10 gasztrokönyv, ami kihagyhatatlan az idei szezonból: sorozatrajongók, de halimádók is megtalálják a kedvencüket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Legyen bármilyen ünnep, a könyvnél nincs tökéletesebb ajándék, minden lapja élmény. A főzni és sütni szerető számára a gasztronómiával kapcsolatos könyv a legjobb meglepetés.
A karácsonyi ajándék beszerzése mindig fejtöréssel jár, igaz, ha ismered a szeretted érdeklődési körét, akkor sokkal könnyebb helyzetben vagy.
Nagyi, legjobb barátnő vagy séfkarrierről álmodó férj számára tökéletes karácsonyi ajándék a gasztrokönyv. Szerencsére minden évben igazi kincsek kerülnek a könyvesboltok polcaira, a bő választékot látva nehéz eldönteni, melyiket is emelje le az ember. Az idei kínálat fantasztikus lett, nagyon színes a választék, van köztük filmőrültek számára készült szakácskönyv, melyben a leghíresebb sorozatokban, mesékben látott finomságok receptjeire lelhetsz, de ínycsiklandó vendégváró süteményreceptekkel is gazdagodhatsz, és még a hosszú élethez is kapni receptekkel teli útmutatót. Mutatjuk, idén melyik az a 10 gasztrokönyv, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!
Dan Buettner: A hosszú élet ízei - 100 recept, hogy 100 évig élj
Mi lehet a hosszú élet titka? Dan Buettner 15 évvel ezelőtt, a National Geographic magazinnal karöltve a válasz nyomába eredt. Neves orvosokkal, tudósokkal, Gianni Pesszel és Michel Poulainnel feltérképezték a bolygót, mely részeken élnek a legtovább az emberek. Ezeket a területeket kéken jelölték, így alkotva meg a kék zóna koncepcióját.
A könyv 5 nagy fejezetre van osztva, azokra a tájakra utazhat az olvasó, ahol sokáig élnek az emberek, és az is kiderül, miért. Szardínia, Okinava, Nicoya, Ikaria és Loma Linda szépkorúi mutatják meg tradicionális receptjeiket, belepillanthat az olvasó, melyek azok a mozzanatok, amelyek a hosszú élethez vezetnek. Érdemes a kenyeret otthon sütni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de az olívaolaj és a vörösbor is hozzájárul a szép kor megéléséhez? Mindegyik fejezet bővelkedik jobbnál jobb receptekben, amelyek ráadásul meglepően egyszerűen készülnek. El lehet sajátítani, hogy készül a Szardíniai lepénykenyér, az édes és csípős Okinavai sárgarépa-keverék vagy az Ikarai paradicsomleves tésztával.
A könyv azért is különleges, mert a helyi szépkorúak is kapnak egy kis részt, például megismerhetjük a 103 éves Helena Mazarit, aki bevezet az étkezési szokásaiba, érdemes megfogadni a tanácsait. A könyv utolsó lapjain pedig főzési tippek, illetve a hosszú élet titkának alapanyagai kerülnek előtérbe a szép fotókkal telepakolt könyvben.
Open Books
5249 FT
Jamie Oliver: Együtt
Az idei év sem telik el Jamie-könyv nélkül. A brit séf a világ egyik legismertebb fenegyereke a gasztro világában. Öröm nézni, ahogy bűvészkedik az alapanyagokkal. Új könyve az Együtt címet kapta, ami nem véletlen, hisz nehéz idő áll mögöttünk, ahogy Jamie is fogalmaz: „Az együttlét nagy kincs. Szeretteink körében lenni, látni, ahogy felragyog az arcuk, megosztani az emlékeinket, közösen nevetni - valójában ezekről szól az élet.”
A vaskos könyv rengeteg receptet rejt, amelyeket a szeretteinkkel töltött összejöveteleken is elkészíthetünk. A könyv 19 fejezetre van osztva, a villásreggelivel kezdődik, melyben ínycsiklandó és bőséges napindítók közül lehet szemezgetni, a mézes focaccia láttán máris indulna az ember a konyhába, aztán tovább lapozva még finom fogás várja. A továbbiakban a vendégvárás kerül terítékre, de a könyvben Jamie kedvenc ízeit is megismerheti az olvasó, azon ételeket, amelyeket az utazásai során kóstolt. Az együtt töltött percekhez nemcsak az ünnepi fogások tartoznak hozzá, hanem a koktélok is, így a zárófejezetben az italoké a főszerep, plusz az alapanyagokról és az eszközökről is szó esik az utolsó lapokon. A könyvben az egyszerű receptek és a szép ételfotók mellett a séf és a családja is feltűnik, hisz pont így kerek az „Együtt”.
Park Könyvkiadó Kft.
7599 Ft
Andrejszky Zoltán: Halimádók konyhája
Horgászok és halimádók számára tökéletes karácsonyi ajándék Andrejszky Zoltán nagy odafigyeléssel készült könyve. A Halimádók a Fishing&Hunting hű nézői számára nem ismeretlen, a műsort évek óta 9 országban vetítik. A könyv 53 ínycsiklandó halas receptet tartalmaz, bizonyítva, hogy a hal igenis izgalmas alapanyag, amit húsból el lehet készíteni, az hallal is működni fog.
A különleges könyvben lenyűgöző recepteket találni, ráadásul az sem utolsó szempont, hogy halfogyasztásra ösztönzi az embert, ami itthon különösképpen elkel. Rögtön az első recepttől, a tepsis töltött pontytól összefut az ember szájában a nyál, aztán jön a folytatás, olyan ízletes receptekkel találkozhat az olvasó, mint a rozmaringos süllőtörzs, zöldséges harcsa diós sajtmártásban, de a nagy klasszikus, a halászlé is megtalálható a könyvben.
BOOOK kiadó/Pannon értéktár
5090 Ft
Amanda Yee: Jóbarátok a hivatalos szakácskönyv
A Jóbarátok minden idők legsikeresebb vígjátéksorozata, a széria kedvelőinek kötelező beszerezniük a sorozat hivatalos szakácskönyvét.
A könyv több mint 100 receptet tartalmaz, olyan híres fogásokat, amelyek a széria hű nézői számára sem ismeretlenek, hisz a sorozatban asztalra kerültek. Emlékszik még valaki Rachel húsos trüffeljére? Vagy a sajttortára, amit Rachel és Chandler a földről is képes volt elmajszolni? De még a híres szerelmi vallomásos svájci csoki is szerepel a könyvben pite formájában, és még bőven lehetne sorolni a hírhedt Jóbarátok-finomságokat. Ez a könyv nem csak a sorozat rajongóinak öröm, baráti társasággal is jó buli elővenni, közösen elkészíteni a kiválasztott receptet. A hangulata magával ragadó, az ételfotók mellett a sorozatból is kerültek be képek és idézetek. Sőt, Monica még tippeket is ad, így tényleg profi séfnek érezheti magát az ember. Az étel mellé ital is jár, olyan különleges nedűket készíthetsz, mint a Phoebe híres dala után elnevezett „Büdös macska” koktél.
21. Század Kiadó
4867 Ft
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
Az angolok kosztümös drámája, a Downton Abbey 2010-ben mutatkozott be a közönség előtt, 6 évadot élt meg, a sorozatot több mint 100 országban vetítik/vetítették töretlen sikerrel. Az alkotás díjakban is bővelkedik, egész estés mozi is tartozik hozzá, és ha ennyi nem lenne elég, szakácskönyv is megjelent. Ebben a Crawley házastárs étkezési szokásainak legjava kap helyet, a díszvacsoráké, pástétomoké, pitéké, korhű finomságoké a főszerep, hisz Downton Abbey asztalai mindig bőségesen voltak megpakolva.
A könyv szerzője, Annie Gray ételtörténész izgalmas betekintés ad az 1912 és 1926 közötti fogásokba. A könyv egy igazi kincs, mintha egy ékszert fogna az ember a kezében, a tartalom pedig még ráerősít. A szerző hihetetlen munkát hozott össze, felkutatta a sorozatban látott összes ételt, a korszakra jellemző, időtálló recepteket mutat be ez a könyv a sorozat és a kor kedvelőinek. A gazdag kötetből megtudhatja az olvasó, mivel kezdték a napot, hogy a komplett angol reggelit a viktoriánus és az Edvárd-korban találták fel, előtte a leggyakrabban pirítóst és teát fogyasztottak. Ebédek, vacsorák, délutáni tea, piknik, vadászat és még bőven lehetne sorolni a fejezeteket.
21. Század Kiadó
4867 Ft
Andrew Rea: Filmek terítéken
A könyv minden filmrajongó álma, főleg akkor, ha még a gasztronómiához is vonzódik az ember.
A Binging Babish nevű YouTube-csatorna óriási sikerrel megy, a házigazda a szenvedélyes film-, sorozat- és ételrajongó Andrew Rea. Rea minden egyes epizódban egy népszerű film vagy sorozat kultikus ételét főzi le. Ezek a receptek könyv formájában is elérhetőek, 100 recept a szerző kedvenc filmjeiből és sorozataiból. A lapokon olyan hírhedt fogások foglalnak helyet, mint a Julie&Julia Burgundi marhája, a Breaking Bad-sorozatból is találni receptet, a Stranger Things emeletes gofrija, a Tini Nindzsa teknőcök pizzája, és még a bosszúállók kedvence is szerepet kapott a könyvben. A receptek mellett képek és szerzői ítélet is található, őszinte, már-már humoros véleménnyel, milyen is lett az étel, mire figyeljen a készítő, ha nem akarja a kezét leégetni, technológiai tanácsok, és a többi.
