![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ezeket az ételeket ne rendeld vendéglőben a szakácsok szerint
Halat hétfőn
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A napi leves valószínűleg az előző napi maradékból készült, az akciós hal a menüben vasárnap több, mint aggasztó. Séfek tippjei, hogy mit ne rendelj ki, akkor sem, ha olcsó.
Minden iparágnak megvannak a maga kis titkai, és a séfek szerint nincs ez máshogyan az éttermeknél sem. Ezek egy része teljesen érthető, és racionális, sőt, kifejezetten jó fej dolog, ha egy szakács odafigyel arra, hogy ne keletkezzen sok élelmiszerhulladék.
![shutterstock 702076825](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29093/290932/29093261_d74cd22bd8ec6d2612b0c9aaad387812_wm.jpg)
Más trükkök viszont már a tisztességesség határát súrolják, amikor a pénzünkért gyatra ételt kapunk "ezeknek az is jó lesz" jeligére. Az utóbbi praktikákból szemezgettünk.
1. Halat vasárnap és hétfőn
Ez természetesen sokszor nem gond egy tengerparti városkában, ahol a halászok minden hajnalban hozzák a friss fogást. De probléma egy olyan helyen, ahol hétvégén nincs nyitva a halpiac, vagyis a vasárnapi villásreggelihez kínált lazac vagy a hétfői déli menüben szereplő akciós halragu nagy valószínűséggel az ehetőség határát súroló előző heti maradékból lett összefőzve jó fűszeresen. Magyarország nem tengeri nagyhatalom, a komolyabb éttermek többsége kedden kap friss halszállítmányt, nem véletlen, hogy a legjobb helyeken kedden találsz halas ételeket a napi ajánlatban.
2. Napi levest
A napi leves nem más, mint a tegnapi maradékok feldolgozva. Ne kérd ki, kivéve, ha a hely kifejezetten a leveseiről híres!
3. Napi akciós ajánlatot
Alapanyagok, amelyek a felhasználhatóság határán mozognak, ezekből nemigen lesz már elsőrangú étel, ez az oka annak is, hogy gyakran úszik valamilyen szószban, vagy erős fűszerekkel van jól meghintve, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy már nem csúcsminőség, amit eszel. Egy megbízható helyen persze ezt is megeheted, hiszen olcsón fogsz ebédelni, de ha nem túl bizalomgerjesztő a hely, pláne, ha úgy nézed, nem adnak sokat a higiéniára, inkább rendelj mást (vagy méginkább, ne rendelj semmit), mert senki nem szívesen kockáztatna egy gyomormérgezést.
4. Csirkét
Több szakács is egybehangzóan állítja, hogy soha nem rendelne csirkét étteremben. A vendéglátósok - joggal - szeretnének mindent megtenni, nehogy szalmonellás legyen az étel, ezért a csirkehúst mindig az ideálisnál tovább sütik. Ami miatt rendszerint kiszárad, ráadásul a legtöbb helyen túl is árazzák, mert tudják, sokan nem esznek meg semmilyen más húst.
5. Az étterem fő profiljába nem tartozó ételt
Ha hamburgeres helyen vagy, rendelj burgert, ha steak-vendéglőben, akkor kérj steaket. Akkor fogod a legjobbat enni, ha olyan kaját kérsz, amiben a konyhának a legtöbb tapasztalata van. Senkinek nem jó, ha kérsz valamit, aztán a konyhában tanácstalanul kapkodnak, mert nem is igazán tudják, hogyan kéne elkészíteniük az ételedet.
![shutterstock 1108159637](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29093/290930/29093047_ad3fec63bb6f7567d423fe36394a2db9_wm.jpg)
6. Jól átsült steaket
A szakácsok általában nem örülnek, ha a vendégek egy igazán minőségi steaket teljesen átsütve kérnek, kivéve, ha a rendelésnek speciális oka van, például terhes nő, vagy idős ember kéri így az ételt. A többieknek is elkészítik természetesen, de mivel úgy érzik, hogy a csúcsminőségű hús akkor a legfinomabb, ha nincs teljesen átsütve, ezért az ilyen tányérokat általában a legkevésbé vonzó - vékonyabb, inasabb - részekből készítik el.
7. Szarvasgomba-olajos akármit
A szarvasgombaolaj nagyon ritkán készül valódi szarvasgombából, többnyire inkább szarvasgomba illatot adó mindenféle aromából pancsolják össze egy gyárban, és az éttermek ezt a filléres vackot locsolják az ételre, hogy aztán egy vagyont számoljanak fel a vendégnek. Ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy valóban remek a vendéglő, és valóban nem csapnak be, soha nem kérj semmit, amit szarvasgombaolajosként hirdetnek.
8. Csapolt sört
Senki nem tisztítja megfelelő gondossággal a sörcsapot egy étteremben. Inkább kérj üveges sört, tanácsolják a szakácsok.
9. A ház borát
A ház bora az a leggagyibb bor, amit a helynek még van mersze a kínálatban tartani. Ahhoz képest pedig soha nem elég olcsó.
10. Akármit egy olyan étteremben, ahol koszos a mosdó
Ne legyél szégyellős, nyugodtan csekkold a mosdót még az ételrendelés előtt. A nemrég elhunyt, világhírű Anthony Bourdain klasszikus mondása szerint: "ha a mosdó szarul néz ki, a konyha valószínűleg még szarabbul". Soha nem ennék olyan helyen, ahol nem adnak a mosdók tisztaságára. Ha egy étterem bevállalja azt, hogy a vendég megpillantson egy koszos, igénytelen vécét, akkor elképzelhetjük, milyen állapotok lehetnek a konyhai hűtőkben és a munkafelületeken - vallotta Bourdain.