Pirított zsemlemorzsába forgatott barackos gombóc pont úgy, ahogy a nagyi készítette
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A nyár egyik legfinomabb desszertje a pihe-puha barackos gombóc fahéjas cukorral megszórva.
A krumplis tésztás gombócok gyártása kissé időigényes, de megéri a belefektetett energiát. A gombócokat nagyon változatosan lehet kínálni, a legnépszerűbbek az édes verziók, amelyekben valamilyen gyümölcs bújik meg. Nagy favorit a barackos gombóc, amit tálalás előtt pirított zsemlemorzsában kell megforgatni. A morzsát sokan olaj és vaj párosán pirítják, pedig elég csak vajjal dolgozni, sokkal finomabb lesz a végeredmény.
A gombóc tésztája akkor az igazi, ha lágy, nem kerül bele sok liszt. Hogy elkerüld a malőrt, fontos, hogy teljesen kihűlt burgonyához, evőkanál segítségével adagold a lisztet. Soha nem szabad meleg krumplival dolgozni, mivel az töménytelen mennyiségű lisztet képes felvenni. Az is lényeges, hogy a krumpligombóc mindig öreg burgonyából készüljön. Ha már belevágsz a gyártásba, nagy mennyiségben gondolkozz, hiszen akár le is fagyaszthatod a betöltött finomságot.
Barackos gombóc
Hozzávalók 6 személyre
Gombóc:
- 1 kilogramm krumpli
- só ízlés szerint
- 3 darab tojássárgája
- 10 dekagramm liszt
- 3 evőkanál vaj
- 20 darab sárgabarack
- 10 dekagramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
Morzsa:
- 15 dekagramm zsemlemorzsa
- 5 gramm vaj
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A megmosott barackokat magozzuk ki, majd a fahéjas cukorral forgassuk egybe.
A krumplit alaposan mossuk meg, majd héjában tegyük fel főni sós vízben. Amikor megfőtt, hűtsük ki, pucoljuk meg és törjük össze krumplinyomó vagy villa segítségével.
Az összetört krumplihoz adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, sót, lisztet, majd dolgozzuk össze az alapanyagokat, amíg tésztává nem állnak össze.
A begyúrt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki körülbelül 8 mm vastag téglalappá, majd vágjuk egyforma négyzetekre.
A tésztanégyzetek közepére helyezzünk egy-egy fahéjas cukorban megforgatott barackot, majd a tésztasarkokat fogjuk össze, formázzuk gombóccá.
A gombócokat dobjuk lobogó vízbe, főzzük 5-8 percig, majd szűrjük le őket.
A zsemlemorzsát pirítsuk meg a vajon, a gombócokat forgassuk bele, majd tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images