Így marad sokáig friss a fokhagyma – Akár még le is fagyaszthatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyugodtan tarthatsz otthon viszonylag nagyobb mennyiségben fokhagymát, ha helyesen tárolod, akkor akár hónapokig is friss marad.
A fokhagyma egyike azoknak az alapélelmiszereknek, amelyekből jó, ha van otthon. Nagyon sok étel alapanyaga, még egy egyszerű tésztát is feldob. A fokhagyma fogyasztása egyébként is ajánlott, hiszen baktérium- és vírusölő, valamint bélpanaszok ellen is hatásos. Céklával sütve pedig elképesztően egészséges.
Ahhoz, hogy a fokhagyma sokáig megőrizze a frissességét, megfelelően kell tárolni. Jó hír, hogy nem csak hámozatlanul, hanem hámozva, sőt, összenyomva is el tudod rakni hosszabb ideig.
Meddig áll el a fokhagyma?
Az eltarthatóság a tárolás módjától, valamint attól is függ, hogy hámozatlanul egészben vagy megpucolva szeretnéd eltenni. Az egész, hámozatlan fokhagyma viszonylag sokáig, mintegy hat hónapig marad friss. Ha viszont gerezdjeire szeded, akkor már csak három hétig tudod felhasználni. Ha meghámozod, akkor egy héten belül használd fel, ha pedig összenyomod vagy felaprítod, akkor pedig minél előbb tedd az ételbe.
Miből tudod, hogy már megromlott?
Úgy ellenőrizheted, hogy finoman megnyomod a hámozatlan fokhagyma tetejét. Ha kemény, akkor friss, ha viszont puha, akkor sajnos már nem tudod felhasználni. A másik árulkodó jel a színe, ha a hámozott gerezdek elkezdenek besárgulni, akkor már ne használd fel őket.
A fokhagyma tárolása
Egész fokhagyma tárolása
Ha teheted, egészben, hámozatlanul tárold a fokhagymát, mert így marad friss a legtovább. Mindenképpen száraz és hűvös helyen tartsd, például a kamrában, arra is ügyelve, hogy megfelelően szellőzzön a helyiség. A legjobb, ha papírba vagy hálós zsákba csomagolod, semmiképpen ne műanyagba tedd.
Hámozott fokhagyma tárolása
A hámozott fokhagyma másfajta tárolást igényel. Ekkor a hűtés a legjobb megoldás. Tedd egy légmentesen zárható edénybe, majd tedd a hűtőbe. Így egy hétig használhatod.
Aprított vagy darált fokhagyma tárolása
Akkor sem kell elkeseredned, ha véletlenül több fokhagymát aprítottál fel, mint amennyire a recept szerint szükség volt. Tedd bele olívaolajba, majd egy légmentesen lezárható edénybe, így tedd a hűtőbe. Így is legfeljebb egy-két napig tárolhatod, de legalább nem dobtad ki.
Lefagyasztható a fokhagyma?
A válasz egyértelműen az, hogy igen. Ha azt szeretnéd, hogy megőrizze az ízét és az állagát, néhány egyszerű lépést kell követned.
A fokhagyma bármilyen állapotában jól fagyasztható. Ha egészben szeretnéd fagyasztani, akkor tedd egy fagyasztós zacskóba, címkézd fel és már mehet is a fagyasztóba. Ha hámozva tennéd el, akkor válaszd szét a fokhagymagerezdeket, majd terítsd szét őket egy sütőpapíron. Takard le műanyag fóliával, majd tedd egy éjszakára a fagyasztóba. Ezután vedd ki, csomagold be fagyasztós zacskóba, írd rá a fagyasztás dátumát, majd tedd vissza a fagyasztóba.
Ha már apróra vágtad, akkor kend meg olajjal, terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd tedd a fagyasztóba egy éjszakára. A megfagyott lapokat szeleteld fel, tedd egy mélyhűtős zacskóba, írd rá a fagyasztás dátumát, majd tedd ismét a fagyasztóba.
Fotó: Getty Images