mielőtt a serpenyőbe/sütőbe kerül.
- Tegyél a hús alá alufóliát: így nem fog olajban tocsogni, szépen lepirul az alja is.
- Ha nagyobb darab húst/halat készítesz, pirítsd körbe előbb serpenyőben, majd a sütőben fejezd be a folyamatot. Így szép kérget kap, és nem fog kiszáradni.
- Ha teheted, friss fűszernövényekkel dolgozz. A vágott, friss fűszereket tekerd nedves papírtörlőbe, majd tedd műanyag zacskóba, végül a hűtőbe, így nem száradnak el, megőrzik a színüket.
Maradékfelhasználás
- A tészta keményítőben gazdag főzővizét sose öntsd ki, inkább készíts belőle krémes szószt.
- Használd a kreativitásodat: a kamrában megbújó konzervekből és alaphozzávalókból biztosan össze tudsz valamit dobni. Ezekből az alapanyagokból rengeteg minden készülhet.
- Sose dobd ki a csontokat és a zöldséghéjakat: isteni alaplé készülhet belőlük, amellyel minden sokkal finomabb lesz.
- Ne dobd ki a zöldfűszerek szárát: tele vannak ízzel, úgyhogy nyugodtan lefagyaszthatod, és egy későbbi főzés során felhasználhatod őket.
- Ne öntsd ki a savanyúság levét: hasznosítsd újra, keverd dresszingbe vagy vinaigrette-be.
Fotók: Getty Images