Ezeket az ételeket kerüld ízületi gyulladás esetén: hálás lesz a szervezeted

Arthritis-dieta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A diéták, mint például bizonyos ételek és italok kerülése, enyhíthetik az ízületi gyulladások tüneteit, ezáltal pedig javíthatják az életminőséget.

Az arthritis egy nagyon gyakori egészségyügyi probléma, amellyel élete során a nők 47%-a, a férfiaknak pedig 40%-a találkozik.

És bár az osteoarthritis egy autoimmun betegség, amelyet nem gyulladás okoz, a rheumatoid arthritis és a pikkelysömör vagy psoriasis (arthritis psoriatica) gyulladásos állapotok, amelyek megjelenését nagyban befolyásolja a táplálkozás. Ha téged is érint a betegség, ne csüggedj: a tünetek súlyosságát te is javíthatod az alábbi 5 étel és ital elkerülésével.

Finomított cukrok

Bármilyen élethelyzetre érvényes, de ha arthritissel küzdesz, akkor mindenképp kerüld a cukros ételeket és italokat. Az olyan élelmiszerek, mint a sütemények, cukorkák, jégkrémek, üdítőitalok és sok más étel rengeteg cukrot tartalmaz, és ha rendszeresen, nagy mennyiséget fogyasztasz belőlük, akkor háromszor nagyobb a kockázata annak, hogy nálad is arthitis alakul ki.  

Arthritis-dieta

Feldolgozott és vörös húsok

Összefüggés van a vörös és feldolgozott húsok gyakori fogyasztása és az arthritis kialakulásának valószínűsége között is. Ezek az élelmiszerek nemcsak a kialakulás kockázatát növelik, de a már meglévő gyulladást is fokozzák. Ezzel szemben a növényi alapú táplálkozásnak pozitív hatásai vannak az arthritis kezelésére.

Gluténban gazdag ételek

A glutén egy fehérjecsoport, amely búzában, árpában, rozsban és tritikáléban található, és bizonyos gyulladásos állapotokkal hozható összefüggésbe. Sőt, azok a személyek, akiknél cöliákiát diagnosztizáltak, fogékonyabbak a rheumaoid arthritisre, és ez visszafelé is igaz: az arthritisszel küzdőknél nagyobb eséllyel alakul ki gluténérzékenység.  

Arthritis-dieta-1

Magas sótartalmú ételek

Ebbe a kategóriába tartozik a legtöbb feldolgozott élelmiszer, chipsek, konzerves levesek, felvágottak és bizonyos sajtok. Azok a személyek, akik nagy mennyiségű sót fogyasztanak, súlyosabb gyulladásos tünetekről számolnak be. 

Egy 62 napig tartó, egereken végzett kísérlet eredményeként az alacsony sótartalmú diétán lévő egereknél kisebb volt a porclebomlás és a csontkárosodás, mint a magas sótartalmú diétán lévő egereknél.  

Arthritis-dieta-2

Alkohol

Minden alkoholos ital sokat ronthat a gyulladásos arthritis tünetein, így érdemes minimálisra csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget, vagy teljesen mellőzni. Az alkohol az arthritis mellett a köszvény gyakoriságát és súlyosságát is fokozza.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük