Ezeket az ételeket óvatosan fogyaszd, hogy elkerüljön a gyomormérgezés
Nyaraláskor, étteremben vagy akár otthon is veszélyesek lehetnek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt mindenki tudja, hogy a fejletlenebb országokban nem iszunk csapvizet, nem kérünk jégkockát, nem eszünk meggondolatlanul utcai sütödékben. De mi a helyzet a biztonságosnak hitt élelmiszerekkel? Mik azok, amik a legtöbb ételmérgezést okozhatják?

Mindenképp kerülendő nem pasztőrözött tejet vagy gyümölcslevet inni, hajtásokat, csírákat, egzotikus, nyers, nem teljesen átsütött húsokat, lágytojást vagy például nyers osztrigát enni. Ezekben az ételekben, italokban könnyen elszaporodhatnak a salmonella, e. coli, listeria és más veszélyes baktériumok. Gondoljunk csak a nemrégiben több ember halálát is okozó római salátákra az Egyesült Államokban.

csomagolt gyumolcs

Fotó: Shutterstock

Ne feledjük, attól, hogy valami be van csomagolva vagy előmosott, még nem biztos, hogy biztonságos! Az elmúlt években megteltek a boltok polcai zacskós salátákkal, tisztított zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezeknek a csomagolására rá van írva, hogy ne mosd meg, mert veszít a vitamintartalmából a termék. Szerintem nem árt, ha azért leöblítjük párszor.

Nyaralás, tengerpart, tenger gyümölcsei… Óvatosan velük, csak olyan helyen együnk, ahol a helyiek is esznek, nagy forgalmú éttermek, itt jó eséllyel friss halárut szereznek be minden nap. Nem kellemes egy osztriga- vagy kagylómérgezés. Ezek a puhatestűek szűrőként funkcionálnak a tengerben, így nyersen fogyasztva veszélyesek lehetnek.

Ha körültekintően járunk el a fent felsoroltakkal kapcsolatban, nem lesz rémálom a nyaralásból.

Ezt is szeretjük