Így tisztítsd meg a grillrácsot, hogy ne rozsdásodjon - Egyszerű praktikákat mutatunk

grill
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nyár, akkor grillezés, bár maga a sütögetés mindig jó hangulatban telik, a grillrács letakarítása már kevésbé.

A cikket a Zewa támogatta.

Ha kerti sütögetésről van szó, előkerülnek a nyársak, a grillhúsok, a finomabbnál finomabb nyári zöldségek és természetesen a főszereplő, a grill. Mindenki imád a szabadban sütögetni, de a grillrács megtisztítása már nem annyira népszerű, pedig könnyen megoldható. Hogy sokáig ép maradjon és ne rozsdásodjon, pár dologra figyeljünk.

Gyors beavatkozás

Senki nem szeretne a buli után azonnal grillrácsot takarítani, mégis érdemes rögtön, közvetlenül a sütés után megtisztítani. Az órákig tartó suvickolás pár perc munkával kiváltható, amíg meleg, de már nem forró a fémrács, illetve a zsír és ételmaradék még nem száradt rá. Dörzsöljük le egy tisztítókefével, majd töröljük át alaposan. Ehhez jó egy vastag papírtörlőt használni, először nedvesen, aztán szárazon. Van, aki villára szúrt, félbevágott vöröshagymával dörzsöli át a rácsot, utána is fontos az öblítés és a szárazra törlés.

Ha sokáig tartott az esti sütögetés, és már tényleg nem maradt energia a takarításra, másnap sem lehetetlen vállalkozás megtisztítani a rácsot. Egyszerű a megoldás: a rácsot újramelegítve a hő fellazítja az odaszáradt maradékokat, szennyeződéseket, amelyek utána már könnyedén ledörzsölhetőek. Magas lángon szinte hamuvá égethetjük a rácsra ragadt ételmaradékokat, a hamut pedig elég egy papírtörlővel letörölni. Az elszenesedett ételmaradéknak egészségügyi kockázata is van, nem jó, ha a következő sütésnél rákerül a készülő ételre.  

Ha nagyon odaszáradtak az ételdarabkák, azt a legegyszerűbb durva kefével eltávolítani. Tisztítókeféből mindig a rács alapanyagának megfelelő szükséges: kerámiabevonatos grillnél sárgaréz súrolókefe a jó vagy erősebb műanyag, vasrácsra bátran használható fémkefe, de itt is van mire figyelni. Egy silány minőségű keféből kihullhatnak a szálak, amik a rácson maradva az ételre kerülhetnek később, ezért az utolsó lépés mindig az alapos áttörlés legyen. Kefe helyett fából készült grillkaparót is lehet használni.

Természetes zsíroldók

Az ecet remek természetes zsíroldó, spriccelés és áztatás is szóba jöhet grilltisztítás esetén. Két rész vizet és két rész ecetet összekeverve könnyű zsíroldót kapunk, amit aztán szórófejes üvegbe téve sokáig használhatunk.A rácsot spriccelés után negyed órát hagyjuk, majd jöhet egy alapos dörzsölés, mosás és öblítés, végül a szárazra törlés. Durvább szennyeződés esetén, ha akár több havi koszt kell leszedni róla, egy egész éjszakára tegyük ecet és szódabikarbóna 2:1 arányú keverékébe úgy, hogy mindenhol érje a rácsot a massza. Ez szépen fellazítja a szennyeződéseket, utána már gyerekjáték lesz a tisztítás. Másnap következhet a mosás és öblítés, végül pedig a papírtörlős szárítás.

Rozsda ellen

A vizes tisztítás, mindegy mivel végezzük, mosogatószerrel vagy ecettel, előidézheti a rács rozsdásodását. A rozsda fémek felületén nedvesség hatására alakul ki, oxidálódik az anyag. Nem csak a víz, de a savak és a sók is előidézhetik. A grillrács a levegő páratartalmától is rozsdásodhat, főleg, ha a kertben van a helye, de akkor is beindulhat az oxidációs folyamat, ha nem töröltük elég szárazra mosás vagy áztatás után. Puha rongy vagy nagy nedvszívó képességű papírtörlő a legalkalmasabb erre. Az utóbbit sokan nem szeretik, de már vannak felelős erdőgazdálkodásból származó változatok, melyek akár száríthatóak, így a lapok újra használhatóak.

A rozsdásodás meg is előzhető. Minden grillezést követően és minden használat előtt kenjük át olajba mártott papírtörlővel vagy fújjuk be olajspray-vel a rácsot, így az ételek sem ragadnak oda és a rozsdásodást is megelőzhetjük. Az olaj taszítja a vizet, bevonatot képez a rácson, így megóvja azt az oxidációtól. Fontos, hogy növényi olajat használjunk, a vaj vagy margarin sózott zsiradékok, alacsony hőfokon égnek, így nem védik meg a rácsot és meg is avasodhatnak.

Bemutatjuk a vadiúj Zewa prémium papírtörlőket, amelyek a forradalmi Power-X textúrának köszönhetően nedvesen is erősek maradnak, így kicsavarás után akár többször is felhasználhatod ugyanazt a lapot. Ráadásul tökéletesített nedvszívó képességgel is rendelkeznek, hogy minden maszatot gond nélkül eltüntethess. Fedezd fel a papírtörlők új generációját! 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük