6 nagyszerű film, amiben a gasztronómia a főszereplő: önkéntes karantén idejére tökéletesek

filmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vírus miatt otthon kell maradni, de ezt sokan nehezen viselik, nem tudják, mivel üssék el a kéretlen szabadidejüket. Nem érdemes búslakodni, használjuk ki a nyugis perceket, próbáljuk élvezni őket.

A főzni szeretőknek most bőven van idejük elfoglalni a konyhát, de ha épp nincs hozzá kedvük, terüljenek el a kanapén és nézzenek egy jó gasztrofilmet, amitől a hangulatuk is sokkal jobb lesz. És igen, talán éhesek lesznek tőle, rögtön kedvet kapnak majd a főzéshez.

A séf

Jon Favreau sajtos melegszendvicséről nem olyan rég esett szó az oldalon, az a bizonyos szendvics A séf című filmben kapott szerepet. A film forgatókönyvét egyébként Favreau írta, ő rendezte és a főszerepet is ő játszotta.

A könnyed hangulatú vígjátékban Favreau egy szenvedélyes séfet alakít, akinek főztjét egy híres ételkritikus keményen bírálja. Ezt a séf nagyon a szívére veszi, ezért elhatározza, új vizekre evez, saját büfés kocsijával, fiával és legjobb barátjával szeli az amerikai utakat. Az út során elképesztő szendvicskölteményeket árulnak, amelyekkel sokaknak okoznak örömet.

A film jó hangulatú és tanulságos, a jeleneteken érezni lehet, hogy Favreau szívét-lelkét beletette, de jó volt az üzleti érzéke is, hiszen a Marvel-univerzumban megismert barátait, Robert Downey Jr.-t. és Scarlett Johanssont is szerepre bírta.

Ha tetszett a film, akkor irány a Netflix, ahol a The chef show-ban Jon Favreau közreműködésével tovább-barangolhatunk a remek ételek világában, a műsorban pedig egyéb titkok is kiderülnek a filmről, megismerhetjük azt a séfet, aki a színészt készítette fel a szerepre.

Az ételművész

A Bradley Cooper főszereplésével készült filmben a színész világhírű séfet alakít, akinek már két Michelin-csillaga van, ráadásul egy igazi rocksztár a pályán, a gasztronómia fenegyereke. Igazán csak egy dolog foglalkoztatja, hogy bombasztikus ízkombinációkat tálaljon és a világ legjobb éttermét vezesse, ezért a harmadik Michelin-csillagra fáj a foga. Ez az érzelmes dráma komolyabb hangvételű, egy történet a szerelemről, életről, a második esélyről.

Az élet ízei

A romantikus filmben a francia és indiai ízek találkozásának lehetünk tanúi. A történet Franciaország déli vidékén egy bájos kisvárosban játszódik, ahol Helen Mirren erős kézzel és szenvedéllyel vezeti Michelin-csillagos éttermét, melynek nincs versenytársa, míg egy nap váratlanul új lakók nem érkeznek a városba. Az indiai Kaddam család feje úgy dönt, a híres étteremmel szemben megveszik az üresen álló birtokot és indiai éttermet húznak fel rajta. A család feltűnése sok zajjal és egzotikus fűszerekkel jár, amelyek iránt, ha félve is, de érdeklődnek az emberek. Megkezdődik a harc a francia nő és az indiai család között, miközben a Kaddam család tehetséges séfje a rivális szárnyai alatt tanul, nála érez rá a kifinomultságra, de azért nem felejti gyökereit sem.

Csokoládé

A film nem mai darab, 2000-ben volt a bemutatója, de a mai napig az egyik legjobb a műfajban. A film a régen szebb napokat is megélt Miramax forgalmazásában készült, amit Harvey Weinstein alapított.

A történet főszereplőle Juliette Binoche, egy nyughatatlan lélek, aki a lányával együtt folyamatosan utazik. Újta ezúttal egy kis városkába vezeti, ahol csokoládéboltot nyit. A város grófja az első találkozástól kezdve mély ellenszenvet táplál az asszony iránt, hatalmát kihasználva a város lakóit is a nő ellen próbálja hangolni, de aztán újabb vándorok érkeznek a városkába...

Julie&Julia – Két nő, egy recept

A fantasztikus szereposztással készült filmben Meryl Streep és Amy Adams játéka csodálatosra sikerült. A történetben Amy Adams egy olyan nőt alakít, akinek kezd elege lenni a munkájából, amely elől a szenvedélyébe, a főzésbe menekül, elhatározza, hogy kedvenc szakácsnője, Julia Child könyvéből lefőzi az összes receptet egy év alatt. A főzés sikerét vagy épp kudarcát a blogján keresztül vezeti végig, miközben a nézők megismerhetik mindkét nő történetét.

L’ecsó

Hogy a gyerekek se unatkozzanak, nekik Remy, a séftehetséggel megáldott patkány története lehet a legjobb kikapcsolódás. Remy, kinek szenvedélye a főzés, arról sző álmokat, hogy egy nap majd séf lesz belőle. Példaképe, Auguste Gusteau szavai csengnek mindig a fülében, miszerint „mindenki főzhet”. A mese tanulsága az, hogy harcoljunk az álmainkért, akkor is, ha mások nem hisznek bennünk.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük