Egyszerű, házias piskóta sárgabarackkal: a tészta jó levegős, és sütőpor sem kell hozzá
A klasszikus piskóta a zamatos sárgabaracktól csak finomabb lesz, és semmi ördöngösség nincs ebben a sütiben.
Itt a nyár, jöhet a sárgabarack minden mennyiségben. Egy részét főzd be lekvárnak, isteni lesz télen a palacsintára kenve, a másik részét pedig edd meg, illetve készíts belőle barackos gombócot.
A sütemények se maradjanak ki, a legegyszerűbb, ha összedobsz egy kevert tésztát, amelyet beborítasz rengeteg gyümölccsel, megsütöd, és máris kész az isteni desszert. Krém nélkül is eléggé szaftos és puha lesz.
Ez a fajta édesség a fordított torta, franciául a tarte tatin, amelyet eredetileg alma borít, de bármilyen zamatos idénygyümölccsel elkészítheted. A tészta összeállítása is egyszerű, arra figyelj csak, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat külön keverd ki, és csak utólag forgasd egybe.
Egy tálban keverjük habosra a cukrot a tojásokkal, majd csurgassuk hozzá az olajat is.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, majd forgassuk össze a tojásos keverékkel. Keverjük csomómentesre.
A kimagozott sárgabarackokat vágjuk félbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kapcsos tortaformát vajazzunk ki és szórjuk meg barna cukorral. A vágott felükkel lefelé fektessük bele a barackokat. Öntsük rá a tésztát, majd tegyük a sütőbe, és süssük 40 percig, tűpróbáig.
Ha megsült, borítsuk ki egy deszkára. Várjuk meg, amíg kihűl, és csak utána szeleteljük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu