
Ezeket az ételeket óvatosan fogyaszd, hogy elkerüljön a gyomormérgezés
Nyaraláskor, étteremben vagy akár otthon is veszélyesek lehetnek
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan

Pihe-puha kefires, meggyes kocka: csak keverj össze mindent

Könnyed, krémes tökfőzelék: édeskés és különleges

Így készül a dubaji kakaós csiga: illatos, foszlós csoda

Grillezett, szaftos szűzpecsenye: mennyei páccal készül a hús
Azt mindenki tudja, hogy a fejletlenebb országokban nem iszunk csapvizet, nem kérünk jégkockát, nem eszünk meggondolatlanul utcai sütödékben. De mi a helyzet a biztonságosnak hitt élelmiszerekkel? Mik azok, amik a legtöbb ételmérgezést okozhatják?
Mindenképp kerülendő nem pasztőrözött tejet vagy gyümölcslevet inni, hajtásokat, csírákat, egzotikus, nyers, nem teljesen átsütött húsokat, lágytojást vagy például nyers osztrigát enni. Ezekben az ételekben, italokban könnyen elszaporodhatnak a salmonella, e. coli, listeria és más veszélyes baktériumok. Gondoljunk csak a nemrégiben több ember halálát is okozó római salátákra az Egyesült Államokban.

Fotó: Shutterstock
Ne feledjük, attól, hogy valami be van csomagolva vagy előmosott, még nem biztos, hogy biztonságos! Az elmúlt években megteltek a boltok polcai zacskós salátákkal, tisztított zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezeknek a csomagolására rá van írva, hogy ne mosd meg, mert veszít a vitamintartalmából a termék. Szerintem nem árt, ha azért leöblítjük párszor.
Nyaralás, tengerpart, tenger gyümölcsei… Óvatosan velük, csak olyan helyen együnk, ahol a helyiek is esznek, nagy forgalmú éttermek, itt jó eséllyel friss halárut szereznek be minden nap. Nem kellemes egy osztriga- vagy kagylómérgezés. Ezek a puhatestűek szűrőként funkcionálnak a tengerben, így nyersen fogyasztva veszélyesek lehetnek.
Ha körültekintően járunk el a fent felsoroltakkal kapcsolatban, nem lesz rémálom a nyaralásból.