![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
50 éve ugyanazokkal a receptekkel dolgozik a Fischer cukrászda - Igazi gyöngyszem Újlipótvárosban
![Fischer cover ok](https://kep.index.hu/1/0/3841/38415/384158/38415893_2930935_ad4e355c6584d0c8cf73433de0a5183c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bármennyire is a gyerekkorunk része volt, ma már szinte sehol sem lehet kapni kávéfánkot, francia krémest vagy tátracsúcsot, egyáltalán még mindenki tudja, mik ezek a sütemények?
A cukrászdába járás a 19. századtól fogva lett népszerű szabadidős program a polgárság körében, az eleganciához ez is hozzátartozott. Nem az otthoni sütemény ízét szerették volna élvezni, hanem kimozdulni, társasági életet élni, ez is volt a cukrászda egyik feladata.
A finom sütemény fogalma mindenkinek mást jelent. Van, aki a nagymamaféle ízeket szeretné érezni, de van, aki inkább az újdonságokat vagy az aktuálisan felkapott, divatos édességeket keresi. Divatok jönnek-mennek, de az igazán jó édességek receptjei generációról generációra öröklődnek és nem is változtatnak a bevált alapanyagokon és arányokon. Raj Ráchel flódnija az egyik példája annak, hogy a hagyományok tisztelete a sütemények szeretetében is megnyilvánul.
![kávéfánk belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3861/38617/386176/38617637_2f1fe97a60aab20977e27d6e4dd26685_wm.jpg)
Újlipótvárosban ma már szinte minden sarkon beülhetsz egy cukrászdába, akár süteményre, akár kávéra, és attól függően, éppen milyen ízekre vágysz, biztosan nem fogsz csalódni a kínálatban. Vannak olyan sütemények, amelyek a gyerekkor ízeit hozzák vissza, de már szinte sehol sem kaphatóak. Ilyen a Rigó Jancsi, amit már a Fischer Cukrászdában sem árulnak, pedig egy időben nagyon sokat jártam oda csak emiatt a sütemény miatt.
A főzött fagyikat és a ma már szinte elfeledett süteményeket keresve találtam rá a ma már egészen egyedinek számító, a szó jó értelmében vett retró cukrászdára. A cukrász, Fischer Aurél 84 évesen még mindig aktív, korán kel, hogy a süteményeket frissen készítse, sőt, naponta néhány órát még az üzletben tölt, hogy kiszolgálja a visszatérő és az új vendégeket. Ezt a hivatást csak teljes odaadással lehet művelni. Lánya, Izabella 5 éve tért vissza, hogy segítsen neki, most már ő áll a legtöbbet a pultban, szolgálja ki a vásárlókat, beszélget velük, ahogy velem is tette, hogy elmesélje a történetüket.
![linzer Fischer belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3841/38415/384159/38415983_3a0d457c42f0ad1815037519ec29a2b5_wm.jpg)
- Mennyit változott a sütemények receptúrája az évek során?
- A süteményeket a mai napig az eredeti receptúra szerint készítjük, csak az alapanyagok változtak az elmúlt 40 év alatt, de igyekszünk hűek maradni a receptekhez. Ha mégis van olyan hozzávaló, amit már nem kapunk, akkor is találunk megfelelő helyettesítőt. Klasszikus alapanyagokkal dolgozunk, semmilyen mesterséges ízfokozót vagy tömegnövelőt nem használunk, soha nem is használtunk. A beszállítóink is a kezdetek óta ugyanazok.
- Mi volt a süteménydivat, ha egyáltalán létezett ilyen a nyolcvanas években?
- Húsz éve a Rigó Jancsi és a képviselőfánk volt az aktuális süteménydivat, ezek ma már a klasszikusnak számító édességek. Nálunk nem a divat diktál, 40-50 éves receptekkel dolgozunk, ugyanaz a sütik ízvilága. Ezért is szeretnek hozzánk járni, főleg azok, akik az állandóságot keresik és így sosem csalódnak. Az állandóság jó dolog. Már felesleges kóstolgatnunk is, az évek során kialakult a megfelelő rutin.
- Mennyire állandó a közönség?
- Nagyon sok visszajáró vendégünk van. Amikor visszajöttem dolgozni, azokkal az emberekkel találkoztam újra, akik 10-15 éve is idejártak, sőt, vannak olyan vendégek, akik a kezdetektől, tehát 40-45 éve is bejárnak és visszajárnak. Sokan jönnek nosztalgiázni akár messzebbről is, mert a gyerekkorukat itt töltötték, itt nőttek fel Újlipótvárosban, sokaknak van olyan kedvenc sütije, amit csak itt tud megvenni. Már szinte alig van olyan cukrászda, ahol ehetnek indiánert, a régi vágású réteseket. Vannak olyan vendégeink, akik minden héten ugyanazért jönnek. Nem csak a kerületből járnak hozzánk, sokan messzebbről érkeznek, akár heti, akár havi rendszerességgel, de olyanok is vannak, akik külföldről jönnek látogatóba Magyarországra és szakítanak ránk is időt.
![fischer rétes álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3862/38621/386210/38621095_99cea6458472287e34d02c79789d29e7_wm.jpg)
- A kedvenc süteményeiknek elkérik a receptjét?
- Bár a visszajelzés nagyon fontos, és sokan mondják, hogy ilyen finom rétest a nagymamájuk sütött utoljára, de a receptet sosem áruljuk el, azok titkosak.
- Mikor kelnek, hogy ezek a sütemények elkészüljenek?
- Mindennap korán kelünk, ahhoz, hogy a 10-11-es nyitásra elkészüljünk reggel 6 óra körül már el kell kezdeni sütni. Apu egy olyan régi vágású úriember, akiből ma már kevés van. Az egész élete a cukrászdáról szól, hiszen 50 éve foglalkozik ezzel az év minden napján. A testvére cukrász, együtt sütnek, utána hazamegy, kicsit pihen és délután még 2-3 órát az üzletben tölt és kiszolgál. Ugyan heti két nap (szerdán és csütörtökön tartanak zárva. A szerk.) zárva tartunk, de még olyankor is bejön egyik nap, hogy kicsit készülgessen előre. Én azért vagyok itt mellette, hogy tökéletesen működjön ez a cukrászda, mert ez az élete és már elkél neki a segítség.
![fischer aprósütik belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3862/38621/386214/38621475_0ee345debc3525e934ccbfe078389a65_wm.jpg)
- Mi a kedvenc süteménye?
- Szeretek mindent megkóstolni, de ha választani kell, akkor a meggyes rétes, az indiáner és a kávéfánk. Ezek mind klasszikusok, amelyeket már csak néhány helyen lehet kapni és szinte csak családi receptkönyvek őrzik. Mi lányok négyen vagyunk testvérek, ebbe a világba születtünk bele, mindannyian vendéglátóipari végzettséggel rendelkezünk. A nagyszüleim ostyasütéssel foglalkoztak. Apu 50 éve ebben a cukrászdában volt tanuló, amikor még Medve cukrászdának hívták. Amikor az akkori tulajdonos befejezte, apu onnantól folytatta, 1973 óta viszi a cukrászdát. Régen más világ volt, ha beleszülettünk valamibe, akkor csak az az út létezett. Ráadásul akkor még nem volt ennyi cukrászda, ezen a környéken is csak három összesen. Nekem még cukrász végzettségem is van. Innen mentem gyerekeket szülni, majd édesanyám halála után jöttem vissza segíteni apunak.
![indiáner Fischer belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3841/38416/384160/38416021_4005931292cda57a9ab9939dcbd80bc0_wm.jpg)
Az interjú végére Aurél bácsi is bekapcsolódott, és bár lánya szerint nem túl "szószátyár", egy kérdésemre azért szívesen válaszolt.
- Hogyan lett cukrász?
- A családban már régóta mindenki ebben a szakmában dolgozott, a szülők is. A szakmát legjobban itt, a cukrászdában lehetett elsajátítani, ide jöttem tanulónak. Ez az üzlet régebben is cukrászdaként üzemelt. A választék nagyrészt krémesekből állt, ezek akkor nagyon divatos édességnek számítottak. Én is szeretem az összeset, mindenevő vagyok, de a krémes a kedvencem. Készítés közben már nem kóstolgatok, csak a kész süteményekből eszem. Amíg csak bírom, addig itt leszek a cukrászdában.
Fotó: Fischer Izabella, Szász Eszter / Sóbors