Pirított zsemlemorzsába forgatott barackos gombóc pont úgy, ahogy a nagyi készítette

bkgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyár egyik legfinomabb desszertje a pihe-puha barackos gombóc fahéjas cukorral megszórva.

A krumplis tésztás gombócok gyártása kissé időigényes, de megéri a belefektetett energiát. A gombócokat nagyon változatosan lehet kínálni, a legnépszerűbbek az édes verziók, amelyekben valamilyen gyümölcs bújik meg. Nagy favorit a barackos gombóc, amit tálalás előtt pirított zsemlemorzsában kell megforgatni. A morzsát sokan olaj és vaj párosán pirítják, pedig elég csak vajjal dolgozni, sokkal finomabb lesz a végeredmény.

A gombóc tésztája akkor az igazi, ha lágy, nem kerül bele sok liszt. Hogy elkerüld a malőrt, fontos, hogy teljesen kihűlt burgonyához, evőkanál segítségével adagold a lisztet. Soha nem szabad meleg krumplival dolgozni, mivel az töménytelen mennyiségű lisztet képes felvenni. Az is lényeges, hogy a krumpligombóc mindig öreg burgonyából készüljön. Ha már belevágsz a gyártásba, nagy mennyiségben gondolkozz, hiszen akár le is fagyaszthatod a betöltött finomságot.

Barackos gombóc

bkgct

Hozzávalók 6 személyre:

Gombóc:

  • 1 kilogramm krumpli
  • só ízlés szerint
  • 3 darab tojássárgája
  • 10 dekagramm liszt
  • 3 evőkanál vaj
  • 20 darab sárgabarack
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Morzsa:

  • 15 dekagramm zsemlemorzsa
  • 5 gramm vaj
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott barackokat magozzuk ki, majd a fahéjas cukorral forgassuk egybe.

A krumplit alaposan mossuk meg, majd héjában tegyük fel főni sós vízben. Amikor megfőtt, hűtsük ki, pucoljuk meg és törjük össze krumplinyomó vagy villa segítségével.

Az összetört krumplihoz adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, sót, lisztet, majd dolgozzuk össze az alapanyagokat, amíg tésztává nem állnak össze.

A begyúrt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki körülbelül 8 mm vastag téglalappá, majd vágjuk egyforma négyzetekre.

A tésztanégyzetek közepére helyezzünk egy-egy fahéjas cukorban megforgatott barackot, majd a tésztasarkokat fogjuk össze, formázzuk gombóccá.

A gombócokat dobjuk lobogó vízbe, főzzük 5-8 percig, majd szűrjük le őket.

A zsemlemorzsát pirítsuk meg a vajon, a gombócokat forgassuk bele, majd tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük