7 dolog, amit soha nem szabad a mosogatóba önteni: ártalmatlannak tűnhetnek, de dugulást okozhatnak

mötcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sütni, főzni öröm, mosogatni már nem annyira. A konyhai eszközök tisztításánál pedig nem csak arra kell figyelni, hogy makulátlanul legyen elmosva a tányér, a lefolyót is szemmel kell tartani, mert nagyon könnyen dugulás történhet.

Főzés közben és étkezések után kötelező mosogatni, bármennyire is nem rajong érte az ember, elkerülhetetlen feladat. Mosogatás közben a mosogatótálcába sok olyan dolog kerülhet, aminek nem lenne szabad lejutnia a lefolyóba, mert ha nem is rögtön, de előbb-utóbb dugulást okozhat, ami komoly problémákhoz vezethet.

Pár évvel ezelőtt nagyot szólt a sajtóban a londoni zsírhegyek története. Ha kimaradt volna a sztori, röviden annyi, hogy a londoni csatornarendszerben gigantikus zsírhegyre leltek, nem is egyre. A zsírszörny a lefolyóba öntött zsír, olaj és egyéb dolgokból alakult ki, állt össze egy tömbbé, ami elkerülhető lett volna, ha az emberek jobban odafigyelnek. A kialakult zsírdugó akár 100 tonnát is nyomhat, komoly károkat okozhat a csatornahálozatban. Eltakarításuk nehéz és kellemetlen feladat, hetekig eltarthat, a csatorna javításáról nem is beszélve.

Érdemes változtatni a rossz szokásokon, muszáj odafigyelni arra, mi kerül a mosogatótálcába. A védekezés egyik leggyorsabb és olcsóbb módja a lefolyószűrő használata, amely felfogja az ételmaradékot.

Alább összeszedtük a legalattomosabb dolgokat, amelyek könnyen a mosogatótálcában végzik és dugulást okozhatnak.

nöamct1

Olaj

A magyar konyha szereti a bő olaj használatát, elég csak az egyik legkedveltebb hétvégi fogásra, a rántott húsra és a sült krumplira gondolni. Az elhasznált olajat sokan a wc-be vagy a mosogatóba öntik. Kényelmes megoldás, de a későbbiekben dugulást okoz. Az elhasznált olajat érdemes egy flakonban összegyűjteni, a benzinkúton le lehet adni 10 literes kiszerelésben.

Liszt

A víz és a liszt keveréke jó kis tömítőanyag lehet, ezért mindig nagyon kell figyelni, hogy véletlenül se kerüljön a mosogatótálcába!

nöamcstá

Kávézacc

Egyes praktikák szerint a használt kávézaccot érdemes a mosogató és a lefolyó tisztításához használni, pedig nem szabad, mivel a szemcsés anyag dugulást okozhat.

Hús

A vágódeszkán maradt kis húscafatokat mosogatás előtt egy papírtörlő segítségével le kell szedni a deszkáról. A lefolyóba jutva dugulást okoznak, ráadásul baktériumforrások, így kellemetlen szagot is áraszthatnak.

Tészta

Tésztaszűrésnél előfordul, hogy 1-2 darab tészta a mosogatótálcába kerül, ezeket mindig ki kell venni és kidobni, nem szabad engedni, hogy a lefolyóba jussanak!

nöamcstf2

Gyógyszer

A lefolyóba dobott gyógyszerek káros hatással lehetnek az élővilágra, ugyanis még tisztítás után sem lehet teljesen kiszűrni a gyógyszermaradványokat.

Ételmaradékok

A már említett lefolyószűrő használata azért is kötelező, mert felfogja az ételmaradékokat. Mosogatás után egyszerűen csak ki kell kapni a szűrőt, a tartalmát a kukába dobni, majd eltisztítva visszatenni a helyére.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon