Milyen ételek mellé illik a furmint? Attól függ, buborékos, száraz vagy édes

furmint3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A furmint hónapjában, februárban a magyar bor- és gasztrovilág ezzel a fajtával foglalkozik. Kóstolókba, rendezvényekbe, borvacsorákba botlani lépten-nyomon, de mit tehetsz akkor, ha otthon szeretnéd ünnepelni a furmintot?

A furmint szőlőfajta változatos bortípusokat ad attól függően, hogy milyen borvidéken, milyen talajon termett a szőlő, és az adott borász hogyan készítette el a tételt. Ez a változatosság nemcsak abban segít, hogy ne legyen unalmas furmintot inni, de abban is, hogy sokrétűen párosíthasd ételekhez, akár egy-egy különböző fogásról legyen szó, akár egy egész menü végigkíséréséről.

Milyen ételek mellé illik?

A buborékos bor

Furmintból készülhet buborékos bor, amit a citrusos, almás jegyek és a vibráló savak jellemeznek. Ezt akár aperitifként is kínálhatod, de remekül megy a könnyű előételek, osztriga, rákkoktél, sajtfalatok mellé. És persze egy brunch mellé is kiváló, ahol tojásételeket, lazacos bagelt, friss gyümölcsöket fogyasztasz.

A száraz, könnyű borok

A száraz, könnyű, akár reduktív, akár csak kevés hordós érlelést kapott, friss évjáratú furmintok a mindennapok borai lehetnek. Érdemes őket a hasonlóan friss ízekkel párosítani, és egyszerűbb ételeket választani melléjük. Ilyenek a zöldsaláták, a kuszkusz, a párolt zöldségek, a grillezett halak és szárnyashúsok, kipróbálhatod szusi, tempura, tavaszi tekercs vagy ceviche mellé, egy egyszerűbb tésztaételhez, melegszendvicshez, kecske- vagy juhsajthoz, mozzarellához.

frumint

Az érettebb, több ideig érlelt borok

Az érettebb, hosszabban hordóban érlelt furmint karaktere is mélyebb, az aromavilágára inkább a méz, a birsalma, a barack, az édesfűszeresség és egy kis sósság jellemző, mindez magasabb alkohollal és kerek savakkal párosulva. Ezek a birtokborok vagy dűlőszelektált furmintok már komolyabb kulináris élményt kívánnak maguk mellé. Hogy mik ezek? Kissé karamellizált sült zöldségek (zeller, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya), sajttal összesütött rakott ételek, kacsa, sertés, füstölt sonka. Savaik jól ellensúlyozhatják a zsírosabb ételeket, mint a hurka vagy a vajas, tejszínes mártással körített fogások.

Az édes borok

Az édes borok esetében beszélhetünk késői szüretelésű furmintokról, édes szamorodniról és tokaji aszúról. Édesfűszeres, mézes, aszalt gyümölcsös, kandírozott citrusos, vaníliás jegyeket várhatsz tőlük. A klasszikusnak számító itthoni desszertek, a diós, mákos, lekváros édességek mind-mind tökéletesek melléjük, de akár egy gyümölcskenyeret, egy sajttortát mangóval vagy egy passiógyümölcsös pavlovát is választhatsz. Ha nem édességben gondolkodsz, akkor a liba- és a kacsamáj tokaji aszúval igazi gasztronómiai élményt nyújthat, míg a bátrabbak az ázsiai konyha édes-sós-csípős fogásai mellé is kipróbálhatják. Az aszú édességét a kéksajt pikáns sósságával is érdemes összekóstolni.

furmint2

Tokaj Nobilis Furmint Brut pezsgő

Bodrogkeresztúri birtokközponttal találhatod meg a Tokaj Nobilis 6 hektáros szőlőterületeit a borvidéken. Organikus művelés, szigorú hozamkorlátozás, elegáns és kifinomult borok jellemzik Bárdos Sarolta borász munkáját. Furmintból találni nála száraz dűlőset, édes bort és pezsgőt is. A kortyban sárga húsú gyümölcsöket érezni, fehér virágokat, némi gyógynövényt, vibráló citrusokkal kísérve.

Tokaj Nobilis.png

Pálffy Olivin Furmint 2019

Irigylésre méltó, gyönyörű helyen, a Káli-medencében dolgozik Pálffy Gyula és két fia. A szőlőterületek Köveskálon, a vulkanikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin fekszenek, így ásványokban nincs hiány arrafelé. Az Olivin is egy kőzetfajtáról kapta a nevét, amely a furmintültetvények körül domináns. A borban érezni is a sós-ásványos jelleget, valamint a fehér húsú gyümölcsöket, a gyógynövényeket és a citrusokat. 

Pálffy.png

Harsányi Ciróka Furmint 2017

A Sárospatakhoz kötődő pincészet több mint 150 éve a Harsányi család birtokában van. A történelem viharai őket sem kímélték, azonban 2012-től kezdve új lendületet kapott a pincészet, bővültek a területek, technológiai fejlesztések történtek, sőt egy bisztrót is nyitottak a dűlőben. A 4 hónap hordós érlelést kapott furmint érett gyümölcsös jegyeket mutat, édesfűszereket, fehér teát, némi jázmint. Kedves karakterét egy kis maradék cukor erősíti.

Harsányi.png

Fotók: cover és első három kép: Getty Images

Ezt is szeretjük