Gabo Kiadó
6792 Ft
Borsa Brown: Sava-Borsa - Regényes ízek a világkörül
A magyar Danielle Steel, Borsa Brown kis hazánk egyik legsikeresebb írónője, 2003 óta töretlen a népszerűsége. Regényeiben idegen kultúrákba kalauzolja az olvasókat, könyveiben Szaúd-Arábia, Törökország, Szicília, Szardínia és az Egyesült Államok is helyszínül szolgálnak. A rajongók meglepetésére most gasztrokönyvvel jelentkezett a romantikus történetekben remeklő írónő.
A szakácskönyv 5 fejezetre van osztva, történetek, helyszínek és ízek váltakoznak. Az írónő könyvsorozatainak helyszíneire válthatunk jegyet, hisz az izgalmas helyeken játszódó történetekben a szereplők asztalhoz ülnek, az evést egyfajta szentségként élik meg. A receptek mellé egy kis olvasnivalót is kapunk, Az Arab-sorozat, vagy A maffia ágyában, vagy a Gyalázat-sorozatból, így akik esetleg nem ismernék Borsa munkáját, az étvágygerjesztő receptek mellé betekintést kaphatnak a szenvedéllyel teli regényekbe.
Álomgyár Kiadó
5599 Ft
Tóthné Libor Mária: Limara vendégvárói: aranygaluskától zserbóig
A kelt tészták királynője, Tóthné Libor Mária, vagy ahogy mindenki ismeri, Limara, három sikerkönyv után a vendégvárás elmaradhatatlan finomságait gyűjtötte egy csokorba.
Régi, házias, nagyiféle süteményeket idéznek a receptek, összesen 63 sós és édes finomság közül lehet válogatni. Van köztük torta, kelt tésztás édesség, aprósütemény, sörkorcsolya. Kezdő konyhatündérek is jól kiigazodnak majd a pontos, részletes recepteken. Ha te szeretnél lenni a buliban a következő, akitől elkérik a receptet, mindenképp szerezd be ezt a könyvet!
Csipet Kiadó
5200 Ft
Bud Spencer: Eszem, tehát vagyok
A rendkívüli könyvben a népszerű filmsztár és sikerszerző humorral ötvözi a gondolkodás művészetét a gasztronómiával. A híresség egyik legnagyobb szenvedélye az evés volt, számára az étkezés a létezés központját jelentette. A különleges könyvben véleményét 12 tekintélyes gondolkodó előtt védi meg, olyan neves filozófusokkal vív szellemi párbajt, mint Szókrátész vagy Konfuciusz.
Természetesen a humoros sorok ínycsiklandó olasz ételkülönlegességeket is rejtenek. Hal, tésztaételek, desszertek receptjei találhatók a könyvben, melyből az is kiderül, hogy az olasz narancsnál bizony nincs finomabb.
Mary Berry vendégváró fogásai
A britek kedvenc cukrásza, szakácsa, tévés személyisége új, vaskos könyvében a vendégvárás világába vezeti be az olvasókat Lucy Younggal karöltve.
A csodálatos képekkel gazdagított könyvben 160 darab recept vár a gasztronómia szerelmeseire. A lapokon a vendégvárás kapja a főszerepet, Mary Berry megmutatja kedvenc vendégváró fogásait, bármilyen összejövetelre találni receptet, útmutatót, szakértői tanácsot. A könyv nagy segítség, ha családi ebédre szeretnél emlékezetes menüvel szolgálni, de a svédasztalos fogásokra, koktélpartikra is találni remek ötleteket. A könyvet röviden úgy is lehetne jellemezni, hogy a nagy partikönyv.
A fenséges receptek mellett trükkök és fortélyok is terítékre kerülnek, valamint Mary Berry megosztja az olvasóval saját előkészületeit egy-egy lakoma előtt, miként lehet egyes finomságokat lefagyasztani, majd hogyan kell kiengedni és tálalni az ételeket. Egyszerűbb és kicsit bonyolultabb receptek elsajátítását is meg lehet tanulni a könyvből, olyan különleges finomságokat, mint a bélszín mustármártással, vagy báránykaraj lekvárral és whiskyvel, és persze a finomabbnál finomabb desszertek sem hiányoznak. Bizony, a csábító ételfotók láttán megjön az étvágyad és a kedved is, hogy összejövetelt rendezz.
Alexandra Kiadó
6675 Ft
Fotók: Botos Claudia/Sóbors