Ezeket az ételeket ne rendeld vendéglőben a szakácsok szerint
Halat hétfőn

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A napi leves valószínűleg az előző napi maradékból készült, az akciós hal a menüben vasárnap több, mint aggasztó. Séfek tippjei, hogy mit ne rendelj ki, akkor sem, ha olcsó.

Minden iparágnak megvannak a maga kis titkai, és a séfek szerint nincs ez máshogyan az éttermeknél sem. Ezek egy része teljesen érthető, és racionális, sőt, kifejezetten jó fej dolog, ha egy szakács odafigyel arra, hogy ne keletkezzen sok élelmiszerhulladék.

shutterstock 702076825

Más trükkök viszont már a tisztességesség határát súrolják, amikor a pénzünkért gyatra ételt kapunk "ezeknek az is jó lesz" jeligére. Az utóbbi praktikákból szemezgettünk.

1. Halat vasárnap és hétfőn

Ez természetesen sokszor nem gond egy tengerparti városkában, ahol a halászok minden hajnalban hozzák a friss fogást. De probléma egy olyan helyen, ahol hétvégén nincs nyitva a halpiac, vagyis a vasárnapi villásreggelihez kínált lazac vagy a hétfői déli menüben szereplő akciós halragu nagy valószínűséggel az ehetőség határát súroló előző heti maradékból lett összefőzve jó fűszeresen. Magyarország nem tengeri nagyhatalom, a komolyabb éttermek többsége kedden kap friss halszállítmányt, nem véletlen, hogy a legjobb helyeken kedden találsz halas ételeket a napi ajánlatban. 

2. Napi levest

A napi leves nem más, mint a tegnapi maradékok feldolgozva. Ne kérd ki, kivéve, ha a hely kifejezetten a leveseiről híres! 

3. Napi akciós ajánlatot

Alapanyagok, amelyek a felhasználhatóság határán mozognak, ezekből nemigen lesz már elsőrangú étel, ez az oka annak is, hogy gyakran úszik valamilyen szószban, vagy erős fűszerekkel van jól meghintve, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy már nem csúcsminőség, amit eszel. Egy megbízható helyen persze ezt is megeheted, hiszen olcsón fogsz ebédelni, de ha nem túl bizalomgerjesztő a hely, pláne, ha úgy nézed, nem adnak sokat a higiéniára, inkább rendelj mást (vagy méginkább, ne rendelj semmit), mert senki nem szívesen kockáztatna egy gyomormérgezést.

4. Csirkét

Több szakács is egybehangzóan állítja, hogy soha nem rendelne csirkét étteremben. A vendéglátósok - joggal - szeretnének mindent megtenni, nehogy szalmonellás legyen az étel, ezért a csirkehúst mindig az ideálisnál tovább sütik. Ami miatt rendszerint kiszárad, ráadásul a legtöbb helyen túl is árazzák, mert tudják, sokan nem esznek meg semmilyen más húst. 

5. Az étterem fő profiljába nem tartozó ételt

Ha hamburgeres helyen vagy, rendelj burgert, ha steak-vendéglőben, akkor kérj steaket. Akkor fogod a legjobbat enni, ha olyan kaját kérsz, amiben a konyhának a legtöbb tapasztalata van. Senkinek nem jó, ha kérsz valamit, aztán a konyhában tanácstalanul kapkodnak, mert nem is igazán tudják, hogyan kéne elkészíteniük az ételedet.

shutterstock 1108159637

6. Jól átsült steaket

A szakácsok általában nem örülnek, ha a vendégek egy igazán minőségi steaket teljesen átsütve kérnek, kivéve, ha a rendelésnek speciális oka van, például terhes nő, vagy idős ember kéri így az ételt. A többieknek is elkészítik természetesen, de mivel úgy érzik, hogy a csúcsminőségű hús akkor a legfinomabb, ha nincs teljesen átsütve, ezért az ilyen tányérokat általában a legkevésbé vonzó - vékonyabb, inasabb - részekből készítik el. 

7. Szarvasgomba-olajos akármit

A szarvasgombaolaj nagyon ritkán készül valódi szarvasgombából, többnyire inkább szarvasgomba illatot adó mindenféle aromából pancsolják össze egy gyárban, és az éttermek ezt a filléres vackot locsolják az ételre, hogy aztán egy vagyont számoljanak fel a vendégnek. Ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy valóban remek a vendéglő, és valóban nem csapnak be, soha nem kérj semmit, amit szarvasgombaolajosként hirdetnek.

8. Csapolt sört

Senki nem tisztítja megfelelő gondossággal a sörcsapot egy étteremben. Inkább kérj üveges sört, tanácsolják a szakácsok. 

9. A ház borát

A ház bora az a leggagyibb bor, amit a helynek még van mersze a kínálatban tartani. Ahhoz képest pedig soha nem elég olcsó.

10. Akármit egy olyan étteremben, ahol koszos a mosdó

Ne legyél szégyellős, nyugodtan csekkold a mosdót még az ételrendelés előtt. A nemrég elhunyt, világhírű Anthony Bourdain klasszikus mondása szerint: "ha a mosdó szarul néz ki, a konyha valószínűleg még szarabbul". Soha nem ennék olyan helyen, ahol nem adnak a mosdók tisztaságára. Ha egy étterem bevállalja azt, hogy a vendég megpillantson egy koszos, igénytelen vécét, akkor elképzelhetjük, milyen állapotok lehetnek a konyhai hűtőkben és a munkafelületeken - vallotta Bourdain. 

Ezt is szeretjük