Ezért lehetnek veszélyesek az extrém csípős ételek: így enyhítheted a tüneteket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Régebben az extrém csípős ételekről azt tartották, hogy képesek fekélyt okozni, és bár ez a vélekedés hamisnak bizonyult, fogyasztásukat követően könnyen a sürgősségi osztályon találhatod magad.
Az, hogy bírod a csípőset, és a baráti összejöveteleken folyton ezt bizonygatod, még nem jelenti azt, hogy jót is tesz a szervezetednek. A közösségi médiában és videómegosztó oldalakon rendszeresen előkerülnek olyan kihívások, amelyekben a résztvevők extrém csípős ételeket esznek, és másokat is arra biztatnak.
A jutalom azonban – jó esetben – néhány kattintást leszámítva égési sérülések és embert próbáló gyomorégés. Sajnos sokan nincsenek tisztában az extrém csípős ételek fogyasztásának következményeivel, amelyek főként abban az esetben lehetnek komolyak, ha a fogyasztó nincsen hozzászokva a hatóanyaghoz.
Mitől csípős egy étel?
A csípős paprika hatóanyaga a kapszaicin, egy olajalapú vegyület, amely a paprika tüzes ízét adja. Minél nagyobb mennyiségben van jelen a zöldségben, annál intenzívebben csíp. A kapszaicin elsősorban a fájdalomérző receptorokat ingerli, és csökkenti azok ingerküszöbét, egyes esetekben pedig gyulladásokat is okozhat. Bár a hagyományos és modern orvoslásban egyaránt használják jótékony hatásai miatt – ezekről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben –, nem való mindenkinek, és főként nem nagy mennyiségben.
Mindenki másként reagál a kapszaicinre: van, aki jobban tolerálja, mivel kevesebb kapszaicinreceptorral született, és van, aki rendszeres fogyasztása miatt hozzászokott az égő, csípős érzéshez.
Mikor óvakodj az extrém csípőstől?
A chilik esetében a mértékletesség az aranyszabály! Kis mennyiségben orvosság, és persze kuriózum is lehet, azonban vannak olyan helyzetek és egészségügyi problémák, amelyeknél kifejezetten ellenjavalt a fogyasztásuk. Az alábbi esetekben nagyobb valószínűséggel lehetsz rosszul, ha csípőset eszel:
- nem vagy hozzászokva a túl fűszeres és csípős ételekhez;
- emésztőrendszeri problémákkal küzdesz (pl. irritábilisbél-szindróma);
- genetikailag érzékenyebben reagálsz a kapszaicinre;
- túl nagy mennyiségben fogyasztasz kapszaicintartalmú ételt.
A túl sok csípős étel fogyasztása emésztőrendszeri irritációt, gyulladásokat és fájdalmat is kiválthat. Mivel a szervezeted méregként tekint a kapszaicinre, megpróbál megszabadulni tőle. Ennek következtében hasi és mellkasi fájdalmakat, égő hasmenést, fejfájást és hányást is tapasztalhatsz.
Így enyhítsd a tüneteket
Abban az esetben, ha azt tapasztalod, hogy ég a szád, könnyezik a szemed és folyik az orrod, biztosan túl nagy mennyiségben fogyasztottál csípőset. Fontos, hogy ilyenkor ne nyúlj a víz után! Mivel a kapszaicin egy olajban oldódó vegyület, a víz nem fogja enyhíteni az égő érzést, csak szétterjeszti a szádban a hatóanyagot. Helyette fogyassz tejet vagy más zsíros tejterméket, mert a zsír semlegesíti a kapsziacin hatását. Emellett a cukor- és keményítőtartalmú ételek is hatásosak, így néhány falat kenyér vagy süti is segíthet.
Fotók: Getty Images