Erősíti a csontokat és még a fogyást is segíti: 4 érv a kefir fogyasztása mellett
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A picit pezsgő, krémes textúrájú, zamatában savanykás kefirt érdemes beépíteni az étrendedbe, rendkívül egészséges, alacsony kalóriatartalma miatt diéta ideje alatt is fogyasztható.
Az állagában a joghurtra hasonlító kefir Kaukázus északi részéről származik. Tejsavbaktériumokat és élesztőgombákat is tartalmaz, erjedéssel készül. Hajdanán kancatejből készítették, napjainkban tehéntejből, de létezik vízalapú kefir is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A kefir előállításához kefirgombát használnak, amit kefirkultúrának is szoktak nevezni, amely nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke. Az erjedés során a laktóz tejsavvá, alkohollá, széndioxiddá alakul.
A kefir egészséges, sok tápanyagot tartalmaz és nagyon változatosan lehet fogyasztani. Reggeli frissítő italnak is tökéletes, tej helyett kerülhet müzlire, sütemények tésztájába, de még húspácnak és salátaöntetként is fel lehet használni. Legismertebb tulajdonságai közé tartozik, hogy serkenti a bélrendszer működését, gazdag kalciumban, de még más pozitívum is írható a számlájára.
Nem csak a bélrendszer barátja, az immunrendszert is erősíti
A kefir legismertebb tulajdonsága, hogy probiotikumot, azaz jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek a bélflóra egészséges működését segítik elő, így az immunrendszert is erősítik. Érdekes, hogy a hasznos probiotikum felelős a kefir savanyú ízéért is, amely bár más tejtermékben is megtalálható, a kefirben élesztő- és ecetsav baktériumok is találhatóak mellette, amelyek még jobban hozzájárulnak az egészséges bélflórához.
Erősíti a csontokat
Mivel gazdag kalciumban, ezért a csontok egészségéért is felel, napi 1000 milligrammot kellene bevinni a szervezetbe. Érdemes beépíteni az étrendbe, napi 1 kis pohárnyi elfogyasztásával sokat lehet tenni a csontok és fogak egészségéért.
Vitamindús és ásványi anyagokban is gazdag
A csodaital A-, B- és D-vitamint tartalmaz, feltölt energiával és még a másnaposság ellen is hatásos. A kalcium mellett káliumot, magnéziumot, jódot és vasat is tartalmaz.
Fogyókúra idején csak bátran!
Csekély kalóriatartalma miatt diéta idején is bátran lehet fogyasztani, fehérjedús és laktató, az emésztést is gyorsítja. Napi 1 pohár kefir elfogyasztásával hozzá lehet járulni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Fotó: Getty Images