10 tárgy, amitől sürgősen szabadulj meg a konyhádban – Tényleg csak a helyet foglalják

konyhai eszközök cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A konyha a lakásnak az a helyisége, ahol nagyon sok az évek során hasznosnak ítélt és felhalmozott, de aztán sosem használt eszköz, amely csak a helyet foglalja és a port fogja - vegyél egy mély levegőt, szabadulj meg tőlük.

Sokan mániákusan gyűjtik a konyhai eszközöket, jó lesz az még valamire felkiáltással. Vannak elsőre hasznosnak tűnő tárgyak, amelyek a boltban még nélkülözhetetlennek tűnnek, de aztán egy-két használat után csak a polcon vagy a fiókban porosodnak.

Sokan megvesznek olyan kütyüket, amelyek esetleg különlegesek vagy egyediek, de annyira mégsem, hogy érdemesek legyenek rá, hogy a helyet foglalják. Bizonyos időközönként érdemes kihúzni a konyhai fiókokat, kinyitni a szekrényeket, megszabadulni azoktól a tárgyaktól, amelyekhez legalább egy éve nem nyúlt senki. De nemcsak a háztartásai eszközök között kell szortírozást tartani, hanem az edények, poharak, bögrék és műanyag dobozok, vagy akár a régen lejárt fűszerek között is. 

Dobjuk ki

Régi edények, fakanalak, kiszedők

Ha megbarnult, odaégett, lekopott vagy esetleg rozsdás edényt tartasz a konyhában, azok nemcsak esztétikailag nem megfelelőek, hanem az egészségedre is károsak lehetnek. Eltörött vagy eldeformálódott? Nyugodtan dobd ki, vegyél szép újakat. 

konyhai evőeszközök belső

Sosem használt konyhai gépek

Biztos neked is vannak olyan konyhai gépeid, amelyeket ajándékba kaptál, de szinte még a dobozából sem vetted ki őket. Vagy megláttad a boltban akciósan, nem hagyhattad ott, a végén pedig sosem használtad, a helyet viszont foglalja. Megpróbálhatod eladni, de az a legjobb, ha rászorulók kapják meg. Az összes konyhai gép használati útmutatóját is megtartottad? Dobd ki őket nyugodtan, biztosan nem fogod őket olvasgatni. 

Sosem használt étkészletek

Hacsak nem tartasz rendszeresen vacsoraesteket, akkor érdemes alaposan átnézni a konyhaszekrényben lévő étkészleteket. Sokaknak van úgynevezett ünnepi készlete, amit egy évben egyszer vagy kétszer vesznek elő. Emiatt teljesen feleslegesen foglalják a helyet és gyűjtik a port. Vagy vesd be őket mindennapos használatra, vagy ajándékozd el őket. 

Műanyag zacskók

Ugye ismerős a helyzet? Egy nagyobb zacskóba összegyűjtött sok-sok műanyag zacskó, ami a vásárlásból maradt és amit nem dobtál ki. Ma már szerencsére egyre kevesebben használnak egyszer használatos műanyag zacskókat, de ha még van a konyhádban ilyen nejlon, vidd el a szelektív kukába, hogy ne szennyezze tovább a környezetet. 

Elszíneződött műanyag dobozok

Egy idő után a műanyag edények eldeformálódnak és a tetők nem záródnak megfelelően. De nem csak emiatt kellene a régi műanyag edényektől megszabadulni, egy idő után az ételfoltok sem tisztíthatók le róluk megfelelően, emiatt elszíneződnek, és ez nemcsak esztétikailag nem megfelelő, hanem higiéniailag sem. Irány a szelektív, majd vegyél újakat. A legjobb, ha üvegből készült műanyag tetős dobozokat vásárolunk, tovább is tartanak és higiénikusabbak is. Természetesen a tető nélküli dobozoktól és a doboz nélküli tetőktől is érdemes megválni. 

Fedelek

A befőttesüvegek fedeleit inkább ne használd fel többször. Kinyitásnál meg is sérülhettek, a rozsda is kikezdhette őket. Inkább vegyél újakat az elmosott befőttesüvegekre, a fedeleket pedig dobd a szelektívbe. 

Régi lejárt fűszerek

Azok a fűszerek, amelyekkel nem ízesítesz gyakran, nem fogynak el a lejárati idejükig. Nem is a dátumot kell figyelni, hanem azt, hogy veszítenek-e színükből, aromájukból, az illatuk erősségéből. Ha igen, akkor érdemes megszabadulni tőlük és frisset vásárolni. 

fűszerek belső

Agyonhasznált szivacsok

Ha a szivacs elkezd szétmállni vagy ételmaradék van benne, akkor dobd ki. Ha szaglik, akkor is a szemétbe való, mert a bűz baktériumok jelenlétére utal. 

Kicsorbult, tányérok, bögrék, müzlis tálkák

Mindenkinek van egy kedvenc bögréje, tálkája vagy tányérja, amihez ragaszkodik, de ha csorba, bizony van egy pont, amikor el kell engedni. Nem csak azért mert csúnya, hanem mert elvághatja a kezed vagy a szád. Emellett a nagyon régi csészék ólmot is tartalmazhatnak, amely káros az egészségre. 

Elektromos konzervnyitó

A konzervdoboz kinyitása messze nem igényel akkora erőfeszítést, hogy egy viszonylag nagy helyet foglaló gépet kellene beszerezni hozzá. Az elektromos konzervnyitó ráadásul drága is, egyáltalán nem éri meg költeni rá, még ha jó ötletnek tűnik is elsőre. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük