
Egy pékség, ahol csak minőségi croissant-t árulnak - Ráadásul valóban gyerekbarát hely
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Pillekönnyű áfonyás, ricottás palacsinta: sok gyümölccsel még jobb

Egyserpenyős, brokkolis-csirkés tészta: egyszerű és tápláló ebéd

Egyszerű vaníliás torta: omlós, tejfölös piskóta az alapja

Üde, krémes tavaszi rizottó: roppanós spárga és citrom dobja fel

8 szuper, változatos recept főtt tojással: a salátától a fasírtig
Olyan hely még nem volt Budapesten, ahol csak és kizárólag croissant-t lehetett volna kapni, olyan viszont már több is, amit a nyitása után annyira felkaptak, hogy a tömeges érdeklődés a kiszolgálás minőségét és a terméket is tönkretette.
A legelső ok, amiért ajánljuk a Blaha mögött nyílt Freyját, nem is csak az őrületesen finom croissant, hanem az, amennyire emberiek és kedvesek bírtak maradni annak ellenére, hogy a nyitás óta szinte folyton kígyózó sorok állnak a pici üzlet előtt.
Két gyerekkel mentem oda, és azt terveztem, hogy elviszek néhány sütit, eszemben sem volt leülni. Még az sem győzött meg igazán, hogy az ajtóra ki volt írva a "gyerekbarát hely" felirat. A legtöbb helyen ez csak egy marék színes ceruzát jelent, pedig minden családos tudja, hogy a gyerekbarát jelzőt nem tárgyaktól vagy eszközöktől kapja meg egy vendéglátóipari egység, hanem a hozzáállástól, a rugalmasságtól, az elfogadástól.

A gyerekeknek annyira megtetszett a lépcsős elrendezés, hogy rögtön megmászták az emeleti asztalokat, és közölték, hogy forró csokit kérnek, ami persze nem volt a kínálatban, de azonnal csináltak nekik. Még azt is értették, amit máshol nem, hogy az elnevezés ellenére nem jó a forró, mert az ötéves sosem fogja kivárni, míg kihűl, és azonnal szétégeti a száját.

Amúgy - persze - a croissant is finom. Szerintem kifejezetten jó ötlet egyetlen süteményre koncentrálni, és azt a maximumra fejleszteni. Ez a világ legnehezebben elkészíthető péksüteménye, így egyáltalán nem túlzás csak annak a tökéletesített verziójával foglalkozni egy helyen. Eddig ilyen szinten minimalista sütizőből csak macaronozó volt a városban, de a croissant számomra sokkal izgalmasabb dolog, így még inkább érzem a létjogosultságát egy pusztán neki szentelt helynek.

Sokféle édes, sima és töltött verziót lehet választani, van sajtos-sonkás, kacsamájas, pisztáciakrémes, de én a minimalista prototípust próbáltam ki, mert azt szeretem. Olyan ropogós, levegős, vajas volt, amilyennek lennie kell, de a kicsik sem voltak szomorúak a pisztáciakrémessel.
Fotók: Ács Bori/Sóbors