Szaftos és puha fordított almás pite - Alig van benne tészta

fordított almáspite
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Igazi klasszikus almás sütemény fordított kiadásban - ez a fordított almás pite vagy tarte Tatin.

Bár már lassan vége a télnek, még mindig rengetegféle alma közül válogathatunk. Nyersen a savanykásabbakat szeretem, de ez még nem elég: az kell, hogy harsogva roppanjon a fogam alatt.

Süteménybe viszont az édesebb fajták, abból is a Golden alma a legjobb választás, amely édeskés és puha. Mint ez az isteni francia sütemény, a tarte Tatin, amely tulajdonképpen egy fordított almatorta. Nagyon egyszerű elkészíteni, de arra vigyázzunk, hogy itt tényleg számít, hogy tesszük a süteményre az almákat, hiszen a végén megfordítjuk a tésztát és a gyümölcsök fognak jól látszani. 

Fordított almás pite

fordított almáspite recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Tető

  • 150 gramm barna cukor
  • 60 gramm vaj
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió (őrölt)
  • 1 csipet
  • 2 darab alma (Golden)
  • 2 teáskanál citromlé (friss)

Tészta

  • 210 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 110 gramm vaj
  • 150 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 150 milliliter tej
Recept idők

Elkészítés:

Egy 23 centiméteres tortaformát vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral. 

A tetejéhez:

A vajat olvasszuk fel. 

Egy tálban keverjük össze a barna cukrot, az olvasztott vajat, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Szórjuk bele a kizsírozott tepsi aljába. 

Az almákat hámozzuk meg, majd szeleteljük fel, forgassuk bele a citromlébe. Fektessük rá szép sorban a cukros rétegre. 

A tésztához:

A alaphoz egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Tegyük félre. 

Egy másik edényben keverjük habosra a vajat és a cukrot, amíg kifehéredik. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a vaníliát. Szórjuk bele a lisztkeverék egyharmadát, keverjük simára. Öntsük bele a tej felét is. Ha sima, tegyünk hozzá még egyharmadnyi lisztkeveréket és a tej másik felét. A legvégén keverjük el benne a maradék lisztet úgy, hogy csomómentes, könnyű tésztát kapjunk. 

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

A tésztát öntsük rá az almákra, és finoman egyengessük el rajta. Tűpróbáig, körülbelül 35-45 percig süssük. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk negyed órát hűlni. Egy késsel vágjuk óvatosan körbe, majd borítsuk ki a tepsiből. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük